Πλαστός Θεσσαλίας σε παραδοσιακό φούρνο

Ο πλαστός είναι μια πολύ παλιά πίτα της Θεσσαλίας, κυρίως. Γίνεται με καλαμποκάλευρο, άφθονο στον Θεσσαλικό κάμπο, με χόρτα και φυσικά με τυρί φέτα, μπόλικο βούτυρο και ελαιόλαδο. Είναι μια εύκολη πίτα, όπως και η μπατζίνα. Η μπατζίνα γινόταν πιο πολύ από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο, ενώ ο πλαστός από το φθινόπωρο, κυρίως, μέχρι την άνοιξη, όπου και αφθονούσαν τα χόρτα. Και οι δυο, πολύ αγαπημένες πίτες που τις φτιάχνουμε ακόμα. Η συγκεκριμένη πίτα είναι πολύ θρεπτική και εύκολη. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα πώς να φτιάξουμε έναν πλαστό Θεσσαλίας.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για ένα ταψί 40cm:

  • 500g καλαμποκάλευρο
  • 200ml ελαιόλαδο (120ml για τα χόρτα)
  • 80g βούτυρο αγελαδινό
  • Συνολικά 1kg χόρτα (σπανάκι, λάπατο, σέσκουλα, πράσο, τσουκνίδα)
  • Νερό
  • 1 κουτ. Γλυκού αλάτι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βουτυρώστε καλά ένα μεγάλο πήλινο σινί (ρηχό ταψί). Στη συνέχεια, ρίξτε μια στρώση καλαμποκάλευρο πάνω απ’το βούτυρο, ραντίστε τη στρώση αυτή του καλαμποκάλευρου με λίγο αλατισμένο νερό και μετά με λίγο ελαιόλαδο. Συνεχίστε με μια ακόμα στρώση καλαμποκάλευρου και ξανά λίγο νερό και ελαιόλαδο. Βάλτε συνολικά τρεις στρώσεις.

Μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε όλα τα χόρτα, αφού τα πλύνετε και τα κόψετε λεπτά. Προσθέστε 1 κουτ. Γλυκού αλάτι και πιέστε τα με τα χέρια σας να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέστε το τυρί και 120ml ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, απλώστε όλο αυτό το μείγμα των χόρτων πάνω απ’την στρώση καλαμποκάλευρου. Πατήστε τα χόρτα καλά, να μην προεξέχουν οι άκρες.

Πάνω σ’αυτή τη στρώση χόρτων, ρίξτε ξανά καλαμποκάλευρο, μέχρι να μαραθούν τα χόρτα. Ραντίστε με νερό και λίγο ελαιόλαδο και βάλτε και το υπόλοιπο βούτυρο σε μικρά κομματάκια. Τώρα το ταψί με τον πλαστό είναι έτοιμο για φούρνισμα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Κυκλοθερμικός φούρνος

Κυκλοθερμικός φούρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ξεκινήσετε την παραπάνω προετοιμασία, ασχοληθείτε με το άναμμα του παραδοσιακού φούρνου. Μέσα στο θάλαμο ψησίματος του παραδοσιακού φούρνου, τοποθετήστε προσάναμμα και λεπτά ξερά ξύλα κάτω και πιο χοντρά ξερά ξυλά από πάνω. Καλό είναι τα ξύλα να είναι οξιά και δρυς και να είναι ξερά για να δώσουν φλόγα.

Ώσπου να ανάψουν καλά τα ξύλα, αφήστε για λίγο την πόρτα ανοιχτή. Όταν τα ξύλα ανάψουν καλά, βάλτε την πόρτα του φούρνου και αφήστε την καμινάδα εσωτερικά του φούρνου. Όταν τα ξύλα γίνουν θράκα και ο θόλος του φούρνου ασπρίσει, ο φούρνος είναι έτοιμος. Βγάλτε όλη τη θράκα απ’ τον φούρνο. Βάλτε ξανά την πόρτα του φούρνου και κλείστε καλά το άνοιγμα του φούρνου, αφήνοντας την καμινάδα απ’ έξω. Μετρήστε τη θερμοκρασία. Συνήθως η θερμοκρασία σε αυτό το στάδιο είναι πάνω από 270°C.

Περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να πέσει στους 200°C, βάλτε μέσα το ταψί με τον πλαστό και αφήστε το για 1 ώρα με 1 ώρα και ένα τέταρτο. Όταν ροδίσει, τότε ο πλαστός είναι έτοιμος. Βγάλτε το ταψί απ’τον φούρνο και αφήστε το σκεπασμένο μέχρι να κρυώσει λίγο. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε με λίγο γιαούρτι στο πιάτο.

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ