Μύδια σαγανάκι - Κυκλοθερμικός ξυλόφουρνος

Μύδια σαγανάκι, ελαφρώς πικάντικα, μαγειρεμένα με έναν μοναδικό τρόπο σε πήλινο ρηχό σκεύος και ψημένα αργά στον κυκλοθερμικό φούρνο. Δίνουμε άλλη διάσταση σε έναν κλασικό, παραδοσιακό μεζέ. Ως μεζές τσίπουρου και κυρίως κρασιού είναι ιδανικός, αφού πηγαίνει πολύ η ελαφριά πικάντικη γεύση που προτείνουμε. Γίνεται καλύτερο με φρέσκα μύδια ψίχα, κλειστά ή μισοανοιγμένα. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα πώς θα ετοιμάσετε μύδια σαγανάκι στον κυκλοθερμικό φούρνο αλλά και στον φούρνο της κουζίνας σας.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 500g μύδια ψίχα ή ανάμεικτα
  • 150ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 400g τομάτα κον κασέ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • 200g τυρί κατσικίσιο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτή αλάτι
  • 1g πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτ. γλυκού θρούμπι
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
  • 0.5 κουτ. γλυκού κοφτό μπούκοβο καυτερό
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 150ml κρασί λευκό

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Καθαρίστε την ψίχα τραβόντας και αφαιρώντας το γένι. Κόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτά καρέ. Κόψτε τον μαϊντανό σε χοντρά κομμάτια και συγκεντρώστε όλα σας τα υλικά. Μέσα σε ένα πήλινο ρηχό ταψί στρώστε κάτω-κάτω τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Πάνω βάλτε την ψίχα των μυδιών ή και αυτά με το μισό κέλυφος. Πολτοποιήστε την τομάτα στο μπλέντερ με λίγο κρασί και τον πελτέ τομάτας και περιχύστε. Στη συνέχεια, περιχύστε με το λευκό κρασί, πασπαλίστε με τον μισό μαϊντανό και προσθέστε λίγο νερό. Τα υγρά να είναι μέχρι τη μέση ή και λίγο πιο πάνω. Τώρα, το ταψάκι με τα μύδια είναι έτοιμο για φούρνισμα. Την φέτα θα την προσθέσετε ένα τέταρτο πριν βγει το σαγανάκι απ’τον φούρνο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Κυκλοθερμικός φούρνος

Κυκλοθερμικός φούρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ακόμα ασχοληθείτε με όλη την παραπάνω διαδικασία, ανάψτε τον κυκλοθερμικό φούρνο. Μέσα στον θάλαμο καύσης στο κάτω μέρος του φούρνου, βάλτε προσάναμμα με λίγα λεπτά και ξερά ξύλα. Πάντα όταν χρησιμοποιείτε ξύλα για το άναμμα του παραδοσιακού ή κυκλοθερμικού ξυλόφουρνου φροντίστε να είναι είναι ξερά για να έχουν φλόγα όταν καίγονται. Κλείστε την πόρτα και ασχοληθείτε με την προετοιμασία που περιγράψαμε παραπάνω.

Όταν ο κυκλοθερμικός ξυλόφουρνος πιάσει θερμοκρασία κοντά στους 200°C και τα ξύλα έχουν γίνει θράκα, ο φούρνος είναι έτοιμος και μπορείτε να φουρνίσετε το πήλινο ταψάκι με το σαγανάκι. Κλείστε και αφήστε να μαγειρευτεί αργά, καθώς η θερμοκρασία θα έχει αργή πτωτική πορεία. Μαγειρέψτε για ¾ της ώρας περίπου. Σ’αυτό το στάδιο προσθέστε από πάνω τη φέτα τριμμένη και μαγειρέψτε για 15 λεπτά ακόμα. Θα χρειαστεί συνολικά 1 ώρα περίπου μαγειρέματος στον κυκλοθερμικό φούρνο, ενώ στην ηλεκτρική κουζίνα θα χρειαστεί περίπου ¾ της ώρας στους 180°C. 

Όταν τα μύδια σαγανάκι έχουν μείνει μόνο με τη σάλτσα και το λάδι τους, είναι έτοιμα να βγουν. Αφήστε μερικά λεπτά να κρυώσουν και σερβίρετε την παρέα σας, με καλό κρασί ή τσίπουρο. Απολαύστε την παρέα σας μαζί με τον μεζέ. 

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ