Προβατίνα κοντοσούβλι με ρόδι σε ψησταριά κάρβουνου

Προβατίνα κοντοσούβλι με ρόδι σε ψησταριά κάρβουνου, με εκλεκτό πρόβειο κρέας, από προβατίνα βιολογικής εκτροφής και σιτεμένο για 12 ημέρες στο ψυγείο του χασάπη. Το κρέας αυτό θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για το κοντοσούβλι μας. Πάντα η πρώτη ύλη, το καλό κρέας δηλαδή, είναι η βάση για μοναδική γεύση. Με το μαρινάρισμα θα αναδείξουμε αυτή τη γεύση και δε θα πρέπει σε καμια περίπτωση να την σκεπάσουμε. Γι’ αυτό δίνω πάντα προσοχή στο μαρινάρισμα και καλό είναι να προσθέτετε τα υλικά στις ποσότητες που βλέπετε στη συνταγή. Η ακρίβεια παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς και η επιλογή των μπαχαρικών και οι αναλογίες μεταξύ τους. Η κεντρική ιδέα της μαρινάδας είναι ο φυσικός χυμός ροδιού. Όλα τα υπόλοιπα επιλέχτηκαν για να ταιριάζουν με το βασικό συστατικό του μαριναρίσματος.

 • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 • 3 kg πρόβειο μπούτι (ξεκοκκαλισμένο) σιτεμένο για 10-12 μέρες
 • 45 g αλάτι θαλασσινό (κατά προτίμηση ανθός αλατιού)
 • 4,5 g πιπέρι μαύρο
 • 3 g κύμινο
 • 3 g κόλιανδρο
 • 2 g κρεμμύδια μέτρια
 • 2 ώριμες ντομάτες
 • 3 σκελίδες σκόρδο
 • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
 • 90 ml χυμό ροδιού
 • 90 ml ηλιέλαιο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κάνουμε την προετοιμασία την προηγούμενη μέρα του ψησίματος. Πρώτη σας δουλειά, να ξεκοκαλίσετε το κρέας (καλύτερα να το κάνει για σας ο χασάπης). Aφαιρέστε το πολύ λίπος και κρατήστε το στην άκρη, δεν θα μπει στην μαρινάδα, αλλά θα το χρειαστείτε στο σούβλισμα, όπου θα μπει ενδιάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Κόψτε το ψαχνό κρέας σε μικρά κομμάτια ή μεγαλύτερα, αν είναι να κάνετε ένα πρόβειο κοντοσούβλι  μεγάλο.

Στη συνέχεια, προετοιμάστε το μείγμα των μπαχαρικών χτυπώντας τους σπόρους των μπαχαρικών μέσα σε γουδί, για να βγάλουν όλο το αιθέριο έλαιό τους. Προσθέστε και το αλάτι να γίνει ένα με τα μπαχαρικά και να αρωματιστεί. Το αρωματικό αλάτι θα εισχωρήσει σε βάθος μέσα στο κρέας και θα το αρωματίσει. Σε ένα μεγάλο σκεύος, απλώστε τα κομμάτια του κρέατος και περιχύστε τα με τον χυμό του ροδιού, η ομοιόμορφη κατανομή είναι σημαντική. Ανακατέψτε πολύ καλά, κάνοντας μασάζ στο κρέας. Αφήστε για 20 λεπτά να απορροφηθεί ο χυμός απ’ το κρέας. Ανακατέψτε ενδιάμεσα. Στη συνέχεια, προσθέστε την ντομάτα κομμένη σε μικρά καρέ, το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Ανακατέψτε πολύ καλά, προσθέτοντας και τον πελτέ ντομάτας. Τελευταία, αυτή τη φορά, προσθέστε τα μπαχαρικά και φροντίστε για ομοιόμορφη κατανομή, προσθέστε και ανακατέψτε σταδιακά. Τέλος, προσθέστε το ηλιέλαιο.

Βάλτε το κρέας με την μαρινάδα του σε σακούλα για τρόφιμα που κλείνει καλά. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο για 18-24 ώρες. Όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό. Βάλτε στην κορυφή βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα θα ανάψουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Μόλις ανάψουν καλά, απλώστε τα κάρβουνα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριά σας. Αν εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα, ρίξτε λίγη στάχτη πάνω απ’ τα κάρβουνα και ψήστε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά για μικρή κοπή κρέατος και ψημένο σε μικρές σούβλες, ενώ σε μεγάλη σούβλα με πιο χοντρή κοπή κρέατος θα χρειαστεί μία ώρα και είκοσι λεπτά περίπου. Μαζί με το κοντοσούβλι, ψήστε δίπλα ντομάτες, και πιπεριές καυτερές πράσινες αλλά και γλυκιές πιπεριές Φλωρίνης. Όταν βγάλετε τα κοντοσούβλια απ’ τη φωτιά, αφήστε τα να ξεκουραστούν για 7-8 λεπτά, σκεπασμένα.

Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με ψητά λαχανικά και ωμές σαλάτες εποχής. Κόκκινο καλό κρασί και καλή παρέα απαραίτητη, γιατί το ψήσιμο είναι επικοινωνία.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ