Μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα σε ψησταριά κάρβουνου

Μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες από μεγάλο ζώο, που έχουν ωριμάσει για 45 μέρες σε ειδικό ψυγείο ξηράς ωρίμανσης, 10 μέρες μετά τη σφαγή. Μ’αυτή τη διαδικασία, το κρέας μαλακώνει και αποκτά ιδιαίτερα αρώματα και γεύση. Μετά τον εξωτερικό καθαρισμό του μεγάλου κομματιού, βγάλαμε 3 σπαλομπριζόλες, πάχους κοπής 3,5cm-2,5cm. Το ψήσιμο που μας αρέσει είναι το medium rare, αλλά η μία, με την πιο λεπτή κοπή, θα καλοψηθεί για τους μικρούς μας φίλους. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες
  • Αλάτι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η κύρια προετοιμασία είναι η επιλογή του κατάλληλου κομματιού. Αφού περάσουν 10 μέρες από τη σφαγή στο ψυγείου του χασάπη, τότε κόψτε το κομμάτι που θέλετε, ώστε να μπορούν να βγουν πάνω από δύο μπριζόλες. Τότε είναι η στιγμή για το κρέας να μπει σε ειδικό ψυγείο ξηράς ωρίμανσης για 30-45 μέρες ή και περισσότερο.

Μια μέρα πριν το ψήσιμο, βγάλτε το κομμάτι απ’το ειδικό ψυγείο και κόψτε μπριζόλες πάχους 2.5-3.5cm για ψήσιμο medium rare. Κατά προτίμηση, ζητείστε να αναλάβει ο χασάπης σας τον καθαρισμό και την κοπή. Αποφύγεται το μαρινάρισμα ή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση πριν το ψήσιμο. Οποιαδήποτε παρέμβαση μόνο στο τέλος.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Υπολογίστε πόσο χώρο θα χρειαστείτε για να ψήσετε τις μπριζόλες και ανάψτε ανάλογης έκτασης ψωτιά. Συγκεντρώστε τα κάρβουνα σε σωρό και βάλτε στην κορυφή, σε διάφορα σημεία, βαμβάκι με οινόπνευμα. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας. Βάλτε τη σχάρα και ψήστε σε δυνατή θερμοκρασία. Κάντε σύντομα γυρίσματα, για να μην έχετε απώλεια υγρών. Το θερμόμετρο είναι απαραίτητο για να το βγάλετε στο σωστό χρόνο.

Για medium rare, η καλύτερη θερμοκρασία είναι μεταξύ 50-52°C, γιατί κατά την ανάπαυση η θερμοκρασία θα ανέβει εσωτερικά και θα φτάσει στους 55°C, που είναι το επιθυμητό. Μόλις βγάλετε τις μπριζόλες απ’τη φωτιά, αφήστε τις 6-7 λεπτά σκεπασμένες και μετά κόψτε σε λεπτές φέτες.

Αλατίστε και απολαύστε την μπριζόλα με όλη της τη γεύση και το ζουμί της. Για καλύτερα ψημένη, βγάλτε τη με εσωτερική θερμοκρασία 63°C. Μέχρι εκεί, θα έλεγα, είναι καλά. Μετά όλα χάνονται για ένα τόσο εξαιρετικό κομμάτι κρέατος.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Φασολάδα σε παραδοσιακό φούρνο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ