Μοσχαρίσιο στήθος πλευρά - μπρίσκετ σε παραδοσιακό φούρνο

Μ’ αυτό το ψήσιμο θα σας δείξουμε την αξία του παραδοσιακού φούρνου και τον μοναδικό τρόπο που μπορεί να ψηθεί ένα τέτοιο κομμάτι από μοσχαρίσιο στήθος. Ένα κομμάτι, λοιπόν, μοσχαρίσιου στήθους μαζί με το κομμάτι κρέατος που λέγεται μπρίσκετ, με ένα επιλεγμένο πικάντικο μείγμα μπαχαρικών και με πολύωρο ψήσιμο σε προθερμασμένο παραδοσιακό φούρνο θα σας ταξιδέψει γευστικά. Πάντα με καλή παρέα!

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ένα κομμάτι στήθους με πλευρά και το μπρίσκετ

Για το μείγμα μπαχαρικών:

  • 80g αλάτι (ανθό αλατιού)
  • 40g πιπέρι (μαύρο, λευκό, πράσινο, κόκκινο)
  • 16g σκόνη σκόρδου
  • 10g κρεμμύδι αποξηραμένο
  • 20g πάπρικα καπνιστή
  • 10g πάπρικα γλυκιά
  • 5g πάπρικα καυτερή

Για την επικάλυψη:

  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 80ml ηλιέλαιο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Βγάλτε τη μεμβράνη που καλύπτει τα πλευρά και βάλτε το κομμάτι του κρέατος πάνω σε 5 λαδόκολλες. Μέσα σε ένα πέτρινο γουδί, χτυπήστε τα πιπέρια. Στη συνέχεια, προσθέστε το αλάτι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά να γίνουν ένα μείγμα. Σε ένα σκεύος αναμείξτε τη μουστάρδα με τον πελτέ τομάτας και το ηλιέλαιο.

Πρώτη σας δουλειά να κάνετε μια καλή επάλειψη όλου του κομματιού με το μείγμα μουστάρδας. Στη συνέχεια, επικαλύψτε το κρέας με το μείγμα των μπαχαρικών. Βάλτε όσο μπορεί να σταθεί στο κρέας. Το υπόλοιπο κρατήστε το για άλλη χρήση. Τυλίξτε και δέστε τη λαδόκολλα γύρω απ’το κρέας και αφήστε το στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Ξεκινήστε την όλη διαδικασία και το ψήσιμο 10 με 11 ώρες πριν απ’την ώρα που θέλετε να φάτε με την παρέα σας. Πρώτη δουλειά είναι το άναμμα του παραδοσιακού φούρνου. Βάλτε ξερά προσανάμματα και ξύλα και ανάψτε φωτιά. Όταν τα ξύλα έχουν γίνει θράκα, βγάλτε τα απ’το φούρνο και κλείστε την πόρτα για να ωριμάσει ο φούρνος και να πέσει η θερμοκρασία του στους 220°C. Στους 220°C, τοποθετήστε το κρέας όπως είναι τυλιγμένο μέσα στο φούρνο, σφραγίστε την πόρτα και ψήστε για 8-9 ώρες. Το μυστικό εδώ είναι η αργή πτώση της θερμοκρασίας που μας οδηγεί σε αργό μαγείρεμα. Όταν περάσουν οι ώρες, η θερμοκρασία μέσα στο φούρνο θα είναι περίπου 90-100°C (σε έναν καλά κατασκευασμένο φούρνο).

Αφήστε το πακέτο να κρυώσει λίγο, για περίπου μισή ώρα. Ανοίξτε το και θα δείτε το κρέας να έχει λιώσει. Η γεύση μοναδική, τα μπαχαρικά τέλεια. Απολαύστε το με καλό κρασί, άφθονη σαλάτα εποχής και καλή παρέα.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ