Μπιφτέκι ανάμικτο με τρία κρέατα σε ψησταριά κάρβουνου

Τα μπιφτέκια είναι αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων. Οι συνταγές και οι παραλλαγές στους κιμάδες δεν έχουν τέλος. Φαντασία να υπάρχει και λίγη εμπειρία για τον συνδυασμό των μπαχαρικών και των μυρωδικών και το γευστικό αποτέλεσμα είναι πάντα μοναδικό. Αυτή τη φορά, μπιφτέκια αρωματικά με συνδυασμό τριών κρεάτων, από την ψησταριά στο πιάτο σας.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1.2 kg  χοιρινό κιμά από κιλότο με το λίπος
  • 600 g μοσχαρίσιο κιμά (λάπα με το λιπάκι της)
  • 200 g πρόβειο κιμά από μπούτι
  • 30 g αλάτι
  • 3 g πιπέρι μαύρο
  • 1 g κύμινο
  • 1 g κάρδαμο
  • 300 g κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Λίγο νερό, αν χρειαστεί

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βασικό στη συνταγή είναι η επιλογή των τριών κρεάτων. Αφού έχετε τον κιμά, προχωρήστε στην προετοιμασία των μπαχαρικών και των μυρωδικών για τα μπιφτέκια. Σε ένα γουδί βάλτε μέσα όλα τα μπαχαρικά και χτυπήστε τα καλά για να θρυμματιστούν και να απελευθερώσουν όλο το άρωμά τους. Τελευταίο προσθέστε στο γουδί το αλάτι, για να πάρει το άρωμα των μπαχαρικών και έτσι να έχετε ένα αρωματικό αλάτι. Στη συνέχεια, ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και πολτοποιήστε το σκόρδο.

Προσθέστε πρώτα στον κιμά το κρεμμύδι και το σκόρδο και αναμείξτε το καλά με τον κιμά. Στη συνέχεια, προσθέστε σταδιακά το αλάτι με τα μπαχαρικά και ανακατέψτε να πάνε παντού ομοιόμορφα. Τέλος, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζυμώστε ακόμα μια φορά. Εδώ ίσως χρειαστεί λίγο νερό, γιατί καλό είναι το μίγμα του κιμά που θα πάρετε στο τέλος να είναι μαλακό για να υπάρχει αρκετή εσωτερική υγρασία που μαζί με το λίπος θα σας δώσει ζουμερά και μαλακά μπιφτέκια. Μετά από καλό ζύμωμα, αφήστε τον κιμά στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή και περισσότερο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Αφού φτάσει η ώρα να ψήσετε τα μπιφτέκια στην ψησταριά σας, συγκεντρώστε μέσα στη σκάφη ψησίματος τα κάρβουνα σε σωρό. Βάλτε το προσάναμμα (βαμβάκι με οινόπνευμα) σε 2-3 σημεία στην κορυφή και ανάψτε. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς. Αν η θερμοκρασία που εκπέμπουν είναι πολύ μεγάλη, ρίξτε πάνω στα κάρβουνα λίγη στάχτη. Ψήστε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Ψήστε σε καθαρή ανοξείδωτη σχάρα η οποία καλύτερο να είναι κρύα όταν βάλετε  να ψήσετε τα πρώτα μπιφτέκια, για να μην κολλήσουν. Μπορείτε, επίσης, να πλάσετε μικρούς κεφτέδες (30 g) και να ψήσετε τους κεφτέδες σε μικρές σούβλες με περιστροφή. Θα είναι καλά ψημένα τα μπιφτέκια όταν η εσωτερική θερμοκρασία τους είναι 75⁰C. Όταν τα βγάλετε, σκεπάστε τα για 6-7 λεπτά. Σερβίρετε με ψητές πατάτες και άφθονη σαλάτα εποχής. 

 

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ