Μπιφτέκια ζουμερά χοιρινά

Τα μπιφτέκια με χοιρινό κιμά είναι ιδιαίτερα, έχουν μοναδική γεύση και εκτός από μαλακά είναι και πολύ ζουμερά, αρκεί να δώσουμε βάση στη λεπτομέρεια, στη σωστή επιλογή του κιμά και στη σωστή αναλογία του λίπους. Ο ρόλος των μπαχαρικών και των μυρωδικών είναι να αναδεικνύουν και να συμπληρώνουν τη γεύση του χοιρινού κιμά. Εφαρμόσαμε όλα όσα μας είπε στη συνταγή του ο Γιώργος Καραγιάννης και μετά από δοκιμή σας παρουσιάζουμε μια υπέροχη συνταγή για χοιρινά μπιφτέκια. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα όλη τη συνταγή.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 kg κιμά χοιρινό από κιλότο
  • 0,5 kg κιμά από χοιρινή πανσέτα
  • 23 g αλάτι θαλασσινό
  • 2,5 g πιπέρι μαύρο
  • 1,5 κουτ. σούπας γεμάτες μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας γεμάτες κασέρι τριμμένο
  • 1 αυγό (το πολύ αυγό σφίγγει τα μίφτέκια)
  • 1,5 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 0.3 g κανέλα Κεϋλάνης (1 γερή πρέζα)
  • 1,5 πίτα γύρου (μικρή) στο μούλτι
  • 100 ml γάλα πλήρες φρέσκο
  • Λίγη φρυγανιά, αν χρειαστεί

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Σε ένα μεγάλο σκεύος βάλτε τον κιμά και προσθέστε πρώτα το γάλα, για να δώσετε υγρασία. Κάντε ένα καλό πρώτο ζύμωμα και στη συνέχεια προσθέστε τον μαϊντανό και το ξύσμα και ζυμώστε ξανά πολύ καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε το αυγό και ζυμώστε ξανά. Προτείνουμε τα υλικά να μπαίνουν σταδιακά στον κιμά, για να έχουμε καλύτερη ενσωμάτωση αλλά και περισσότερα ζυμώματα. Ακολουθούν τα μπαχαρικά, προσθέστε και ζυμώστε σταδιακά. Τελευταία προσθέστε τις τριμμένες πίτες και το κασέρι. Κάντε ένα τελευταίο καλό ζύμωμα, βρέχοντας τα χέρια σας, για να μην κολλάει ο κιμάς. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγη τριμμένη φρυγανιά. Θέλουμε ο κιμάς να είναι λιπώδης, η υφή είναι σημαντικός παράγοντας για το τελικό αποτέλεσμα. Αφήστε τον κιμά στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Συμαντική λεπτομέρεια, ο κιμάς να ζυμώνεται πάντα πολύ κρύος. Μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για περισσότερη ώρα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Πρώτη σας δουλειά, να ανάψετε τα κάρβουνα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας. Τοποθετείστε τα κάρβουνα σε σωρό, βάλτε στην κορυφή βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα σε 4-5 σημεία και βάλτε φωτιά. Τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει σε 25-30 λεπτά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω. Όση ώρα χρειάζονται για να ανάψουν τα κάρβουνα, μπορείτε να ετοιμαζάσετε τα μπιφτέκια. Πλάστε τα σε μερίδες των 135 γραμ., σε σχήμα που να σας βολεύει στο γύρισμα. Όσοι διαθέτετε μικρές σούβλες, μπορείτε να κάνετε και κεφτέδες 25 γραμ. στη σούβλα.

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς. Αν εκπέμπουν πολύ μεγάλη θερμότητα, μπορείτε να τη μειώσετε ρίχνοντας στάχτη πάνω στα κάρβουνα. Ψήστε μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να είναι 75°C και να έχουν πάρει χρώμα. Βγάλτε απ’τη φωτιά και αφήστε τα σκεπασμένα για 6-7 λεπτά. Απολαύστε τα με καλό κρασί και καλή παρέα.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ