Τράγος με ξινόχοντρο τραχανά σε παραδοσιακό φούρνο

Μια σπάλα τράγου ταξίδεψε απ’την Κεφαλονιά, που έχει παράδοση στην εκτροφή κατσικιών. Μας την έστειλε φίλος μας και πελάτης μας για να κάνουμε κάτι καλό στον παραδοσιακό φούρνο. Το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στον ξινόχοντρο τραχανά με αυτή την ιδιαίτερη γεύση του, που πρώτη φορά γεύτηκα πριν πολλά χρόνια στην Κρήτη σε μια ταβέρνα. Μου πρότειναν οι φίλοι να δοκιμάσω αυτή την αραιή σούπα από ζωμό πρόβειου. Έφαγα δυο μερίδες! Από τότε, κάθε χρόνο, κυρίως χειμώνα, φτιάχνω χοντρό με ξινόχοντρο τραχανά. Πιστεύω με τον τράγο θα δέσει πάρα πολύ. Πάμε για τράγο σιγομαγειρεμένο σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο για ώρες. Ο ξινόχοντρος θα απογειώσει το ζουμί, το πήλινο σκεύος θα κάνει τη διαφορά!

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2,5-3kg τράγο ή γίδα (σπάλα)
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 300g κρεμμύδι (κομμένο στα 4)
  • 3lt νερό
  • 300g ξινόχοντρο τραχανά Κρήτης

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Θέλουμε η σπάλα να είναι κομμένη σε μεγάλα κομμάτια. Βαλτέ τα κομμάτια μέσα στο πηλίνο σκύεος και προσθέστε νερό να σκεπάζει το κρέας 2-3 δάχτυλα. Προσθέστε και τα κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα. Κλείστε το καπάκι και είστε έτοιμοι για φούρνισμα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ξεκινήσετε την παραπάνω προετοιμασία, ασχοληθείτε με το άναμμα του παραδοσιακού φούρνου. Μέσα στο θάλαμο ψησίματος του παραδοσιακού φούρνου, τοποθετήστε προσάναμμα και λεπτά ξερά ξύλα κάτω και πιο χοντρά ξερά ξυλά από πάνω. Καλό είναι τα ξύλα να είναι οξιά και δρυς και να είναι ξερά για να δώσουν φλόγα.

Ώσπου να ανάψουν καλά τα ξύλα, αφήστε για λίγο την πόρτα ανοιχτή. Όταν τα ξύλα ανάψουν καλά, βάλτε την πόρτα του φούρνου και αφήστε την καμινάδα εσωτερικά του φούρνου. Όταν τα ξύλα γίνουν θράκα και ο θόλος του φούρνου ασπρίσει, ο φούρνος είναι έτοιμος. Βγάλτε όλη τη θράκα απ’ τον φούρνο. Μπορείτε αν θέλετε αυτά τα κάρβουνα να τα βάλετε δίπλα, μέσα στην ψησταριά σας και να ψήσετε μεζέδες. Βάλτε την πόρτα του φούρνου και κλείστε καλά το άνοιγμα του φούρνου, αφήνοντας την καμινάδα απ’ έξω. Μετρήστε τη θερμοκρασία. Συνήθως η θερμοκρασία σε αυτό το στάδιο είναι πάνω από 270°C.

Περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 220-230°C και βάλτε το πήλινο με τον τράγο βαθιά μέσα στον παραδοσιακό φούρνο. Κλείστε πολύ καλά την πόρτα του φούρνου να μην έχει απώλειες και αφήστε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί μέχρι το πρωί. Το πρωί η θερμοκρασία ενός καλού παραδοσιακού φούρνου θα είναι κοντά στους 100°C. Τότε βάλτε τον ξινόχοντρο μέσα στο πήλινο και φουρνίστε ξανά για 1.5-2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του φούρνου.

Όταν περάσει ο χρόνος, βγάλτε το πήλινο σκεύος και αφήστε το μισή ώρα περίπου να πέσει η θερμοκρασία του. Τώρα είστε έτοιμοι να απολαύσετε τη σούπα με τον τράγο. Η νοστιμιά απ’το αργό μαγείρεμα είναι απίστευτη, με το κρέας να είναι πάρα πολύ μαλακό και να λιώνει στο στόμα.

Ένα τέτοιο μοναδικό σε γεύση φαγητό είναι μια καλή αφορμή να μαζευτεί η παρέα. Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ