Ψησταριά κάρβουνου - Κοντοσούβλι με μάγουλα χοιρινά

Το κοντοσούβλι με μάγουλα χοιρινά είναι ένα ιδιαίτερο κοντοσούβλι, μια συνταγή του πολύ καλού μας φίλου Γιώργου Καραγιάννη, φίλου και συνεργάτη του καναλιού. Τα λίγα και σωστά επιλεγμένα μπαχαρικά και μυρωδικά, δένουν απόλυτα με το παλαιωμένο γλυκό κρασί Visanto, που έχει πλούσιο άρωμα. Μια μικρή παρέμβαση στα μέσα του ψησίματος και η παρέμβαση στο σερβίρισμα θα δώσουν ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία και ο τρόπος ψησίματος επίσης σημαντικός. Πάμε να δούμε μαζί βήμα-βήμα όλη την διαδικασία που αναλύεται και στο παρακάτω βίντεο.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για 1kg μάγουλα χοιρινά:

  • 15g αλάτι (καλό θαλασσινό αλάτι)
  • 2g κόλιανδρο
  • 1 ξερό δαφνόφυλλο
  • 1 κουτ. γλυκού γεμάτη δεντρολίβανο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη
  • ½ κρασοπότηρο γλυκό κρασί Visanto
  • 50ml έξτρα παρθένο αρωματικό ελαιόλαδο
  • Πιπέρια σε κόκκους (λευκό, μαύρο, πράσινο, κόκκινο)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Τεμαχίστε τα χοιρινά μάγουλα σε κομμάτια πάχους 5cm περίπου για μικρό κοντοσούβλι. Στη συνέχεια, σε ένα γουδί βάλτε τους κόκκους του κόλιανδρου, το φύλλο δάφνης και το δεντρολίβανο και χτυπήστε καλά να γίνουν σκόνη. Αφού τα χτυπήσετε καλά, ρίξτε τα μαζί με το κρασί σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά και ανακινήστε. Καλό είναι αυτό να γίνει από την προηγούμενη μέρα. Πρώτη σας δουλειά είναι να προσθέσετε το αλάτι, και το αρωματισμένο κρασί. Ανακατέψτε καλά και αφήστε να μαριναριστεί για 2-3 ώρες.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Αφού μαριναριστεί καλά το κρέας και η παρέα σας έχει μαζευτεί, ανάψτε τα κάρβουνα στην ψησταριά σας. Μέσα στη σκάφη ψησίματος συγκεντρώστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος, βάλτε στην κορυφή βαμβάκι με οινόπνευμα, ανάψτε φωτιά και σε 25’ με 30’ λεπτά τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει. Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα, έχετε όλο το χρόνο να σουβλίσετε τα χοιρινά μάγουλα. Ανάμεσα στα κομμάτια, κρύψτε 3-4 κόκκους πιπεριού ή μπορείτε να κάνετε και άνοιγμα με το μαχαίρι και να κρύψετε μέσα στο κρέας τα πιπέρια. 

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα και σταχτώστε αν εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα. Ψήστε σε μέτρια φωτιά. Στην μέση του ψησίματος και όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, ετοιμάστε από πρίν ένα μείγμα με το περίσσευμα της μαρινάδας, λίγο κρασί, ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα απαλή, αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα πικάντικη. Μ’αυτό το υγρό αλείψτε τα κοντοσούβλια καλά μία φορά. Μαζί με τα κοντοσούβλια ψήστε και λαχανικά: κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης και ντομάτα.

Για το σερβίρισμα, βγάλτε τα λαχανικά και πάνω στα λαχανικά κόψτε και ξεσουβλίστε τα μάγουλα. Προσθέστε στο τέλος λίγο αλάτι με ρίγανη. Απολαύστε το με την παρέα σας και καλό κρασί. Κλείστε το δείπνο σας με ένα γλυκό κρασί Visanto.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ