Σαρδέλες με ντομάτα στον κυκλοθερμικό φούρνο

Σαρδέλες με ντομάτα ή με άλλον τρόπο μαγειρεμένες έχετε μαγειρέψει όλοι. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που θα κάνει τη διαφορά σε ένα τόσο πολυμαγειρεμένο φαγητό; Πολύ απλά, το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και το αργό μαγείρεμα στον κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο. Δύο μόνο παράγοντες, δύο μικρές λεπτομέρειες που θα απογειώσουν αυτό το απλό και πολυμαγειρεμένο φαγητό σαρδέλας.

 • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 • 1,5kg σαρδέλα καθαρισμένη
 • 1kg ώριμες ντομάτες
 • 2 κρεμμύδια μεγάλα
 • 4-5 σκελίδες σκόρδο μέτριες
 • ½ ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα
 • 1 ντομάτα μεγάλη κομμένη σε ροδέλες
 • 150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
 • 17g αλάτι θαλασσινό
 • 1,5g πιπέρι μαύρο
 • 1,5 κουτ. γλυκού ρίγανη
 • ½ πιπεριά πράσινη μακριά καυτερή (προαιρετικά)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Οι σαρδέλες να είναι φρέσκιες, όπως και όλα τα ψάρια. Καθαρίστε κόβοντας το κεφάλι, όπως πολύ καλά φαίνεται στο βίντεο, αφαιρέστε και τα εντόσθια και ξεπλύνετε με νερό. Βάλτε τις σαρδέλες μέσα σε ένα ρηχό πήλινο ταψί (σινί). Εδώ θα επισημάνω πως μαγειρεύοντας μέσα σε πήλινο ταψί το φαγητό μαγειρεύεται πολύ καλύτερα, γιατί η θερμοκρασία μέσα σε ένα τέτοιο ταψί (χωμάτινο) μεταδίδεται με διαφορετικό μήκος κύματος σε όλα τα σημεία του σκεύους και έχουμε χαμηλό και ομοιόμορφο βρασμό σε όλα τα σημεία του ταψιού. Συνεχίστε την προετοιμασία τρίβοντας στον τρίφτη την ντομάτα και αφαιρώντας τη φλούδα. Κόψτε το κρεμμύδι σε φέτες και μετά σε λίγο πιο μικρά κομμάτια σε μέγεθος απ’ τις φέτες. Κόψτε ψιλό το σκόρδο και χοντροκομμένο τον μαϊντανό.

Προσθέστε την ντομάτα στις σαρδέλες που έχετε τοποθετήσει μέσα στο πήλινο ταψί, τη μία δίπλα στην άλλη, φροντίστε να πάει παντού. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Το αλάτι και το πιπέρι με την ρίγανη μπορείτε να τα ανακατέψετε μέσα στην ντομάτα πριν την προσθέσετε στο πήλινο ταψί με τη σαρδέλα. Έτσι θα έχετε ομοιόμορφη κατανομή. Κόψτε σε πολύ λεπτές ροδέλες μισή πιπεριά πράσινη μακριά και καυτερή. Έτσι η σαρδέλα θα γίνει ελαφρά πικάντική (προαιρετικά).

Τώρα είστε έτοιμοι για το ψήσιμο!

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Κυκλοθερμικός φούρνος

Κυκλοθερμικός φούρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία του φαγητού, καλό είναι να ασχοληθείτε πρώτα με το άναμμα του κυκλοθερμικού φούρνου. Θα χρειαστείτε ξερά ξύλα, το πολύ 5-6 εκ. διάμετρο. Βάλτε τα ξύλα και το προσάναμμα στον κάτω θάλαμο του κυκλοθερμικού φούρνου, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Όταν ανάψουν καλά τα ξύλα μέσα στο θάλαμο καύσης του κυκλοθερμικού φούρνου, τότε έχετε όλο το χρόνο να προετοιμάσετε την σαρδέλα για μαγείρεμα. Όταν η θερμοκρασία είναι κοντά στους 200°C και τα ξύλα έχουν γίνει κάρβουνο (θράκα), είναι η κατάλληλη στιγμή να μπει στο θάλαμο ψησίματος του κυκλοθερμικού φούρνου το πήλινο ταψί με την σαρδέλα.

Σε ένα καλά κατασκευασμένο κυκλοθερμικό φούρνο η θερμοκρασία θα έχει αργή και σταθερή πτώση και έτσι θα έχουμε ένα σιγομαγειρεμένο φαγητό, το οποίο είναι ο δεύτερος παράγοντας που θα κάνει τη διαφορά στην τελική γεύση του φαγητού. Θέλει υπομονή, θα χρειαστεί 1,5 ώρα, περίπου, ίσως και λίγο παραπάνω. Όσο πιο αργά τόσο καλύτερη η γεύση που θα πετύχετε. Σημαντικό είναι να μην προσθέσετε άλλα ξύλα και ανέβει η θερμοκρασία, γιατί αυτό δεν οδηγεί σε καλό γευστικό αποτέλεσμα.

Βγάλτε όταν έχει μείνει μόνο με το λάδι και έχει φύγει το νερό. Εκεί θα πάρετε όλη τη γεύση.

Συνοδεύεται με λευκό κρύο κρασί ή μπίρα και φυσικά με καλή παρέα.

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Urfa κεμπάπ σε ψησταριά κάρβουνου

ΣΥΝΤΑΓΕΣ