Μπέργκερ (burger) προβατίνας χωριάτικο

Ένα διαφορετικό μπέργκερ, προσαρμοσμένο στις δικές μας γεύσεις. Ένα μπέργκερ με γεύση Ελλάδας, λοιπόν, για σήμερα. Μια ακόμα συνταγή του πολύ καλού μας φίλου, Γιώργου Καραγιάννη, σέφ και συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας. Μια πολύπλοκη συνταγή, με μοναδικό συνδυασμό μπαχαρικών, οδηγεί τη γεύση στα άκρα. Δεν ανιχνεύεται γευστικά κανένα απ’ τα
μπαχαρικά και τα μυρωδικά που έχουν προστεθεί και αυτό είναι και η επιτυχία όταν συνθέτουμε γεύσεις. Πάμε να δούμε όλα τα υλικά που θα χρειαστούν γι’ αυτό το μοναδικό μπέργκερ προβατίνας.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για 1kg πρόβειο κιμά με 25% λίπος:

  • 15g αλάτι.
  • 4g σιναπόσπορο
  • 10g σουμακ.
  • 2g κόλιανδρο.
  • 1g κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 3g σκόρδο σκόνη γκρανουλέ.
  • 5g κρεμμύδι νιφάδες.
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • 1 αυγό.
  • 50g γραβιέρα πρόβεια τριμμένη
  • 50ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας σκόνη γάλακτος ρεγκλέ

Για το μπέρκερ:

  • 2 καρβέλια ψωμί

Για τη σως:

  • Μαγιονέζα και μουστάρδα πικάντικη 2 προς 1

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Το κρέας να είναι από μπούτι και να έχει 25% λίπος. Σημαντικό για κάθε ζύμωμα κιμά, πριν το ζύμωμα, ο κιμάς να είναι πολύ κρύος. Μέσα σε ένα γούδι, βάλτε πρώτα όλα τα μπαχαρικά που είναι σε ολόκληρους σπόρους και χτυπήστε τα να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια, προσθέστε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και το αλάτι. Χτυπήστε τα μέχρι να πάρετε ένα ομογενές μείγμα μπαχαρικών (αρωματικό αλάτι). Για τη διαδικασία του ζυμώματος, ακολουθήστε την παρακάτω σειρά και διαδικασία, όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο. Προσθέστε πρώτα την κρέμα γάλακτος και ζυμώστε λίγο. Στη συνέχεια, προσθέστε τα αυγά, τη γραβιέρα και τη μουστάρδα. Κάντε τώρα ένα καλό πρώτο ζύμωμα. Συνεχίστε προσθέτοντας σταδιακά τα μπαχαρικά και ανακατεύοντας. Προσθέστε και ανακατέψτε. Είναι σημαντικό τα μπαχαρικά να μπαίνουν σταδιακά, για πιο ομοιόμορφη κατανομή. Προσθέστε και τη σκόνη γάλακτος. Κάντε ένα ακόμα τελευταίο καλό ζύμωμα και αφήστε τον κιμά στο ψυγείο για 2-3 ώρες περίπου, το λιγότερο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε σε σωρό κατά μήκος τα κάρβουνα που θα χρειαστείτε. Τοποθετήστε στη σκάφη βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Βάλτε φωτιά και τα κάρβουνα θα ανάψουν σε 25-30 λεπτά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος και αν εκπέμπουν πολύ
μεγάλη θερμότητα, ρίξτε στάχτη για να την μειώσετε. Ψήστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (να αντέχει τα χέρι σας 5 δευτερόλεπτα πάνω απ’ τη θράκα, στο ύψος ψησίματος). Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα, έχετε όλο τον χρόνο να πλάσετε τα μπιφτέκια, 300g κιμά για τα μεγάλα και 180g κιμά για τα μικρότερα. Ψήστε σε κρύα σχάρα και ανασηκώστε ελαφρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος (βοηθάει στο να μην κολλάνε τα μπιφτέκια). Μαζί με τα μπιφτέκια, ψήστε και πιπεριές, ντομάτες σε φέτες και κρεμμύδια σε φέτες.

Κόψτε τα καρβέλια στη μέση, αφαιρέστε λίγη ψίχα και ψήστε στη σχάρα να πάρουν χρώμα. Από πρίν μπορείτε να ετοιμάσετε και την αλοιφή με την οποία θα αλείψετε τα ψωμάκια. Σε ένα μικρό σκεύος, βάλτε 2 κουτ. σούπας μαγιονέζα και 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή και ανακατέψτε καλά.

Όταν τα μπιφτέκια είναι καλοψημένα (τουλάχιστον 65°C εσωτερικά), τότε στο τελευταίο γύρισμα βάλτε πάνω στα μπιφτέκια μια πολύ λεπτή φέτα από γραβιέρα πρόβεια να λιώσει σιγά-σιγά. Βγάλτε τα ψωμάκια και αλείψτε εσωτερικά με την αλοιφή που ετοιμάσατε. Στη συνέχεια, βάλτε πρώτα τις ψητές ντομάτες, μετά βάλτε το μπιφτέκι με τη γραβιέρα και τελειώστε με το κρεμμύδι και την ψητή πιπεριά. Κλείστε με το άλλο μισό του ψωμιού, και γευτείτε τη γεμάτη γεύση του πρόβειου κρέατος, με άριστη αρμονία γεύσεων.

Καλά ψησίματα με την παρέα σας!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ