Χοιρινή μπριζόλα σταβλίσια σε ψησταριά κάρβουνου

Καιρός να σας δείξουμε και μια μεγάλη χοιρινή σπαλομπριζόλα με ολόκληρο το πλευρό, σταβλίσια όπως συνηθίζεται να λέγεται. Αρκετά χοντρή κοπή για χοιρινή μπριζόλα, πλευρό και μπριζόλα. Θα εστιάσουμε στο ψήσιμο πιο πολύ και στην τελική γευστική διαχείριση για μια τέτοια μπριζόλα. Πάμε να τα δούμε όλα αυτά βήμα-βήμα.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 3 χοιρινές σπαλομπριζόλες με ολόκληρο το πλευρό
  • Λεμόνι
  • Αλάτι 
  • Ρίγανη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία εδώ, απλά η κοπή να είναι πλευρό και μπριζόλα. Βγάλτε απλά απ’ το ψυγείο καμιά ώρα πριν το ψήσιμο για να αποκτήσει η μπριζόλα θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ό,τι γευστική παρέμβαση κάνετε, προτιμήστε σ’ αυτή την περίπτωση, να την κάνετε στο τέλος, μετά το ψήσιμο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριά σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό και κατά μήκος, όσο και το μήκος που θα καταλάβουν οι μπριζόλες στη σχάρα. Στην κορυφή βάλτε βαμβάκι με οινόπνευμα και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα έτσι θα ανάψουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό μέσα σε 25-30 λεπτά. Όταν ανάψουν για τα καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας και, αν εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα, ρίξτε στάχτη πάνω στα κάρβουνα για να πέσει η θερμοκρασία που εκπέμπουν. Λόγω χοντρής κοπής και επειδή οι χοιρινές μπριζόλες καλό είναι να είναι καλοψημένες, πρέπει να ψήσουμε σε πιο χαμηλή φωτιά για να προλάβουν να ψηθούν εσωτερικά. 

Βάλτε τις μπριζόλες σε κρύα σχάρα και ψήστε γυρίζοντας τακτικά περίπου 1-1,5 λεπτό. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, μετρήστε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο κρέατος. Αν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 65 και 70°C, τότε μπορείτε να τις βγάλετε. Σε μεγαλύτερη εσωτερική θερμοκρασία, όμως, η μπριζόλα θα στεγνώσει.  

Βγάλτε όταν έχετε την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία και σκεπάστε για λίγο (5-6 λεπτά). Κόψτε τις μπριζόλες σε κομμάτια, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού και μετά αλάτι με ρίγανη σε αναλογία 1 μέρος αλάτι και μισό ρίγανη. 

Μοιραστείτε τα ψητά σας με φίλους ή την οικογένειά σας και ας μην ξεχνάμε, το ψήσιμο είναι επικοινωνία.

Καλά ψησίματα σε όλους!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ