Σπεντζοφάι πηλιωρίτικο σε παραδοσιακό φούρνο

Και ποιός δεν έχει ακούσει για το σπεντζοφάι, το πηλιωρίτικο φαΐ που πήρε το όνομα απ’ τη λέξη “σπένζα”, που είναι η πιπεριά στην τοπική διάλεκτο. Τρία τα βασικά του χαρακτηριστικά, εκ των οποίων ένα το κυριότερο: το λουκάνικο, όπως μας είπε και συμφωνούμε, ο φίλος μας κ. Στράκας. Κι εμείς εκεί θα εστιάσουμε, στο καλό λουκάνικο, απ’ τον τόπο που γίνεται το παραδοσιακό σπεντζοφάϊ. Θα χρησιμοποιήσουμε για το σπεντζοφάι 3 διαφορετικά λουκάνικα της περιοχής. Ένα καυτερό, που θα έχει και την μικρότερη συμμετοχή, ένα πικάντικο, και τη μεγαλύτερη συμμετοχή θα έχει αυτό το ξεχωριστό λουκάνικο της περιοχής, με μοσχάρι και χοιρινό, το κλασικό των Σταγιατών. Πιπεριά μακριά, πράσινη, και μπόλικη φρέσκια ντομάτα.

Η παράδοση θέλει το σπεντζοφάι να παρασκευάζεται στο τηγάνι. Εμείς όμως δεν τα πάμε καλά με τα τηγάνια κι έτσι είπαμε να δοκιμάσουμε το δικό μας σπεντζοφάι. Κρατάμε, λοιπόν, την παραδοσιακή συνταγή και αλλάζουμε τον τρόπο μαγειρέματος. Όλα ψητά στην ψησταριά και τελείωμα με αργό μαγείρεμα στον κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 250g καυτερό πηλιορείτικο βοδινό λουκάνικο
  • 250g πικάντικο πηλιορείτικο βοδινό λουκάνικο
  • 500g λουκάνικο κλασικό Σταγιατών 80% βοδινό 20% χοιρινό
  • 1.4 kg  ώριμες ντομάτες
  • 800g πράσινες μακριές πιπεριές
  • 20g αλάτι θαλασσινό
  • 2g πιπέρι μαύρο
  • 2 πιπεριές πολύ μικρές τσίλι (προαιρετικά) 
  • 100ml εξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ανάψτε πρώτα φωτιά στον φούρνο να προθερμανθεί και αμέσως μετά μαζέψτε σε σωρό κάρβουνα μέσα στην σκάφη ψησίματος της ψησταριά σας. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, γι’ αυτό το προσάναμμα βάλτε το στην κορυφή, βαμβάκι με οινόπνευμα, και έτσι τα κάρβουνα θα ανάψουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Ο φούρνος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προθερμανθεί απ’ όσο χρειάζονται τα κάρβουνα για να ανάψουν. Έτσι έχετε όλο το χρόνο που χρειάζεστε για να κόψετε τα λουκάνικα, σε μήκος 5cm περίπου, και να τα περάσετε σταυρωτά σε μικρές, περιστρεφόμενες σούβλες. Εναλλακτικά, ψήστε τα λουκάνικα όπως είναι, σε μεγάλα κομμάτια, πάνω στη σχάρα.

Πλύντε τις πιπεριές για να είναι έτοιμες για ψήσιμο στην σχάρα. Πλύντε, επίσης, και τις ώριμες ντομάτες. Τρίψτε τις ντομάτες στον τρίφτη αφήνοντας απ’ έξω όσο το δυνατόν περισσότερη φλούδα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Κυκλοθερμικός φούρνος

Κυκλοθερμικός φούρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Όταν ανάψουν καλά τα κάρβουνα ψήστε για λίγο τα λουκάνικα (να μην ψηθούν καλά, γιατί θα στεγνώσουν) σε πολύ δυνατή θερμοκρασία. Το ίδιο κάντε και με τις πιπεριές, ψήστε σε δυνατή φωτιά χωρίς να μαλακώσουν πολύ. Μόλις αρπάξουν λίγο χρώμα ψημένου απ’ έξω, κατεβάστε απ’ την σχάρα ψησίματος και αφαιρέστε τη φλούδα (όση μπορεί να βγεί), αφού κρυώσουν λίγο. Αφού μισοψηθούν τα λουκάνικα, αφήστε τα για λίγο να κρυώσουν και κόψτε τα σε πολύ λεπτές φέτες (βασικό στο σπετσοφάϊ). Βάλτε τη ντομάτα με τα λουκάνικα και τις πιπεριές κομμένες σε μεγάλες μπουκιές μέσα σε ένα πήλινο ταψί (η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στο μαγείρεμα). Προσθέστε το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο, ανακατέψτε όλα τα υλικά και είστε έτοιμοι για φούρνισμα.

Ελέγξτε τον κυκλοθερμικό φούρνο. Πρέπει να έχει πιάσει 200⁰C περίπου και τα ξύλα να έχουν γίνει κάρβουνο (να μην έχουμε φλόγα, δηλαδή). Τώρα βάλτε το πήλινο ταψί και αφήστε να σιγομαγειρευτεί για 1 ώρα και 15 λεπτά ή και λίγο περισσότερο. Όσο περισσότερο και πιο σιγά, τόσο το καλύτερο. Βγάλτε όταν έχει μελώσει και έχει μείνει με το λαδάκι του. Τότε θα έχει πάρει και εξαιρετικό επιφανειακό χρώμα.

Συνοδεύει το κρασί και την μπύρα. Είναι, θα λέγαμε, ο τέλειος κρασομεζές. Μαζέψτε την παρέα σας και απολαύστε το σπεντζοφάι που ετοιμάσατε με μοναδικό τρόπο.

Καλή παρέα, καλό φαγητό, κάτι να πίνουμε, τα μυστικά της επιτυχίας!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ