Όλα ξεκίνησαν απ’την παραλαβή ενός δέματος απ’ τον Κεφαλωνίτη φίλο μας, Τάσο. Στην Κεφαλονιά εκτρέφονται εξαιρετικής ποιότητας κατσίκια. Το δέμα απ’ τον φίλο μας Τάσο περιείχε ένα μεγάλο κομμάτι από τράγο, τράγος μικρός, χρονιάρικος και ευνουχισμένος, κοινός μανούλι. Ό,τι καλύτερο και μεγάλη πρόκληση για έναν ψήστη. Εμείς αναλάβαμε το ψήσιμο και ο φίλος και συνεργάτης του καναλιού, Γιώργος Καραγιάννης, μας έδωσε την ιδέα και αυτή τη μοναδική συνταγή, με εξαιρετικό μείγμα μπαχαρικών και μυρωδικών. Εμείς την εφαρμόσαμε σωστά, με λεπτομέρεια, και ψήσαμε αυτό το εξοχικό κοντοσούβλι στην ψησταριά μας, σε δυνατή φωτιά για 3 ώρες. Κάναμε, βέβαια, και τις δοκιμές μας, ψήνοντας παϊδάκια τράγου στη σούβλα, με περιστροφή. Παρακάτω, όλες οι λεπτομέρειες για να προετοιμάσετε, να ψήσετε, και να απολαύσετε έναν τέτοιο μεζέ με την παρέα σας. Καλά ψησίματα σε όλους!
Για 3.5 kg τράγο (ξεκοκκαλισμένο μπούτι και νεφραμιά):
Για τη σος γιαουρτιού:
Ξεκοκκαλίστε μόνο το μπούτι και κόψτε το κρεάς σε μεγάλα κομμάτια για κοντοσούβλι. Μέσα σε ένα γουδί, προετοιμάστε τα μπαχαρικά, ξεκινώντας απ’αυτά που είναι ολόκληρα σε σπόρους. Αφού τα συνθλίψετε πολύ καλά, προσθέστε και όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά με το αλάτι. Απλώστε τα κομμάτια του κρέατος σε μια στρώση σε ένα ευρύχωρο σκεύος και πασπαλίστε ομοιόμορφα τα μπαχαρικά απ’όλες τις μεριές. Κάντε πολύ καλό ανακάτεμα, για να πάνε τα μπαχαρικά με το αλάτι παντού.
Στη συνέχεια, προσθέστε και ανακατέψτε καλά τις πιπεριές Φλωρίνης, αφού πρώτα τις πολτοποιήσετε στο μπλέντερ και τις αφήσετε μέχρι να στραγγίσουν τα υγρά τους. Σειρά τώρα έχει το τριμμένο κεφαλοτύρι. Προσθέστε το ομοιόμορφα στο κρέας, κάντε ένα ακόμα καλό ανακάτεμα και, τέλος, προσθέστε το ηλιέλαιο. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί εκτός ψυγείου για 3, τουλάχιστον, ώρες. Μπορεί να μαριναριστεί και για 24 ώρες εντός ψυγείου (είναι καλύτερα).
Λίγη ώρα πριν το ψήσιμο και αφού έχετε ανάψει τα κάρβουνα, ασχοληθείτε με το σούβλισμα. Περάστε στη σούβλα εναλλάξ κομμάτι κρέατος και ροδέλα κρεμμυδιού. Αφού ολοκληρώσετε το σούβλισμα, ετοιμάστε τη σος γιαουρτιού, ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Με ένα πινέλο, αλείψτε εξωτερικά το κοντοσούβλι, βάζοντας όσο χρειάζεται για να καλυφθεί εξωτερικά (μια απλή επάλειψη). Τυλίξτε το κοντοσούβλι σε 4-5 λαδόκολλες και δέστε το με σχοινί, αφήνοντας τα άκρα λίγο πιο χαλαρά, ώστε να διαφεύγουν ο ατμός και τα υγρά, λίγο-λίγο.
Χρησιμοποιήστε κάρβουνα που να εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα για πολλή ώρα, όπως είναι οι μπρικέτες. Αφού ανάψουν καλά, βάλτε το κοντοσούβλι σε τέτοια απόσταση ώστε να δέχετε πολύ μεγάλη θερμότητα. Ψήστε με τη λαδόκολλα σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Μην την αφαιρέσεται πιο νωρίς, γιατί θα χάσετε όλα τα υγρά και θα στεγνώσει το κοντοσούβλι σας. Όταν ψήνετε με λαδόκολλα τα κοντοσούβλια σας, ψήστε τα πάντα έτσι. Αυτός ο τρόπος ενδείκνυται για τον τράγο, που έχει σκληρό κρέας και θέλει χρόνο να ψηθεί για να μαλακώσει.
Όταν απομακρύνεται τη σούβλα απ’τα κάρβουνα, αφήστε για 20-30 λεπτά και μετά ανοίξτε και απολαύστε το με την παρέας σας. Καλό κόκκινο κρασί επιβάλλεται!
Καλά ψησίματα σε όλους!