Σουτζουκάκια πρόβεια ιδιαίτερα

Πάμε αυτή τη φορά να κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο, με πρόβειο κιμά. Η ιδιαιτερότητα δε θα είναι μόνο στη μοναδική σύνθεση πολλών μπαχαρικών και υλικών αλλά και στο τύλιγμά τους με πρόβεια μπόλια. Μα η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα εδώ θα είναι ο τρόπος κοψίματος του κιμά με ειδικό μαχαίρι, έτσι ώστε ο κιμάς να αποκτήσει ιδιαίτερη υφή και γεύση. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείτε γι’ αυτή την ιδιαίτερη συνταγή για πρόβεια σουτζουκάκια.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 kg κρέας από πρόβειο μπούτι
  • 400 γραμ. λίπος πρόβειο ή μοσχαρίσιο ή μισό-μισό
  • 36 γραμ. αλάτι (ανθός αλατιού)
  • 4 γραμ. πράσινο
  • 3 γραμ. σουμάκ
  • 3 γραμ. κόλιανδρο
  • 2 γραμ. άγριο κύμινο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες/
  • 300 γραμ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 20 γραμ. κορν φλάουερ
  • 2 αυγά
  • 100 γραμ. γραβιέρα πρόβεια
  • Φριγανιά (όσο χρειαστεί)
  • Μπόλια αρνήσια

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Καλό είναι να δοκιμάσετε να ετοιμάσετε τον κιμά βακίζοντας το κρέας, είναι ένας πανάρχαιος τρόπος παρασκευής κιμά ή αλλιώς το “κοφτό κρέας”. Θα χρειαστείτε ειδικό μαχαίρι ή μπαλταδάκι ή ακόμα και κοφτερό τσεκούρι μικρό. Με τον τρόπο αυτό δεν καταπονήτε το κρέας και ο κιμάς θα δώσει σουτζουκάκια με ιδιαίτερη υφή και μοναδικό δάγκωμα. Αφού ολοκληρώσετε όλη τη διαδικασία, βάλτε όλα τα μπαχαρικά σε ένα γουδί και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέστε και το αλάτι.

Αναμείξτε καλά τον κιμά με το λίπος και προσθέστε πρώτα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το λιωμένο σκόρδο μαζί με τα αυγά. Κάντε ένα πρώτο ανακάτεμα, αναδιπλώνοντας τον κιμά. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μπαχαρικά σταδιακά, προσθέστε και ανακατέψτε για πιο ομοιόμορφη κατανομή. Τελευταίο βάλτε το κορν φλάουερ και προσθέστε όση τριμμένη φριγανιά χρειαστεί για να έχουμε έναν κιμά μαλακό και λασπώδη. Αφήστε τον κιμά στο ψυγείο το λιγότερο 2 ώρες ή έως 6 ώρες. Πριν ανάψετε τη φωτιά, πλάστε μακρόστενα σουτζουκάκια 75 γραμ. και τυλίξτε τα με μπόλια. Μπορείτε να τα ψήσετε σε σχάρα ή να τα περάσετε σε λάμα και να τα ψήσετε ως κεμπάπ.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετείστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος της σκάφης ψησίματος. Τοποθετήστε τα προσανάμματα στην κορυφή και ανάψτε φωτιά. Σε 25-30 λεπτά τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει καλά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Απλώστε τα κάρβουνα μέσα στη σκάφη ψησίματος και ρίξτε αρκετή στάχτη για να ψήσετε σε χαμηλή θερμοκρασία αποφεύγοντας έτσι και τις αναφλέξεις λόγω πολλών λιπών. Ψήστε μέχρι να πάρουν χρώμα ψημένου εξωτερικά και εσωτερική θερμοκρασία να έχει είναι στους 75°C και πάνω. Μπορείτε να τα σερβίρετε με ψητές πιπεριές και ψητές ντομάτες και καλό κρασί. Καλή παρέα απαραίτητη.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Σουτζουκάκια πολίτικα γιαουρτλού

ΣΥΝΤΑΓΕΣ