Υπάρχουν πολλά μεγάλα ψάρια που μπορούν πολύ εύκολα να σουβλιστούν και να γίνουν σουβλάκια ή κοντοσούβλια και να ψηθούν στα κάρβουνα με περιστροφή ή χωρίς. Το ψήσιμο στην ανοιχτή φωτιά με περιστροφή είναι μια μικρή λεπτομέρεια που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στη γεύση. Ένα διακριτικό μαρινάρισμα βοηθάει πολύ στη γεύση και δίνει τα απαραίτητα λιπαρά, εξωτερικά, που θα βοηθήσουν να ψηθούν σωστά και να πάρουν χρώμα τα κομμάτια του ψαριού.
Παρακάτω θα δείτε ένα ψήσιμο ξιφία σε κομμάτια, μαριναρισμένα και ψημένα σε σούβλα με περιστροφή.
Πάμε να τα δούμε.
Για τη σος:
Προμηθευτείτε ένα κομμάτι ξιφία και πείτε να σας τον κόψουν στα τέσσερα κατά μήκος. Βγάλτε το κεντρικό κόκκαλο κατά μήκος και τυχόν μικρότερα. Τεμαχίστε σε κύβους 5x5cm περίπου. Ετοιμάστε τη μαρινάδα ξεκινώντας απ’ το λεμόνι. Στύψτε το και πάρτε το χυμό του. Προσθέστε τριπλάσια ποσότητα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή. Χτυπήστε πολύ καλά μέσα σε ένα σέικερ και περιχύστε τα κομμάτια του ξιφία. Ανακατέψτε πολύ καλά να πάει παντού. Αφήστε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Σε ένα γουδί βάλτε τα πιπέρια και χτυπήστε να σπάσουν σε χοντρά κομμάτια. Αφήστε στην άκρη για το επόμενο στάδιο. Ετοιμάστε και την σως για το τέλος. Σε ένα σκεύος (σέικερ) βάλτε το χυμό ενός λεμονιού και διπλάσια ποσότητα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μια κουτ. της σούπας κάπαρη, χοντροκομμένη, και μια κουτ. του γλυκού γεμάτη τριμμένο ξερό δενδρολίβανο. Χτυπήστε όλα τα υλικά μαζί στο σέικερ να γίνουν αραιός πολτός.
Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, συγκεντρώστε τα κάρβουνα σε σωρό. Βάλτε το προσάναμμα στην κορυφή, βαμβάκι με οινόπνευμα. Ανάψτε φωτιά και τα κάρβουνα θα ανάψουν, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα έχετε όλο το χρόνο να σουβλίσετε τον ξιφία. Σουβλίστε όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Μαζί με τον ξιφία μπορείτε να ψήσετε και λαχανικά, όπως πιπεριές, ντομάτες, πατάτες κ.α.
Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα και σταχτώστε καλά, δεν θέλουμε μεγάλη θερμοκρασία κατά το ψήσιμο. Ξεκινήστε το ψήσιμο και μετά από 5-6 λεπτά κάντε μια επάλειψη με το υπόλοιπο της μαρινάδας. Αμέσως μετά την επάλειψη και καθώς οι σούβλες περιστρέφονται, ρίξτε τα χοντροσπασμένα πιπέρια σιγά-σιγά, να καθίσουν πάνω στην παχύρευστη επικάλυψη. Αυτό θα δώσει άρωμα ιδιαίτερο στα κομμάτια του ξιφία.
Συνεχίστε το ψήσιμο. Παρακολουθήστε την πορεία του ψησίματος με το θερμόμετρο. Βγάλτε όταν εσωτερικά έχει πιάσει θερμοκρασία 60-65°C. Βγάλτε τα κοντοσούβλια του ξιφία. Ξεσουβλίστε προσεκτικά κόβοντας στη μέση. Όπως είναι ζεστά προσθέστε την σως, καλά χτυπημένη. Τέλος προσθέστε λίγο καλό αλάτι. Δεν βάλαμε καθόλου αλάτι στην αρχή παρά μόνο τώρα, στο τέλος.
Μια υπέροχη συνταγή και ιδέα για ψήσιμο.
Καλά ψησίματα σε όλους!