Το χοιρινό πρασοσέλινο είναι ακόμα ένα παραδοσιακό φαγητό του χειμώνα. Το πράσο το φθινόπωρο και όλο το χειμώνα είναι στα καλύτερα του, λες και υπάρχει για να συναντάει το χοιρινό που και αυτό, αυτή την εποχή, είναι στα καλύτερα του. Έτσι, τα δύο μαζί κάνουν ένα υπέροχο χειμωνιάτικο φαγητό, πολύ θρεπτικό, και με τις ιδιότητες του πράσου είναι και πολύ ευεργετικό για τον οργανισμό. Γευστικά τα παραπάνω δένουν και ταιριάζουν πολύ με το σέλινο. Τη διαφορά στην γεύση σε ένα τόσο παραδοσιακό φαγητό θα την κάνει το αργό μαγείρεμα στον κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο και το μαγείρεμα μέσα σε πήλινο ταψί. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα αυτή τη μοναδική συνταγή.
Κόψτε το κρέας σε μικρά κομμάτια (μισή μερίδα). Στη συνέχεια, καθαρίστε τα πράσα. Κρατήστε ολόκληρο το πράσο χωρίς όμως τα σκληρά πράσινα φύλλα του. Να είναι 2kg καθαρό το βάρος τους. Σχίστε τα στη μέση και κόψτε τα σε μικρά τεμάχια. Κόψτε το κρεμμύδι σε φέτες και συγκεντρώστε το μαζί με τα πράσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τεμαχίστε το σέλινο σε χοντρά κομμάτια και αφήστε το στην άκρη.
Βάλτε την κατσαρόλα με το κομμένο πράσο και το κρεμμύδι πάνω στο μάτι της κουζίνας, προσθέτοντας ένα κρασοπότηρο νερό. Ανακατέψτε συνέχεια για να μαραθεί το πράσο με το κρεμμύδι. Μόλις μαραθούν λίγο, προσθέστε και το σέλινο. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί το πράσο αρκετά. Τώρα προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε λίγο νερό. Προσθέστε και όλο το λάδι συνεχίζοντας να ανακατεύετε.
Αφού μαραθούν αρκετά, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο, προσθέστε και τα κομμάτια του κρέατος και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν και να ανακατευτούν με τα πράσα ομοιόμορφα. Τα υγρά θα πρέπει κανονικά να είναι λίγο πάνω απ’ τη μέση.
Σκεπάστε και σιγοβράστε με πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 10-15 λεπτά. Δεν προτείνουμε τσιγάρισμα του κρέατος, γιατί δεν μας αρέσει να καίμε το ελαιόλαδο. Όλη τη νοστιμιά θα τη δώσει ο τρόπος μαγειρέματος. Κλείστε το μάτι της κουζίνας και περιμένετε να πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος.
Πριν ξεκινήσετε την παραπάνω διαδικασία της προετοιμασίας, ασχοληθείτε με το άναμμα του κυκλοθερμικού φούρνου. Μέσα στο θάλαμο καύσης, βάλτε λεπτά ξερά ξύλα για προσανάμματα. Βάλτε φωτιά και προσθέστε πιο χοντρά ξύλα. Κλείστε την πόρτα και αφήστε το συρτάρι ανοιχτό για να έχετε καλύτερο αερισμό. Περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να πάει 200°C περίπου και τα ξύλα να έχουν γίνει θράκα.
Τώρα είστε έτοιμοι για φούρνισμα. Αδειάστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο πήλινο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα. Όλα τα υγρά να είναι πάνω απ’ τη μέση. Βάλτε το πήλινο ταψί στον θάλαμο ψησίματος του κυκλοθερμικού φούρνου και αφήστε να σιγομαγειρευτεί για 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου.
Βγάλτε το πήλινο ταψί με το φαγητό απ’ το φούρνο και αφήστε να κρυώσει για μερικά λεπτά. Σερβίρεται πολύ ζεστό, με καλό κόκκινο κρασί και σαλάτα εποχής.
Απολαύστε με την παρέα σας, μια Κυριακή, αυτό το υπέροχο παραδοσιακό φαγητό.
Καλά μαγειρέματα σε όλους!