Μπιφτέκια γίδας σε ψησταριά κάρβουνου

Ένα ιδιαίτερο μπιφτέκι θα σας δείξουμε σήμερα. Είναι ένα μπιφτέκι με γίδινο κιμά και πολύ προσεγμένη σύνθεση στα μπαχαρικά και στα μυρωδικά, αλλά και στα λίγα ακόμα πρόσθετα, όπως ο βασιλικός, το μοσχαρίσιο λίπος και το λίγο κασέρι. Η συνταγή είναι του φίλου μας Γιώργου Καραγιάννη, σεφ και συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα αυτήν τη μοναδική σε όλα της, συνταγή!

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για 2 kg κιμά:

  • 1600 g κιμά από μπούτι
  • 400 g βασιλικό λίπος μοσχαρίσιο
  • 30 g αλάτι
  • 4 g πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 2 κουτ. γλυκού θρούμπι
  • ½ ντομάτα
  • ½ πιπεριά πράσινη
  • 300 g κρεμμύδι ελαφρά σωταρισμένο με ελάχιστο λάδι
  • 2 κουτ. σούπας γεμάτες άνθος αραβοσίτου
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 2 αυγά
  • 200 g φρυγανιά τριμμένη
  • 400 g κασέρι πολύ πικάντικο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Μέσα σε ένα μεγάλο σκεύος, ανακατέψτε τον κιμά με το μοσχαρίσιο λίπος. Σε ένα γουδί, προσθέστε το πιπέρι και θρυμματίστε το. Μετά, αναμείξτε το με το θρούμπι, τη ρίγανη και τέλος με το αλάτι. Πολτοποιήστε, έπειτα, την τομάτα μαζί με την πιπεριά και το σκόρδο. Σε ένα τηγάνι με πολύ λίγο ελαιόλαδο, τσιγαρίστε το κρεμμύδι ελαφρά. Αρχίστε να προσθέτετε στον κιμά πρώτα τα πολτοποιημένα λαχανικά και τα αυγά, κάνοντας ένα καλό ζύμωμα. Κάθε φορά που προσθέτετε μπαχαρικά, κάντε το σταδιακά, ζυμώνοντας ταυτόχρονα και το μείγμα.

Συνεχίστε με τη μουστάρδα και μετά με το άνθος αραβοσίτου. Κάντε ένα ακόμα πολύ καλό ζύμωμα. Εδώ είναι η στιγμή που θα προσθέσετε το πικάντικο κασέρι, τριμμένο στον τρίφτη. Κάντε ένα ακόμα καλό ζύμωμα πριν αρχίσετε να προσθέτετε σταδιακά τη φρυγανιά, για να δέσει το μείγμα και να μην είναι πολύ μαλακό. Ίσως χρειαστεί λιγότερο ή λίγο περισσότερο από 200 g φρυγανιάς. Αφήστε το μείγμα του κιμά για 12 έως 24 ώρες στο ψυγείο για να δέσει και να αποκτήσει ενιαίο άρωμα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Την επόμενη μέρα, τοποθετήστε τα κάρβουνα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας σε σωρό. Βάλτε στην κορυφή για προσάναμμα βαμβάκι με οινόπνευμα και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα θα ανάψουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό σε 25-30 λεπτά. Τα κάρβουνα ανάβουν πιο εύκολα από πάνω προς τα κάτω.

Όταν τα κάρβουνα, λοιπόν, έχουν αναψει καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος. Ρίξτε στα κάρβουνα λίγη στάχτη, για να ελέγξετε τη θερμότητα που εκπέμπουν. Ψήστε σε μέτρια θερμοκρασία, πάνω σε καθαρή, ανοξείδωτη σχάρα. Κάντε γρήγορα τα πρώτα γυρίσματα, ανασηκώνοντας κάθε φορά ελαφρά τα μπιφτέκια για να μην κολλάνε.

Βγάλτε τα μπιφτέκια με εσωτερική θερμοκρασία 65-75°C, για να παραμείνουν ζουμερά. Μαζί με τα μπιφτέκια, ψήστε και λαχανικά σε σχάρα ή στις μικρές περιστρεφόμενες σούβλες. Συνοδεύετε πάντα τα ψητά σας με άφθονες σαλάτες εποχής, ωμές ή ψητές. Πρόκειται για μια μοναδική και εκλεκτή συνταγή, απ’ τις πολύ δυνατές που μας χάρισε ο Γιώργος.

Καλή παρέα και καλό κόκκινο κρασί επιβάλλονται!

Καλά ψησίματα με την παρέα σας!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ