Μπιφτέκια προβατίνας πικάντικα

Ένα πάρα πολύ γευστικό και πικάντικο μπιφτέκι προβατίνας, με προσεγμένη σύνθεση μπαχαρικών. Ο παλιός και μοναδικός τρόπος κοψίματος του κιμά που σας δείχνουμε στο βίντεο είναι μια μικρή λεπτομέρεια που θα κάνει την υφή του κιμά εξαιρετική - δοκιμάστε την τεχνική και απλά θα την αγαπήσετε! Δείτε, επίσης, πώς να το ψήσετε στα κάρβουνα και διαφορετικούς τρόπους να το σερβίρετε.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 kg κρέας πρόβειο (μπούτι) ψαχνό
  • 0,5 kg λίπος πρόβειο
  • 5 γραμ. πιπέρι (πράσινο και μαύρο μισό-μισό)
  • 4 γραμ. κόλιανδρο
  • 2,5 γραμ. αγριοκύμινο
  • 2 κ.γλ. κοφτές ρίγανη
  • 5 γραμ. σιναπόσπορο
  • 4 γραμ. πουλ πιπέρ
  • 250 γραμ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 150 γραμ. πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 150 γραμ. γραβιέρα πικάντικη
  • 25 γραμ. κόρν φλάουερ
  • Φριγανιά όσο χρειαστεί
  • 25 ml ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας σκορδέλαιο (4 σκελίδες/40 ml)
  • Κυπριακές πίτες
  • Πίτες γύρου πολύ μικρές

Για τη σος:

  • 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ½ σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • ½ κ. γλ. κοφτό αλάτι
  • 0,5 γραμ. πιπέρι λευκό
  • ½ κ. γλ. ρίγανη
  • 1 κ. γλ. ξίσμα λεμονιού
  • 1 κ. σ. λεμόνι
  • 2 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. πλήρες γάλα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Το διαφορετικό σ’ αυτό το μπιφτέκι είναι ο τρόπος κοψίματος του κιμά. Προτείνουμε να κοπεί με τον παλιό τρόπο κοψίματος του κρέατος, με μαχαίρι ή μικρό τσεκούρι ή μπλταδάκι, το λεγόμενο και “βάκισμα” του κρέατος. Αυτός ο τρόπος κοψίματος θα δώσει μοναδική υφή στον κιμά μας και, θα λέγαμε, μοναδικό δάγκωμα. Κόψτε χωριστά το λίπος με το ψαχνό και ενώστε τα κατά το ζύμωμα. Προετοιμάστε τα μπαχαρικά μέσα σε ένα γουδί, χτυπώντας τα μέχρι να βγάλουν όλο το άρωμά τους και να γίνουν σκόνη.

Προσθέστε πρώτα στον κιμά το ξίδι και το σκορδέλαιο. Ανακατέψτε πολύ καλά και συνεχίστε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την ψιλοκομμένη πιπεριά. Ανακατέψτε καλά, κάνοντας αναδιπλώσεις στον κιμά και όχι ζύμωμα. Συνεχίστε με τα μπαχαρικά, προσθέτοντάς τα σταδιακά και ζυμώνοντας. Προσθέστε σ’ αυτή τη φάση το κορν φλάουερ και τη γραβιέρα και τελειώστε με προσθήκη φριγανιάς, μέχρι να φέρετε το μείγμα του κιμά να είναι μαλακό και όχι με πολλά υγρά. Κάντε ένα τελευταίο καλό ζύμωμα, με αναδιπλώσεις και αφήστε τον κιμά στο ψυγείο για 2-6 ώρες.

Για τη σος γιαουρτιού, προσθέστε όλα τα υλικά στο γιαούρτι και ανακατέψτε μέχρι να έχει την υφή και την πυκνότητα μιας μαγιονέζας. Βάλτε στο ψυγείο για 2-3 ώρες πριν την χρήση.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος την ψησταριάς σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος της σκάφης. Τοποθετήστε στην κορυφή προσανάμματα και βάλτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Σε 25-30 λεπτά, τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα. Απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας και ρίξτε στάχτη πάνω στα κάρβουνα για να μειώσετε τη θερμοκρασία που εκπέμπουν. 

Ψήστε σε μέτρια θερμοκρασία προς χαμηλή. Κάντε γρήγορα γυρίσματα και βγάλτε όταν η θερμοκρασία εσωτερικά είναι 75°C. Για καλύτερο αποτέλεσμα, μην τα ψήσετε μέχρι πάνω σπό 80°C εσωτερικά. Βγάλτε και αφήστε τα 6-7 λεπτά. Σερβίρετε σε μικρέςς πίτες, κάνοντας μικρά μπέργκερ με τη σος γιαουρτιού, ντομάτα και κρεμμύδι. Μπορούν να γίνουν και μακρόστενα μπιφτέκια 130 γραμ. και να μπουν δυο-δυο σε μεγάλες κυπριακές πίτες με τη σος, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μαϊντανό και ντομάτα και πασπαλίστε με σουμάκ. Ή να σερβιριστούν σε πιάτο με ψητές ντομάτες, σος, ψητές πράσινες καυτερές πιπεριές και πασπαλισμένα με σουμάκ.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Το κεμπάπ και το μυστικό του

ΣΥΝΤΑΓΕΣ