Ψησταριά κάρβουνου - Καλαμάρια γεμιστά στη σούβλα

Καλαμάρια γεμιστά, εκτός από ψημένα στη σχάρα μπορούν να γίνουν και ψητά στη σούβλα. Η συνταγή είναι του Γιώργου Καραγιάννη, καλού φίλου και συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας. Μαζί γράψαμε και ένα μικρό αλλά “νόστιμο”, όπως λέει ο Γιώργος, βιβλίο με 20 συνταγές για ψήσιμο σε ψησταριά. Τα βασικά στη σημερινή συνταγή είναι το σβήσιμο με ούζο και η γέμιση με πλιγούρι. Πάμε να τα δούμε όλα αυτά, βήμα-βήμα.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 5 μέτρια καλαμάρια
  • ½ κόκκινη πιπεριά
  • ½ πράσινη πιπεριά
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 κουτ. Σούπας γεμάτη άνιθο
  • 1 κουτ. Γλυκού γεμάτη πελτέ τομάτας
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1 κουτ. Σούπας κοφτή αλάτι
  • ½ κουτ. Γλυκού κοφτή πιπέρι
  • 1 κουτ. Γλυκού κοφτή ρίγανη
  • 2 κουτ. Σούπας γεμάτες μπλιγούρι ψιλό
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
  • 50ml ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Καθαρίστε και πλύντε καλά τα καλαμάρια. Κόψτε τα πλοκάμια σε μέτρια κομμάτια. Ετοιμάστε το μείγμα των μπαχαρικών. Κόψτε σε μικρά καρέ τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ψιλοκόψτε τον άνηθο.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξτε το λάδι και βάλτε το κρεμμύδι να μαραθεί λίγο. Στη συνέχεια, προσθέστε τα πλοκάμια, τις πιπεριές και το σκόρδο και ανακατέβετε συνεχώς. Χαμηλώστε την ένταση του γκαζιού και σιγομαγειρέψτε, προσθέτοντας τον πελτέ με λίγο νερό. Ρίξτε και το πλιγούρι και ανακατέψτε να πιεί τα υγρά. Μαγειρέψτε σε σιγανή φωτιά για 5’, με προσοχή να μην στεγνώσουν τα υλικά από έλλειψη υγρών. Αν συμβεί, προσθέστε λίγο νερό. Ενώ έχει ακόμα λίγο ζουμί, κλείστε το μάτι και αφήστε να κρυώσει η γέμιση για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, γεμίστε ένα-ένα τα καλαμαράκια με προσοχή να μην τα παραγεμίσετε.

Σειρά έχει το σούβλισμα στις μικρές σούβλες. Σουβλίστε και δέστε όπως πολύ καλά φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Στο άνοιγμα βάλτε σταυρωτά δυο οδοντογλυφίδες, για να μπορεί να σταθεί το σχοινί. Τώρα είναι έτοιμα για ψήσιμο με περιστροφή. Όσοι δεν έχετε τη δυνατότητα να ψήσετε στη σούβλα, ψήστε τα καλαμαράκια στη σχάρα, κάνοντας τακτικά γυρίσματα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Στην ψησταριά σας, μέσα στη σκάφη ψησίματος, συγκεντρώστε σε σωρό τα κάρβουνα και βάλτε βαμβάκι με οινόπνευμα στην κορυφή, σε πολλά σημεία. Βάλτε φωτιά και τα κάρβουνα στην ψησταριά σας θα ανάψουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω.

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος και μειώστε τη θερμότητα που εκπέμπουν, ρίχνοντας πάνω στα κάρβουνα στάχτη. Αυτά τα γεμιστά καλαμαράκια θέλουν χαμηλή θερμοκρασία ψησίματος για να ψηθεί εσωτερικά και η γέμιση. Η περιστροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για σωστό και ξεκούραστο ψήσιμο. Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά για να ψηθούν καλά και να πάρουν χρώμα.

Βγάλτε απ’τα κάρβουνα όταν είναι έτοιμα και αφήστε τα λίγο να κρυώσουν. Ξεσουβλίστε και κόψτε σε ροδέλες. Τρώγονται ζεστά, μπουκιά-μπουκιά και συνοδεύουν άριστα το τσίπουρο, άρα και την καλή παρέα.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ