Λουκάνικο με πράσο καρδιτσιώτικο

Τα λουκάνικα της Καρδίτσας χαρακτηρίζονται κυρίως απ' το καλό χοιρινό κρέας. Η εκτροφή χοιρινού είναι παράδοση στην Καρδίτσα και γενικότερα στον θεσσαλικό κάμπο. Επίσης, διαθέτει και πολύ καλής ποιότητας πράσα. Και τα δύο ευνοούνται απ' το μικροκλίμα της περιοχής. Το πράσο βοηθάει στην καλή πέψη του χοιρινού λίπους. Οι παλιοί το ήξεραν, γι' αυτό και το πράσο δεν έλειπε από καμιά συνταγή λουκάνικου. Δίνει σε όλα τα καρδιτσιώτικα λουκάνικα τη χαρακτηριστική τους γεύση. Από κει και πέρα, ένας συνδυασμός λίγων μπαχαρικών συμπληρώνει το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Παρακάτω μια χαρακτηριστική συνταγή για καρδιτσιώτικο λουκάνικο πικάντικο. Αφαιρώντας το καυτερό μπούκοβο, θα έχετε μια άλλη συνταγή. Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείτε γι' αυτό το καρδιτιώτικο λουκάνικο με πράσο και πώς θα το ετοιμάσετε.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 kg Κιλότο
  • 850 γρ. πανσέτα
  • 150 γρ. λαρδί
  • 60 γρ. αλάτι
  • 750 γρ πράσο ψιλοκομμένο
  • 4,5 γρ. πιπέρι μαύρο
  • 3 γρ. μπαχάρι
  • 4,5 γρ. μπούκοβο καυτερό
  • 6 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 75 ml κόκκινο κρασί
  • 150 ml νερό πολύ κρύο
  • 3-4 μέτρα έντερο χοιρινό

Για τη σάλτσα πράσου:

  • 300 γρ. πράσο σε ροδέλες (λευκό μέρος)
  • 40 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 40 ml λευκό κρασί
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 0,5 γρ. πιπέρι μαύρο
  • 0,5 γρ. μπούκοβο καυτερό
  • 1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου

Για την πολίτικη σαλάτα:

  • 1 λάχανο λευκό
  • 1/2 λάχανο κόκκινο
  • 1/5 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1/5 καρότο
  • 1 κ. σ. σέλινο
  • 0.5 ραπανάκι
  • 1 σκόρδο λιωμένo
  • 30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 10 ml ξίδι
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόψτε τα πράσα πολύ ψιλά. Κόψτε το κρέας μαζί με το λαρδί σε τρύπα 8-12 mm μαζί με το ψιλοκομμένο πράσο. Μέσα σε ένα ευρύχωρο δοχείο, ανακατέψτε τον κιμά με τα μπαχαρικά, αφού πρώτα τα χτυπήσετε σε ένα γουδί. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το κρασί και το νερό, πολύ κρύα. Κάντε ένα καλό ανακάτεμα και αφήστε το μείγμα να σταθεί στο ωυγείο για 24 ώρες τουλάχιστον, σε χαμηλή θερμοκρασία. Την επόμενη μέσα, γεμίστε τα έντερα με το μείγμα. Δέστε τις άκτες και κρεμάστε τα λουκάνικα σε δροσερό μέρος σε 15-16°C ή σε μέρος που να αερίζεται καλά. Αφήστε να στεγνώσουν για 2-3 ημέρες. Διατηρήστε στο ψυγείο για 4-5 μέρες ή στην κατάψυξη για περισσότερο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Ψήστε τα λουκάνικα περασμένα κατά μήκος σε μικρές περιστρεφόμενες σούβλες στα κάρβουνα ή στη σχάρα. Προτείνουμε σάλτσα πράσου, πολίτικη σαλάτα και μουστάρδα.

Προετοιμασία σάλτσας: Σε μικρή κατσαρόλα, ρίξτε το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέστε τα πράσα κομμένα σε ροδέλες και σοτάρετε ελαφρά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Σβήστε με κρασί και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί το αλκόολ. Προσθέστε τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατέψτε. Αφήστε να σιγοβράσει, προσθέτοντας ελάχιστο νερό ή και καθόλου. Μόλις μαλακώσει το πράσο πολύ, κλείστε το μάτι της κουζίνας και προσθέστε στο τελείωμα την κρέμα βαλσάμικου. Ανακατέψτε προσεκτικά και είστε έτοιμοι.

Όταν ψηθούν τα λουκάνικα, κόψτε ένα φρατζολάκι ψωμί όσο και το μήκος του λουκάνικου. Ανοίξτε το στη μέση και προσθέστε μουστάρδα, πολίτικη σαλάτα και σάλτσα πράσου. Απολαύστε ένα καρδιτσιώτικο hot dog!

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Burger αγριογούρουνο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ