Παϊδάκια γίδα - ψησταριά κάρβουνου

Πρόβεια παϊδάκια έχουμε ψήσει και σας έχουμε δείξει πολλές φορές και δεν αμφιβάλει κανένας για το πόσο ιδιαίτερος είναι αυτός ο μεζές. Το γίδινο κρέας και κυρίως το γίδινο παϊδάκι είναι λιγότερο δεδομένο. Αυτοί που ξέρουν, όμως, γνωρίζουν πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερο μεζέ, που λίγοι ξέρουν να εκτιμούν. Θα μπορούσαμε να ψήσουμε τα γίδινα παϊδάκια σκέτα -αυτό, ωστόσο, είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να το κάνει ο καθένας. Με τη βοήθεια του φίλου μας Γιώργου Καραγιάννη, λοιπόν, σεφ και συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας, θα αναδείξουμε τα γίδινα παϊδάκια με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, σε μία μοναδική συνταγή, βήμα-βήμα. Πάμε να τη δούμε, αναλυτικά!

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Παϊδάκια γίδινα από την νεφραμιά μέχρι και όλα τα πλευρά (επιλέξτε κομμάτι απ’ αυτην την περιοχή)

Για το μαρινάρισμα:

Για 1 κιλό παϊδάκια:

  • 12 γραμ. αλάτι
  • 1,5 γραμ. πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη


Για το σκορδέλαιο:

  • 4-5 σπασμένες σκελίδες σκόρδο σε 100 ml ελαιόλαδο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πείτε στον χασάπη σας να κόψει τα παϊδάκια ομοιόμορφα (ανά πλευρό). Προτιμήστε κρέας που να έχει σιτέψει για 5-8 ημέρες στο ψυγείο του χασάπη πριν κοπεί. Μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος, βάλτε τα παϊδάκια σε μια στρώση και περιχύστε με το σκορδέλαιο, που έχετε ετοιμάσει απ’ την προηγούμενη μέρα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μπαχαρικά ομοιόμορφα, κάνοντας στο τέλος μια ελαφριά επικάλυψη με τη μουστάρδα. Κάντε το ίδιο και από τις δύο πλευρές, σε όλα τα παϊδάκια. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε τα παϊδάκια στο ψυγείο για δύο με τρία 24ωρα, για να αρωματιστούν σε βάθος και να μαριναριστούν.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μετά το μαρινάρισμα των 48, τουλάχιστον, ωρών, είστε έτοιμοι για να ανάψετε τα κάρβουνα. Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό. Βάλτε στην κορυφή βαμβάκι με οινόπνευμα για προσάναμμα και τα κάρβουνα θα ανάψουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας. Σταχτώστε λίγο αν η θερμοκρασία που εκπέμπουν τα κάρβουνα είναι μεγάλη. Ψήστε σε καθαρή, ανοξείδωτη σχάρα. Γυρίστε τα παϊδάκια τακτικά και πιο γρήγορα απ’ την αρχή μέχρι να πιάσουν εξωτερικό χρώμα ψημένου και η θερμοκρασία εσωτερικά να είναι 60-65°C. Ψήστε άφθονα λαχανικά για να συνοδεύσετε τα παϊδάκια σας. Συνοδεύετε πάντα τα ψητά σας με λαχανικά, ψητά ή ωμά.

Γευτήκαμε μοναδική γεύση! Απολαύστε αυτόν τον εκλεκτό μεζέ με την παρέα σας και καλό κόκκινο κρασί.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ