Μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος σε περιστρεφόμενη σχάρα

Ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι με πολύ κολλαγόνο, αρκετό λίπος και πάρα πολύ καλή γεύση. Μπορεί να ψηθεί αλλά και να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Εδώ θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να ψήσετε στα κάρβουνα ένα μεγάλο κομμάτι σιδηρόδρομο, με περιστροφή στην περιστρεφόμενη σχάρα. Έχουμε ψήσει κι άλλες φορές σιδηρόδρομο με επικάλυψη μπαχαρικών. Αυτή τη φορά την όποια παρέμβαση θα την κάνουμε μόνο κατά το ψήσιμο και μετά το ψήσιμο.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 μεγάλο κομμάτι μοσχαρίσια πλευρά (σιδηρόδρομος) 
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι
  • Μερικά χλωρά κλαριά δενδρολίβανο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, μιας και όποια παρέμβαση κάνετε, συνιστούμε να την κάνετε κατά το ψήσιμο και μετά το ψήσιμο. Απλά θα χρειαστείτε μια περιστρεφόμενη σχάρα που να χωράει το κομμάτι. Τοποθετήστε το με τρόπο τέτοιο που να είναι στο κέντρο της σχάρας, για να μην γυρίζει έκκεντρα και να έχει την ίδια απόσταση το κομμάτι από τη θράκα καθώς περιστρέφεται με την περιστρεφόμενη σχάρα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ασχοληθείτε με την προσαρμογή του μοσχαρίσιου σιδηρόδρομου στην περιστρεφόμενη σχάρα, ανάψτε και μια φωτιά δίπλα, μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας για να ψήσετε τους μεζέδες σας, γιατί το ψήσιμο του σιδηρόδρομου που θα ακολουθήσει θα είναι πολύωρο, άρα η παρέα θέλει κάτι για να τσιμπολογήσει και να κρατηθεί ζωντανή. Tο ψήσιμο είναι επικοινωνία. 

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριά σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος, όσο το μήκος του μοσχαρίσιου σιδηρόδρομου. Ανάψτε τα κάρβουνα με προσάναμμα που θα τοποθετήσετε σε διάφορα σημεία στην κορυφή, βαμβάκι με οινόπνευμα, και έτσι τα κάρβουνα θα ανάψουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει πολύ καλά, μειώστε την θερμότητα που εκπέμπουν, ρίχνοντας στάχτη πάνω στα κάρβουνα. Έτσι θα κερδίσετε και σε διάρκεια. Ένα τέτοιο κομμάτι θέλει πολύωρο, αργό ψήσιμο. Όταν σταχτώσετε καλά, βάλτε την περιστρεφόμενη σχάρα με τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο να περιστρέφεται μακριά απ’ τα κάρβουνα. Στην αρχή του ψησίματος μπορείτε να κάνετε ένα ελαφρύ κάπνισμα με δενδρολίβανο. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Καλό είναι το δενδρολίβανο να είναι χλωρό, για να έχει έντονη μυρωδιά και αρκετό καπνό και το βασικότερο, να αποφύγετε την ανάφλεξη. 

Αφήστε να ψηθεί αργά-αργά. Μετά από περίπου 1,5 ώρα και όταν έχει μειωθεί η αρχική θερμότητα που εκπέμπουν τα κάρβουνα, κατεβάστε την περιστρεφόμενη σχάρα πιο κάτω. Τρεις ώρες περίπου απ’ την αρχή του ψησίματος και με εσωτερική θερμοκρασία κοντά στους 65°C, κατεβάστε ακόμα πιο χαμηλά, όσο χαμηλά το επιτρέπει η περιστρεφόμενη σχάρα. Τώρα ψήνετε με πιο μεγάλη θερμότητα, λόγω της απόστασης. 

Σε θερμοκρασία κοντά στους 75°C, ανοίξτε τα κάρβουνα να δυναμώσει η θερμοκρασία που εκπέμπουν και ψήστε λίγο ακόμα, ώσπου εσωτερικά η θερμοκρασία να φτάσει πάνω από 90°C. Θα χρειαστεί ψήσιμο για 5-5,5 ώρες. 

Βγάλτε και σκεπάστε για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι και 30 λεπτά για καλύτερα. Όταν έρθει σε κατάλληλη θερμοκρασία, τεμαχίστε το, προσθέστε καλό θαλασσινό αλάτι και προαιρετικά πιπέρι, φρεσκοτριμμένο. Καλό κόκκινο κρασί και καλή παρέα, το μυστικό της επιτυχίας. 

Καλά ψησίματα σε όλους με καλή παρέα!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ