Τ-bone μπριζόλα 70 ημερών σε ψησταριά κάρβουνου

T-bone, 70 μέρες μέσα σε ειδικό ψυγείο ξηρής ωρίμανσης και 10 ημέρες στο ψυγείο του χασάπη πριν μπει στο ειδικό ψυγειο. Πριν κοπεί σε κομμάτια, καλό είναι να καθαριστεί το εξωτερικό μέρος που έχει αφυδατωθεί. Για ψήσιμο medium rare, καλό είναι να κοπούν 2 δάχτυλα πάχος. Τέτοιου είδους κομμάτια συνηθίζεται να ψήνονται χωρίς να γίνει κάποια παρέμβαση γευστικά και η όποια παρέμβαση γίνεται στο τέλος. Εμείς, όμως,  σήμερα θα κάνουμε γευστική παρέμβαση σε ένα τέτοιο κομμάτι αρωματίζοντάς το πριν το ψήσιμο και μια παρέμβαση μετά το ψήσιμο.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Μερικές μέρες πριν το ψήσιμο, ετοιμάστε ένα αρωματικό λάδι. Εμείς βάλαμε σε 50ml αγουρέλαιο (έξτρα παρθένο, ψυχρής έκθλιψης) ½ κουταλιά του γλυκού ξερό δεντρολίβανο και λίγο λιγότερο από μισή κουταλιά του γλυκού cubeba piper. Ανακινήστε καλά και αφήστε για μερικές μέρες. Μετά σουρώστε για να πάρετε το αρωματικό αυτό λάδι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  • Μπριζόλες T-bone ωρίμανσης
  • 50ml αγουρέλαιο έξτρα παρθένο, ψυχρής έκθλιψης
  • ½ κουτ. Γλυκού δενδρολίβανο
  • Λιγότερο από ½ κουτ. Γλυκού κιουμπέμπα πιπέρ (cubeba piper)
  • Καλό θαλασσινό αλάτι

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας υπολογίστε σε πόσο μήκος πρέπει να είναι τα κάρβουνα για να ψήσετε τις μπριζόλες. Συγκεντρώστε τα κάρβουνα σε σωρό και βάλτε στην κορυφή, σε διάφορα σημεία, βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Ανάψτε φωτιά και τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει σε 25 λεπτά. Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα, με ένα πινέλο απλώστε λίγο αρωματικό λάδι και στις δυο πλευρές.

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν, απλώστε τα στη σκάφη ψησίματος. Ψήστε σε δυνατή θερμοκρασία, σε καθαρή σχάρα. Κάντε γρήγορα γυρίσματα, το πολύ κάθε λεπτό ????, ανάλογα και με τη θερμοκρασία που εκπέμπουν τα κάρβουνα.

Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο για να ξέρετε πότε ακριβώς πρέπει να βγουν οι μπριζόλες. Για medium rare, βγάλτε σε θερμοκρασία 55°C. Σε διάφορα στάδια ψησίματος γίνονται μέσα στο κρέας διάφορες διεργασίας που αναλύονται με λεπτομέρεια στο παραπάνω βίντεο. 

Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζετε και τις αφήνετε να σταθούν για 6-7 λεπτά, σκεπασμένες.

Κόψτε σε λεπτές φέτες, αλατίστε με καλό θαλασσινό αλάτι, προσθέστε πολύ λίγο ελαιόλαδο και απολαύστε μια πολύ αρωματική μοσχαρίσια μπριζόλα T-bone.

Συνοδεύστε με καλό κόκκινο κρασί. Η καλή παρέα είναι απαραίτητη!

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ