Χοιρινό κοντοσούβλι με μελιτζάνα

Το χοιρινό κοντοσούβλι με μελιτζάνα είναι μια ιδέα που ξεκίνησε από παλιότερο βίντεό μας, όπου είχαμε ψήσει, με μεγάλη επιτυχία, κεφτέδες με μελιτζάνες στη σούβλα. Έτσι, λοιπόν, με τη βοήθεια του φίλου μας Γιώργου Καραγιάννη, σεφ και συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας, βρήκαμε την κατάλληλη σύνθεση μπαχαρικών και μυρωδικών για να μαρινάρουμε τα χοιρινά κομμάτια κρέατος. Επιλέξαμε για το χοιρινό κοντοσούβλι, χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μικρά κομμάτια για τις μικρές σούβλες. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα πώς θα προετοιμάσετε και πώς θα ψήσετε αυτή τη μοναδική σύνθεση κρέατος και λαχανικών.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 kg χοιρινό λαιμό
  • 12 g αλάτι
  • 2 g πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο μεγάλες
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 g πάπρικα καπνιστή

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ζητήστε από τον χασάπη σας λαιμό χωρίς κόκκαλο. Κόψτε το κρέας σε μικρά κομμάτια, περίπου 5 cm πάχους. Στη συνέχεια, βάλτε τους κόκκους του πιπεριού σε ένα γουδί και χτυπήστε μέχρι να σπάσουν και να γίνουν σκόνη. Προσθέστε και το αλάτι (καλό θαλασσινό αλάτι). Με αυτό το αλατοπίπερο, αλατοπιπερώστε καλά τα μικρά κομμάτια κρέατος. Κάντε καλό μασάζ για λίγο, για να απορροφηθεί το αλάτι. Αφήστε για 10 λεπτά και σ’ αυτό το διάστημα ετοιμάστε το επόμενο στάδιο του μαριναρίσματος. Μέσα σ’ ένα μπλέντερ, βάλτε τη ντομάτα και την πιπεριά σε μικρά κομμάτια, το σκόρδο, τον δυόσμο και την πάπρικα. Χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι να γίνουν πολτός. 

Μ’ αυτόν τον πολτό, περιχύστε όλα τα κομμάτια του κρέατος και κάντε ένα καλό ανακάτεμα-μασάζ, για να απορροφούν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για 2-3 ώρες ή ιδανικά για 12 ώρες, και είστε έτοιμοι για σούβλισμα και ψήσιμο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Στην ψησταριά σας, μέσα στη σκάφη ψησίματος, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος, ανάλογα με το μήκος που θα καταλάβουν τα ψητά σας. Στην κορυφή τοποθετήστε τα προσανάμματα (βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα) και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα θα ανάψουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό σε 25-30 λεπτά, αναλόγως με το κάρβουνο.

Μέχρι να ανάψουν τα κάρβουνα, μπορείτε να σουβλίσετε το κρέας στις μικρές σούβλες. Όταν ανάψουν καλά τα κάρβουνα, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος. Ρίξτε πάνω στα κάρβουνα αρκετή στάχτη για να μειώσετε τη θερμότητα που εκπέμπουν τα κάρβουνα. Ψήστε σε σιγανή θερμοκρασία, μέχρι το εσωτερικό του κρέατος να πιάσει θερμοκρασία 75⁰C και να έχουν πάρει όλα μαζί πολύ ωραίο χρώμα.

Υπέροχη ανάλαφρη γεύση, τέλειος γευστικός συνδυασμός. Τέλειος και υγιεινός συνδυασμός ψητού κρέατος και λαχανικών. Συνοδεύστε με καλό κόκκινο κρασί. Η καλή παρέα είναι απαραίτητη! Μοιραστείτε το με την οικογένεια σας και την παρέα σας.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ