Προβατίνα κοντοσούβλι με σουμάκ σε ψησταριά κάρβουνου

Εκλεκτή προβατίνα σε μικρά κομμάτια όλο ψαχνό εναλλάξ σουβλισμένα με λίπος. Η μαρινάδα, πικάντικη με το μπούκοβο, να δίνει την κάψα και το σουμάκ να συμπληρώνει γευστικά με την μοναδική γεύση και οξύτητά του. Μερικά ακόμα μπαχαρικά, προσεκτικά επιλεγμένα και με σωστή αναλογία μεταξύ τους, έρχονται να αρωματίσουν το κοντοσούβλι, για μοναδική πικάντικη γεύση. Ο χυμός ντομάτας, κι αυτός αρωματισμένος με τα μυρωδικά του, θα μαλακώσει έξτρα το ήδη μαλακό, απ’ το σίτεμα, κρέας. Στην παρέα μας, γύρω απ’ την ψησταριά μας και ο Παναγιώτης, ο φίλος μας κτηνοτρόφος, που με μεγάλο μεράκι μεγαλώνει τα πρόβατα του φροντίζοντας να τα εκτρέφει με βιολογικής προέλευσης τροφές που ο ίδιος καλλιεργεί, έφερε και κάμποσα παϊδάκια πρόβεια για ψήσιμο στη σχάρα, χωρίς μαρινάδες και μπαχαρικά, ορίτζιναλ γεύση. Μόνο λίγο καλό αλάτι στο τέλος του ψησίματος και λίγο φρεσκοτριμμένο θυμάρι. Όλα τα παραπάνω ήταν απλά η αφορμή για να μαζέψουμε την παρέα μας γύρω απ’ την εστία της ψησταριάς. Για μας το ψήσιμο είναι επικοινωνία.

 • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 • 4,5 kg ψαχνό πρόβειο κρέας
 • Λίπος πρόβειο 
 • 50 g αλάτι (ανθός αλατιού)
 • 9 g πιπέρι μαύρο
 • 4,5 g σκόρδο σκόνη
 • 7 g σουμάκ
 • 2,5 g μπαχάρι
 • 2,5 g μοσχοκάρυδο
 • 9 g μπουκοβο καυτερό
 • 4 ώριμες ντομάτες
 • 4 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
 • 4 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο 
 • 120 ml ηλιέλαιο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Εκτός απ’ την καλή επιλογή του κρέατος, καλό είναι να έχει σιτέψει και 10-12 μέρες στο ψυγείο του χασάπη. Ξεκοκαλίστε το κρέας, αφαιρώντας όλο το λίπος και κρατήστε το στην άκρη. Δεν θα το βάλετε στη μαρινάδα, θα χρειαστεί μόνο να μπει ανάμεσα στα σουβλισμένα κομμάτια του ψαχνού. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε τα μπαχαρικά στην αρχική τους μορφή (σπόρους) και να τα συνθλίβετε μέσα σε ένα γουδί, για να βγάλουν όλα τα αρώματά τους. Τελευταίο, βάλτε στο γουδί το αλάτι. Κατ’αυτόν τον τρόπο, τα αρώματα των μπαχαρικών θα περάσουν στο αλάτι και έτσι θα έχετε ένα αρωματικό αλάτι που θα αρωματίσει το κρέας σε βάθος.

Αφού τεμαχίσετε το κρέας σε κομμάτια για μικρά ή μεγάλο κοντοσούβλι, πολτοποιήστε στο μπλέντερ τις 4 ώριμες ντομάτες, μαζί με το θυμάρι και το δενδρολίβανο. Αφού πολτοποιηθεί πολύ καλά, αφήστε για λίγο να πάρει ο πολτός το άρωμα απ’ το θυμάρι και το δενδρολίβανο. Στη συνέχεια, σουρώστε τον πολτό και πάρτε μόνο το χυμό. Αυτός ο αρωματισμένος χυμός ντομάτας θα αποτελέσει τη βάση και την πρώτη φάση του μαριναρίσματος. Περιχύστε με τον χυμό τα κομμάτια του κρέατος, ανακατέψτε πολύ καλά να πάει παντού και αφήσετε για λίγο να απορροφηθεί απ’ το κρέας (20 περίπου λεπτά). Στη συνέχεια, σειρά έχουν τα μπαχαρικά, τα οποία πρέπει να προσθέσετε σταδιακά. Προσθέστε και ανακατέψτε.

Τελευταίο αφήστε να προσθέσετε το ηλιέλαιο. Αφού αναμιχτεί με το κρέας το ηλιέλαιο, μπορείτε να βάλετε το κρέας σε σακούλα μαριναρίσματος ή να το σκεπάσετε μέσα στο σκεύος που έγινε η προετοιμασία του και αφήστε το στο ψυγείο για 18-24 ώρες. Ανακατέψτε 2-3 φορές σε όλο αυτό το διάστημα της παραμονής.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος, στην ψησταριά σας, συγκεντρώστε τα κάρβουνα σε σωρό. Βάλτε στην κορυφή, σε αρκετά σημεία, βαμβάκι με οινόπνευμα, ανάψτε φωτιά και σε 25-30 λεπτά τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Τα κάρβουνα ανάβουν πιο εύκολα όταν το προσάναμμα μπαίνει στην κορυφή. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα στην ψησταριά. Αν εκπέμπουν πολύ μεγάλη θερμοκρασία, ρίξτε πάνω στα κάρβουνα στάχτη. Ψήστε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Δίπλα μπορείτε να ψήσετε στη σχάρα πρόβεια παϊδάκια. Ενώ τα μικρά κοντοσούβλια περιστρέφονται και ψήνονται μόνα τους, τα πρόβεια παϊδάκια θέλουν την προσοχή σας και πολλά γρήγορα γυρίσματα. Βγάλτε τα κοντοσούβλια με εσωτερική θερμοκρασία 65-70oC βαθμούς. Σκεπάστε για 6-7 λεπτά και κόψτε.

Στα παϊδάκια βάλτε αλάτι και θυμάρι. Συνοδέψτε με ψητή ντομάτα, ψητές πατάτες και πολύ πάει η καυτερή πράσινη πιπεριά, ψητή. Να έχετε πάντα καλή παρέα, γιατί τελικά αυτή δίνει την κύρια γεύση στα ψητά αλλά και στα φαγητά. 

Το ψήσιμο, καλοί μας φίλοι, είναι επικοινωνία. 

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ