Χοιρινό κοντοσούβλι, το αγαπημένο μας

Χοιρινό κοντοσούβλι, όπως συνηθίζουμε να το ψήνουμε και να το καρυκεύουμε για την παρέα μας και την παρέα των φίλων μας. Μπορεί να γίνει με όλα τα μέρη του ζώου, αλλά είναι καλύτερα να αποφεύγετε τη σπάλα και το μπούτι. Μια πολύ καλή σύνθεση μπαχαρικών και μυρωδικών θα δώσουν μια μοναδική γεύση. Ιδιαίτερος και ο τρόπος ψησίματος: τυλιγμένο με χοιρινή μπόλια και ψημένο αργά-αργά στα κάρβουνα. Δείτε παρακάτω την περιγραφή για την προετοιμασία και το ψήσιμο.

 • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 • Χοιρινό κρέας από τα πλευρά σε μεγάλα κομμάτια

Για 1kg κρέας:

 • 12 g αλάτι
 • 1.5 g πιπέρια (λευκό, μαύρο, πράσινο, κόκκινο)
 • 1.5 g κόλιανδρο
 • 2 g μπούκοβο γλυκό
 • 1 πρέζα θρούμπι
 • 1 πρέζα θυμάρι
 • 1 πρέζα ρίγανη
 • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή 
 • 30 ml ηλιέλαιο
 • μπόλια χοιρινή

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πείτε στον χασάπη σας να σας κόψει το κρέας σε μεγάλα κομμάτια, περίπου 8x8 cm. Μέσα σε ένα πέτρινο γουδί, ρίξτε το πιπέρι, τον κόλιανδρο και το μπούκοβο. Χτυπήστε πολύ καλά να γίνουν σκόνη τα μπαχαρικά. Να χρησιμοποιείτε τα μπαχαρικά στην αρχική τους μορφή. Στη συνέχεια, προσθέστε στο γουδί το αλάτι και τα μυρωδικά (θρούμπι, θυμάρι, ρίγανη) και χτυπήστε τα να ενσωματωθούν. Προσθέστε τα μπαχαρικά στα κομμάτια του κρέατος, ανακατεύοντας συγχρόνως. Στο τέλος, κάντε ένα καλό ανακάτεμα για ακόμα πιο ομοιόμορφη κατανομή. Προσθέστε τη μουστάρδα, φροντίζοντας να πάει ομοιόμορφα παντού. Τελευταίο προσθέστε το ηλιέλαιο και κάντε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα. Αφήστε το μαριναρισμένο κρέας για 24 ώρες στο ψυγείο σκεπασμένο. Φροντίστε να το ανακατέψετε 1-2 φορές κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Πρώτη σας δουλειά είναι να ανάψετε τα κάρβουνα στην ψησταριά σας. Μέσα στη σκάφη ψησίματος, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος της σκάφης, όσο και το μήκος που θα καταλαμβάνουν τα σουβλισμένα κομμάτια συν λίγα παραπάνω αριστερά-δεξιά. Μέχρι να ανάψουν καλά τα κάρβουνα, έχετε όλο τον χρόνο να σουβλίσετε το κρέας. Επιλέξτε σούβλα τετράγωνης διατομής 12x12 mm. Σουβλίστε ομοιόμορφα, προσέχοντας να κατανείμετε ομοιόμορφα το λίπος. Μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος προσθέστε χλιαρό νερό, βάλτε μέσα στο χλιαρό νερό τη μπόλια και ανοίξτε την να απλώσει καλά. Όπως είναι βρεγμένη και χλιαρή, τυλίξτε τη γύρω απ’ το κοντοσούβλι. Καλό είναι να μπει σε δύο στρώσεις αλλά και σε μία είναι εξίσου καλά. Πατήστε την με τα χέρια σας πάνω στα κομμάτια του κρέατος για να κολλήσει καλά και να μπορέσει να σταθεί.

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, ρίξτε λίγη στάχτη πάνω στα κάρβουνα για να ελέγξετε τη θερμότητα που εκπέμπουν. Έτσι θα έχετε και μεγαλύτερη διάρκεια. Ψήστε στην αρχή περίπου 25 cm μακριά απ’ τα κάρβουνα. Επιλέξτε έμμεσο ψήσιμο (η φωτιά στο πλάι). Μετά από μια ώρα κατεβείτε πιο χαμηλά και ψήστε εκεί για δύο περίπου ώρες ακόμα. Προς το τέλος, δυναμώστε τη φωτιά. Βγάλτε με εσωτερική θερμοκρασία πάνω από 85°C. Αφήστε να ξεκουραστεί 20 λεπτά και σερβίρετε την παρέα σας. Πάει πολύ το κόκκινο κρασί ή η κρύα μπύρα το καλοκαίρι.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Χοιρινό κοντοσούβλι με μελιτζάνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ