Μπιφτέκια ζουμερά χοιρινά με πράσο

Την περίοδο του χειμώνα, το χοιρινό και τα πράσα είναι στα καλύτερά τους, ενώ γευστικά αποτελούν έναν τέλειο συνδυασμό. Έτσι, λοιπόν, μπορούμε με αυτά τα δύο κύρια υλικά να πλάσουμε πολύ γευστικά, αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια. Μια επιλεγμένη σύνθεση μπαχαρικών και μυρωδικών θα δώσουν ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα. Ακολουθείστε πιστά τις αναλογίες των υλικών, την προετοιμασία του κιμά και τη διαδικασία του ψησίματος και απολαύστε μπιφτέκια ζουμερά, αφράτα, μα πάνω απ’ όλα γευστικά. Πάμε να δούμε τη συνταγή βήμα-βήμα.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 750 γρ. κιμά από σπάλα χοιρινή
  • 250 γρ. κιμά από πανσέτα χοιρινή
  • 150 γρ. πράσο
  • 100 γρ. κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 15 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. πιπέρι
  • 2 γρ. μπαχάρι
  • 4 γρ. μπούκοβο γλυκό
  • 1.5 γρ. μείγμα ρίγανη-θυμάρι-θρούμπι
  • 1 κ.σ. κορν φλάουερ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η προετοιμασία ξεκινάει απ’ την πρώτη ύλη, που είναι το χοιρινό κρέας. Επιλέξτε καλής ποιότητας κρέας, 750 γρ. από κιλότο με όσο λίπος διαθέτει και 250 γρ. πανσέτα. Ο κιμάς χρειάζεται περίπου 25-30% λίπος. Μέσα σε ένα γουδί, βάλτε το πιπέρι και το μπαχάρι και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια, προσθέστε το μπούκοβο και τα μυρωδικά βότανα (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι) και χτυπήστε τα όλα μαζί. Τέλος, ξαναχτυπήστε, αφού προσθέσετε και το αλάτι. Σε ένα μπλέντερ πολτοποιήστε το πράσο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Βάλτε τον κιμά μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος. Προσθέστε πρώτα το πολτοποιημένο κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο, δίνοντας έτσι υγρασία στον κιμά, και κάντε ένα καλό πρώτο ζύμωμα. Συνεχίστε προσθέτοντας σταδιακά τα μπαχαρικά. Προσθέστε και ζυμώστε μέχρι να μπουν όλα τα μπαχαρικά. Τελευταίο προσθέστε το κορν φλάουερ και κάντε ένα ακόμα τελευταίο ζύμωμα. Αφήστε τον κιμά για τουλάχιστον 2-3 ώρες στο ψυγείο, με ιδανικό τις 12-24 ώρες.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετείστε τα κάρβουνα σε σωρό. Στην κορυφή τοποθετείστε το προσάναμμα, βαμβάκι με οινόπνευμα, και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει σε 25-30 λεπτά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Απλώστε τα κάρβουνα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας και ψήστε σε καθαρή ανοξείδωτη σχάρα, σε μέτρια προς δυνατή θερμότητα. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία που εκπέμπουν τα κάρβουνα, ρίξτε πάνω στη θράκα στάχτη. Κάντε γρήγορα τα πρώτα γυρίσματα. Για να μην κολλάνε τα μπιφτέκια στη σχάρα, τα ανασηκώνετε συνέχεια ή τα παραμερίζετε ελαφρά αριστερά-δεξιά. Ψήστε μέχρι να πάρουν χρώμα ψημένου και εσωτερική θερμοκρασία 65-70°C.

Αφού τα βγάλετε απ’ τη φωτιά, αφήστε τα σκεπασμένα για 6-7 λεπτά, ώστε να συγκρατήσουν περισσότερα υγρά και να έρθουν σε κατάλληλη θερμοκρασία για κατανάλωση. Συνοδέψτε τα ψητά σας με λαχανικά ψημένα ή ωμά και φρούτα. Καλό κόκκινο κρασί απαραίτητο, όπως και η καλή παρέα.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Ελληνικό σουβλάκι παραδοσιακό

ΣΥΝΤΑΓΕΣ