Ψησταριά κάρβουνου - Χοιρινο κοντοσούβλι με κύμινο και σκόρδο

Χοιρινό κοντοσούβλι με κύμινο και σκόρδο θα σας περιγράψω παρακάτω. Είναι μια συνταγή την οποία μπορείτε να την ετοιμάσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα και να έχει ιδιαίτερο και δυνατό χαρακτήρα: ό,τι πρέπει για να αρχίσει με έναν καλό μεζέ η παρέα. Είναι συνταγή προσεγμένη στη σύνθεση των μπαχαρικών. Βέβαια, προτείνω ψήσιμο σε μικρές σούβλες που μας επιτρέπουν να έχουμε μικρά σχετικά κομμάτια κρέατος, πράγμα που επιτρέπει στα αρώματα των μπαχαρικών να εισχωρήσουν στο εσωτερικό. Πάμε να δούμε πώς ακριβώς θα προετοιμάσετε τη συνταγή και τη σύνθεση των μπαχαρικών.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για 2kg χοιρινό (κιλότο και νεφραμιά):

  • 30g καλό θαλασσινό αλάτι
  • 3g πιπέρι μαύρο
  • 4g κόλιανδρο
  • 3g κύμινο
  • 6gσκόνη σκόρδου (γκρανουλέ)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόψτε το κρέας σε κομμάτια μεγέθους 5cm περίπου. Εδώ επισημαίνω πως το κρέας είναι η πρώτη ύλη, γι’αυτό προτιμήστε να είναι από χοιρινό ελευθέρας βοσκής και υψηλής βιολογικής αξίας. Αφού τελειώσετε με τον τεμαχισμό, ετοιμάστε το μείγμα των μπαχαρικών. Βάλτε μέσα σε ένα γουδί όλους τους σπόρους των μπαχαρικών και χτυπήστε τους μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη και να απελευθερώσουν όλο το αιθέριο έλαιό τους. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τα μπαχαρικά στην αρχική τους μορφή, για να έχετε όλο το άρωμα. Όταν τα μπαχαρικά έχουν γίνει πολύ λεπτά σε υφή, προσθέστε το σκόρδο και το αλάτι. Χτυπήστε ακόμα λίγο, ελαφρά, να ενωθούν τα αρώματα μπαχαρικών με το αλάτι. Στο τέλος της διαδικασίας θα έχετε ένα αρωματικό αλάτι, το οποίο θα εισχωρήσει μέσα στα κομμάτια του κρέατος.

Βάλτε τα κομμάτια του κρέατος μέσα σε ένα γυάλινο σκεύος και προσθέστε σταδιακά τα μπαχαρικά. Προσθέστε και ανακατέψτε, για ομοιόμορφη κατανομή των μπαχαρικών σε όλα τα σημεία των κομματιών του κρέατος. Κάντε καλό ανακάτεμα και αφήστε εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες. Αν έχει πολλή ζέστη, βάλτε το κρέας στο ψυγείο μετά τις 2 ώρες. Τέτοιου είδους γευστικές παρεμβάσεις δεν χρειάζονται πάνω από 3 ώρες. Αν υπήρχαν υγρά, τότε το μαρινάρισμα θα μπορούσε να γίνει για περισσότερη ώρα. Το αλάτι που προτείνουμε κάθε φορά έχει σχέση με το τελικό γευστικό αποτέλεσμα, μιας και το αλάτι είναι ένα ισχυρό ενισχυτικό γεύσης. Το αλάτι, επίσης, προτείνεται και ανάλογα με τα προτεινόμενα κάθε φορά μπαχαρικά.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος και τοποθετήστε στην κορυφή βαμβάκι με οινόπνευμα. Βάλτε φωτιά στο προσάναμμα και τα κάρβουνα θα ανάψουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς και ρίξτε λίγη στάχτη, αν η θερμοκρασία που εκπέμπουν είναι πολύ μεγάλη. Ψήστε σε δυνατή θερμοκρασία με περιστροφή. Βγάλτε όταν η θερμοκρασία εσωτερικά είναι 65-70°C και έχουν πάρει ωραίο χρώμα ψημένου κρέατος. Σκεπάστε για 6-7 λεπτά και μετά κόψτε τα κομμάτια απ’τη σούβλα και σερβίρετε την παρέα σας, συνοδεύοντας με καλό κόκκινο κρασί και ψητά λαχανικά. Πάντα να συνοδεύετε το κρέας με άφθονες σαλάτες εποχής, ψητές ή ωμές.

Καλά ψησίματα σε όλους, με καλή παρέα πάντα!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ