Λαβράκι στα κάρβουνα

Ένα αρκετά μεγάλο λαβράκι θα σας δείξουμε σήμερα, αλιευμένο με παραγάδι. Δείτε παρακάτω πώς να το ετοιμάσετε, πώς να το καρυκεύσετε διακριτικά και πώς να δώσετε μια ιδιαίτερη γεύση με μια μικρή τελική παρέμβαση. Θα σας προτείνουμε και έναν τρόπο ψησίματος με περιστροφή, με την ειδική περιστρεφόμενη σχάρα ψησίματος. Πάμε να δούμε όλες τις λεπτομέρειες!

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 ψάρι (λαβράκι) πάνω από 1 kg

Για 1,5 kg ψάρι:

  • 12 γραμ. αλάτι
  • 3 γραμ. λεμονοπίπερο
  • 4-5 φρέσκιες κορυφές δενδρολίβανο
  • Λίγο ελαιόλαδο για επάλειψη

Για τη σος μουστάρδας:

  • 100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • 1,5 κουτ. γλ. τριμμένη ρίγανη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ετοιμάστε τα μπαχαρικά σε ένα γουδί. Στη συνέχεια, καρυκεύστε εσωτερικά του ψαριού και λίγο στο εξωτερικό μέρος του ψαριού. Μπορείτε να το αλείψετε στο τέλος και με λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Βάλτε και τις κορυφές απ’ το δενδρολίβανο στην κοιλιά του ψαριού. Αφήστε το ψάρι για λίγο να τραβήξει το αλάτι και ανάψτε τα κάρβουνα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q M

Ψησταριές amber.q M

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος, για όσο χώρο θα καταλάβει το ψάρι. Βάλτε τα προσανάμματα στην κορυφή και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Μέχρι να ανάψουν τα κάρβουνα, τοποθετήστε το ψάρι στο κέντρο της περιστρεφόμενης σχάρας. Βιδώστε τις βίδες με τέτοιο τρόπο ώστε το ψάρι να βρεθεί στο κέντρο της πάνω και κάτω σχάρας και να στερεωθεί καλά. Καλό είναι να δέσετε την ουρά του ψαριού πάνω στη μια απ’ τις δυο σχάρες, για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Αφού στερεωθεί καλά το ψάρι πάνω στη σχάρα και τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά, βάλτε τη σχάρα στην ψησταριά να περιστρέφεται πάνω απ’ τα κάρβουνα. Ψήστε σε δυνατή φωτιά, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία του ψαριού να φτάσει τους 60-65°C, για πολύ ζουμερό αποτέλεσμα ή τους 65-75°C για καλύτερο ψήσιμο, αλλά λιγότερο ζουμερό αποτέλεσμα -πειραματιστείτε. Μπορείτε για έξτρα γεύση να κάνετε ένα-δύο καπνίσματα με δενδρολίβανο που θα ρίξετε πάνω στα κάρβουνα και να ετοιμάσετε μια σος με βάση το λαδολέμονο, για να κάνετε μια επάληξη κατά το ψήσιμο αλλά και για έξτρα γεύση στο τέλος.

Για τη σος:
Αναμείξτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα σέικερ και ανακινήστε πολύ δυνατά, μέχρι να γίνει ένα ρευστό ομογενοποιημένο μείγμα.

Όταν το ψάρι ψηθεί, βγάλτε το απ’ την περιστρεφόμενη σχάρα, ανοίξτε το και αφαιρέστε προσεκτικά το κεντρικό κόκκαλο και περιχύστε με τη σος. Απολαύστε το με την παρέα σας και καλό κρύο λευκό κρασί.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ