Πρόβειο μπιφτέκι με ψητή μελιτζάνα

Ένα πρόβειο μπιφτέκι με ψητή μελιτζάνα και ψητό κρεμμύδι θα σας δείξω αυτή τη φορά, και μπορώ να πω πως είναι μια απ’ τις καλύτερες συνταγές με πρόβειο κιμά που έχω κάνει μέχρι τώρα. Η μελιτζάνα και το κρεμμύδι ψημένα στα κάρβουνα κάνουν τη διαφορά. Συμβάλλουν στην πλούσια γεύση το επιλεγμένο μείγμα μπαχαρικών και το γίδινο τυρί. Μια απλή, αλλά εξαιρετική σε γεύση σως θα συμπληρώσει τη γεύση σε περίπτωση που τα μπιφτέκια σερβιριστούν σε ψωμάκια του μπέργκερ ή μικρές πίτες. Δείτε παρακάτω τη συνταγή και ψήστε τον κιμά σας με δύο τρόπους: στη σχάρα σαν μπιφτέκι, αλλά και στη σούβλα – σουβλιστοί κεφτέδες και ενδιάμεσα μελιτζάνα. Πάμε να τα δούμε όλα βήμα-βήμα.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για το μπιφτέκι:

  • 1.8 kg κρέας πρόβειο (μπούτι)
  • 400 g  λίπος πρόβειο
  • 200 g ψητή μελιτζάνα (πολτός)
  • 200 g ψητό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 38 g αλάτι
  • 4 g πιπέρι μαύρο
  • 3 g κόλιανδρο
  • 3 g κύμινο
  • 3 g σουμάκ
  • 2 σκελίδες σκόρδο μεγάλες (λιωμένες)
  • 220 g κατσικίσιο τυρί (σκληρό)
  • 3-4 μελιτζάνες (σε ροδέλες)
  • Σκληρό καπνιστό τυρί για το μπέργκερ

Για τη σως:

  • 200 g μαγιονέζα
  • 100 g μουστάρδα πικάντικη (ντιζόν)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ψήστε πρώτα τις μελιτζάνες (3 μέτριες περίπου) κατά προτίμηση στα κάρβουνα ή στο φούρνο. Με τον ίδιο τρόπο ψήστε και το κρεμμύδι. Αφαιρέστε τη ψημένη ψίχα από τις μελιτζάνες, ζυγίστε 200 γραμμάρια και πολτοποιήστε με ένα μαχαίρι. Καθαρίστε το ψημένο κρεμμύδι και ψιλοκόψτε το. Ετοιμάστε όλα τα μπαχαρικά με ακρίβεια και χτυπήστε τα μέσα σε ένα γουδί. Για το κόψιμο του κιμά συστήνουμε να κοπεί με ειδικό μαχαίρι ή με μπαλταδάκι (βάκισμα). Διαφορετικά, πείτε στον χασάπη σας να σας κόψει τον κιμά αφαιρώντας όσες περισσότερες ίνες του κρέατος μπορεί. Ξεκινήστε να ζυμώνετε τον κιμά πολύ κρύο ( όταν δεν έχει κοπεί με μαχαίρι ). 

Προσθέστε με τη σειρά : πρώτα τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι και ανακατέψτε πολύ καλά ζυμώνοντας με αναδιπλώσεις, μετά το λιωμένο σκόρδο και στη συνέχεια αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά τα μπαχαρικά με το αλάτι. Προσθέστε και ανακατέψτε. Τελευταίο προσθέστε το τυρί, αφού πρώτα το τρίψετε στον τρίφτη από την χοντρή πλευρά. Κάντε ένα τελευταίο ανακάτεμα-ζύμωμα και αφήστε το μείγμα του κιμά για 5-6 ώρες στο ψυγείο, σκεπασμένο. 

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος της ψησταριάς. Τοποθετήστε στην κορυφή σε διάφορα σημεία προσανάμματα και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Μέχρι να ανάψουν τα κάρβουνα έχετε το χρόνο να ετοιμάσετε τα μπιφτέκια και τους κεφτέδες. Πλάστε στρογγυλά ή μακρόστενα μπιφτέκια 120 γραμμαρίων. Οι κεφτέδες που προορίζονται για σούβλισμα σε μικρές σούβλες 8x8 να ζυγίζουν 35 γραμμάρια. Ξεκινήστε το σούβλισμα με φέτα μελιτζάνας, συνεχίστε με κεφτέ. Το τελευταίο κομμάτι θα είναι μελιτζάνα, όπως και το πρώτο. 

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριά σας. Βάλτε πρώτα τις μικρές σούβλες να περιστρέφονται και δίπλα τοποθετήστε καθαρή σχάρα και ψήστε τα μπιφτέκια. Ασχοληθείτε μόνο με το ψήσιμο των μπιφτεκιών, ανασηκώνοντας τα ελαφρώς για να μην κολλήσουν στη σχάρα. Βγάλτε τα μπιφτέκια όταν έχουν πιάσει εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 75 βαθμούς. Προσοχή στο ψήσιμο να μην τα στεγνώσετε. Προτιμήστε να τα ψήσετε σε δυνατή φωτιά. Για τη σως απλά ανακατέψτε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα μερικές ώρες πριν και φυλάξτε την στο ψυγείο σκεπασμένη.

Ψήστε πίτες ή ψωμάκια του μπέργκερ. Στα μπιφτέκια που προορίζονται για μπέργκερ, στο τελευταίο γύρισμα, βάλτε πάνω ένα ημίσκληρο τυρί καπνιστό για έξτρα γεύση. Ετοιμάστε τα μπέργκερ με ψητό κρεμμύδι, φέτα ντομάτας και την σως που ετοιμάσατε. Οι κεφτέδες με τη μελιτζάνα σερβίρονται όπως είναι, με τη μελιτζάνα. 

Καλή παρέα και καλό κόκκινο κρασί για να απολαύσετε αυτά τα υπέροχα μπιφτέκια προβατίνας.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ