Σήμερα θα σας δείξουμε ένα κλασικό φαγητό με μπιφτέκια στο φούρνο που είναι λιγότερο γνωστό. Πρόκειται για μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο. Το ιδιαίτερο, όμως, είναι πως οι πατάτες θα είναι κοκκινιστές. Ένα κλασικό παλιό φαγητό και αγαπημένο μικρών και μεγάλων. Τη θέση αυτού του φαγητού πλέον έχει πάρει η λεμονάτη πατάτα, που συνηθίζεται πιο πολύ. Αυτή τη φορά θα το μαγειρέψω για τα παιδιά μου και θα με βοηθήσει ο Δημήτρης, ο μικρός γιος μου. Πάμε να δούμε πώς να κάνουμε αφράτα μπιφτέκια με κοκκινιστές πατάτες.
Για τον κιμά:
Για τις πατάτες:
Δυο ώρες πριν το άναμμα του κυκλοθερμικού φούρνου, ετοιμάστε πρώτα τον κιμά. Σε ένα σκεύος ανακατέψτε τους δυο κιμάδες. Πρώτα χτυπήστε τα δυο αυγά και προσθέστε τα μαζί με το κρεμμύδι στον κιμά. Ανακατέψτε πολύ καλά. Στη συνέχεια, χτυπήστε τα μπαχαρικά στο γουδί, να είναι φρεσκοτριμμένα, και προσθέστε τα μαζί με το αλάτι. Προσθέστε τελευταίο το ψωμί, μουσκεμένο και καλά στυμμένο. Κάντε ακόμα ένα καλό ζύμωμα και αφήστε τον κιμά δυο περίπου ώρες πριν πλάσετε τα μπιφτέκια.
Κόψτε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια μέσα σ’ ένα πήλινο ταψί, για καλύτερα αποτελέσματα. Προσθέστε τα μπαχαρικά με το αλάτι και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, προσθέστε και το κρεμμύδι. Πλάστε μπιφτέκια 150-160g και τοποθετήστε τα ανάμεσα στις πατάτες και όχι πάνω, ώστε να ακουμπάνε στον πάτο του ταψιού. Αυτό είναι βασικό για αφράτα μπιφτέκια, αλλιώς θα γίνουν στεγνά και σκληρά.
Βάλτε λίγο νερό σε ένα σκεύος και διαλύστε τη μια κουταλιά πελτέ τομάτας. Προσθέστε στο ίδιο σκεύος και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Προσθέστε λίγο νερό, αν χρειάζεται, έτσι ώστε όλα τα υγρά μαζί να φτάνουν μέχρι τη μέση από τις πατάτες. Τώρα είστε έτοιμοι για φούρνισμα.
Ψήσιμο στον κυκλοθερμικό φούρνο. Πριν αρχίσετε την προετοιμασία με τις πατάτες, ασχοληθείτε με το άναμμα του κυκλοθερμικού φούρνου. Μέσα στο θάλαμο καύσης βάλτε ξερά και λεπτά ξύλα ως προσανάμματα πάνω σε βαμβάκι με λίγο οινόπνευμα. Πάνω απ’ τα λεπτά προσανάμματα βάλτε πιο χοντρά ξερά ξύλα. Περιμένετε μέχρι ο φούρνος να πιάσει θερμοκρασία 200°C και τα ξερά ξύλα να έχουν γίνει θράκα. Τώρα είστε έτοιμοι να βάλετε στο φούρνο το πήλινο ταψί με το φαγητό.
Κλείστε την πόρτα και μαγειρέψτε για 1,5 ώρα ή λίγο περισσότερο, ανάλογα με το ρυθμό της σταδιακής πτώσης της θερμοκρασίας. Θέλουμε το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του και τη σάλτσα.
Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, βγάλτε το ταψί απ’τον κυκλοθερμικό φούρνο και αφήστε το για λίγο να κρυώσει. Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύεται με σαλάτα εποχής. Δοκιμάστε και θα γευτείτε τα καλύτερα και πιο αφράτα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.
Καλά μαγειρέματα σε όλους!