Προβατίνα με τραχανά σε παραδοσιακό φούρνο

Η προβατίνα μαγειρεμένη με τραχανά γλυκό αποτελεί ένα παραδοσιακό φαγητό, πολύ παλιό, παραδοσιακό φαγητό, με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Ο τραχανάς γίνονταν παλιά στα σπίτια με αλεύρι ή χοντροσπασμένο σιτάρι και γάλα. Διατηρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα και ήταν τροφή του χειμώνα. Σκέτος ή με κρέας, μεγάλωσε πολλές γενιές Ελλήνων, όπως και τη δική μας γενιά. Γεύσεις ξεχασμένες στο βάθος του χρόνου θα αναβιώσουμε μ’ αυτό το φαγητό, που ήταν φαγητό της Κυριακής και της γιορτής. Η μεγάλη διαφορά εδώ, σ’ αυτό που σας δείχνουμε, είναι πως έχει μαγειρευτεί σε παραδοσιακό φούρνο, αργά-αργά με πήλινο σκεύος μέσα στο ίδιο αρχικό νερό, για όλη τη γεύση. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα όλη την ιδιαίτερη προετοιμασία και την διαδικασία του αργού μαγειρέματος στον παραδοσιακό φούρνο.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2,5kg προβατίνα σε μερίδες
  • 3lt νερό
  • 300gr τραχανάς σταρένιος γλυκός
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι θαλασινό
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτή πιπέρι 
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας 
  • 2 μέτρια κρεμμύδια

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βάλτε το κρέας μέσα σε μεγάλη πήλινη κατσαρόλα, σε μία στρώση, και προσθέστε τρία λίτρα νερό. Σημειώνετε το σημείο που βρίσκεται το νερό πριν το βάλετε στο φούρνο, για να συμπληρώσετε αν χρειαστεί μετά. Μαγειρέψτε το κρέας αργά-αργά για 3 ώρες μέσα στον παραδοσιακό φούρνο. 

Αυτή είναι η πρώτη δουλειά που θα κάνετε πριν μπει το σκεύος με το κρέας μέσα στον παραδοσιακό φούρνο και είναι και το πρώτο στάδιο μαγειρέματος.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ακόμα βάλετε το κρέας μέσα στην πήλινη κατσαρόλα, ασχοληθείτε με το άναμμα φωτιάς μέσα στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Τοποθετήστε μέσα στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο λεπτά και ξερά ξύλα για προσάναμμα και πιο πάνω βάλτε πιο χοντρά ξερά ξύλα, όπως πολύ καλά φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Ανάψτε φωτιά. Αφήστε για λίγο την πόρτα ανοιχτή μέχρι να ανάψουν καλά τα ξύλα.

Όταν ανάψει για τα καλά η φωτιά και δημιουργηθεί φλόγα, κλείστε την πόρτα, αφήνοντας μέσα την καμινάδα του φούρνου. Φροντίστε η πόρτα να έχει λίγο κενό από κάτω για καλύτερο αερισμό. Όταν ο φούρνος πυρώσει καλά και τα ξύλα γίνουν θράκα, βγάλτε όλη τη θράκα -μπορείτε να τη χρησιμοποιήστε για να ψήσετε κάτι γρήγορο στην ψησταριά σας για τον μεζέ της παρέας. Αυτό κάνουμε και μεις και θα το δείτε στο παραπάνω βίντεο.

Στην αρχή, μετά το πύρωμα του παραδοσιακού φούρνου, η εσωτερική θερμοκρασία είναι μεγάλη, γι’ αυτό κλείστε την πόρτα αφήνοντας, αυτή τη φορά, την καμινάδα απ’ έξω. Όταν η θερμοκρασία έχει πέσει στους 250-270°C, βάλτε μέσα την πήλινη κατσαρόλα στο βάθος του παραδοσιακού φούρνου και κλείστε την πόρτα. Αφήστε το μέσα για 3 ώρες, ίσως και λίγο παραπάνω, χωρίς να ανοίξετε να δείτε. Όταν έχει περάσει η ώρα, το κρέας έχει μαλακώσει και έχει βγάλει όλη του τη γεύση. Τότε έχουμε την δεύτερη φάση του μαγειρέματος.

Σε μία μικρή κατσαρόλα, βάλτε λίγο νερό και μαράνετε το κρεμμύδι. Προσθέστε τον πελτέ και τα μπαχαρικά. Τέλος ρίξτε 300g τραχανά γλυκό και ανακατέψτε για πολύ λίγο. Με αυτό που κάνετε σ’ αυτό το δεύτερο στάδιο, ζεσταίνετε τα υλικά που θα προστεθούν στην πήλινη κατσαρόλα με το κρέας για να μην είναι κρύα και πέσει πολύ ο ήδη σιγανός βρασμός μέσα στην κατσαρόλα.

Αφού βγάλετε το πήλινο σκεύος και προσθέσετε όλα τα υλικά, σκεπάστε το ξανά και βάλτε το πάλι βαθειά μέσα στον φούρνο, για άλλη μία ώρα το λιγότερο. Όταν περάσει και το παραπάνω χρονικό διάστημα, τότε βγάλτε το σκεύος και αφήστε το να κρυώσει. 

Σερβίρεται και τρώγεται πολύ ζεστό. Συνοδεύεται με κόκκινο κρασί και βραστές σαλάτες εποχής. Είναι φαγητό της Κυριακής και είναι ό,τι πρέπει για μια χειμωνιάτικη συγκέντρωση. 

Καλά μαγειρέματα σε όλους, με καλή παρέα!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ