Μοσχαρίσιες μπριζόλες με βούτυρο τρούφας

Μοσχαρίσιες μπριζόλες στα κάρβουνα, σε μια πρωτότυπη συνταγή του φίλου και συνεργάτη μας Γιώργου Καραγιάννη. Η αφορμή γι’αυτή τη συνταγή ήταν το βούτυρο τρούφας και η μαύρη τρούφα που μας έστειλαν οι συλλέκτες μανιταριών και φίλοι του καναλιού μας Νίκος Ζαφειρόπουλος και Νεκτάριος Φιλιππόπουλος. Ψήσαμε τις μπριζόλες με έναν δικό μας μοναδικό τρόπο στην περιστρεφόμενη σχάρα, πρώτα σε δυνατή φωτιά και μετά πιο αργά, με περιστροφή. Πάμε να δούμε όλα αυτά, βήμα-βήμα.

 • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 σπαλομπριζόλες χωρίς το κόκκαλο

 

Για 1kg κρέας:

 • 10g αλάτι (ανθό αλατιού ή αλάτι βράχων)
 • 2g μπούκοβο γλυκό
 • 1 κουτ. γλυκού κοφτό θυμάρι
 • 1.5g πιπέρι μαύρο
 • Βούτυρο τρούφας
 • 1 κρεμμύδι
 • 200ml ηλιέλαιο
 • 4g λάδι τρούφας
 • 1 μαύρη τρούφα μικρή
 • 10 μανιτάρια αγκαρικους

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Αν χρησιμοποιήσετε περιστρεφόμενη σχάρα, όπως εμείς, πείτε στον χασάπη σας να σας κόψει μοσχαρίσιες μπριζόλες σε χοντρή κοπή πάχους 3 cm περίπου και να σας βγάλει το κόκκαλο. Το κρέας να έχει σιτέψει για 15 ημέρες τουλάχιστον στο ψυγείο. Ετοιμάστε τα μπαχαρικά, χτυπώντας τα μέσα σε ένα γουδί. Ανοίξτε μικρές σχισμές στο κρέας ανά 2-3 cm απόσταση μεταξύ τους. Βάλτε μέσα στις σχισμές πολύ μικρά κομματάκια απ’ το βούτυρο τρούφας και κλείστε την κάθε οπή με ένα μικρό κομματάκι κρεμμυδιού. Αφού τελειώσετε και από τις δυο πλευρές, πασπαλίστε τις μπριζόλες με το αλάτι και τα μπαχαρικά. Αφήστε τες έτσι όση ώρα χρειάζεται για να ανάψουν τα κάρβουνα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριά σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό. Στην κορυφή τοποθετήστε προσάναμμα και βάλτε φωτιά. Τα κάρβουνα θα ανάψουν σε 25-30 λεπτά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω.

Λίγο πριν τα κάρβουνα είναι έτοιμα, τοποθετήστε τις μπριζόλες στην περιστρεφόμενη σχάρα. Όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριά σας. Ψήστε πρώτα για 1 λεπτό περίπου πάνω δυνατή φωτιά, χωρίς περιστροφή, και απ’ τις δύο πλευρές. Έπειτα, βάλτε την περιστρεφόμενη σχάρα σε περιστροφή και ψήστε αργά, έως ότου η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος να είναι 58-60°C ή λιγότερο, αναλόγως τις προτιμήσεις σας. Ψήστε και τα μανιτάρια στη σούβλα ή στη σχάρα.  

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείψτε τις μπριζόλες με το αρωματισμένο ηλιέλαιο 1-2 φορές. Όταν τα μανιτάρια και οι μπριζόλες είναι έτοιμα, κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες πάνω στο ξύλο κοπής και απλώστε τα. Τρίψτε πάνω στα μανιτάρια τη μικρή μαύρη τρούφα και τοποθετήστε πάνω τις μπριζόλες. Μπορείτε να τρίψετε λίγη τρούφα και πάνω στις μπριζόλες.

Κόψτε και δοκιμάστε το κρέας μαζί με τα μανιτάρια. Η γεύση είναι απίστευτα καλή. Μια μοναδική σύνθεση γεύσεων που αξίζει πραγματικά να τη δοκιμάσετε. Πάει πολύ καλά το καλό κόκκινο κρασί και η καλή παρέα, με αναζητήσεις στη γεύση.

Καλά ψησίματα με την παρέα σας!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ