Στον Αγ. Θεόδωρο Καρδίτσας, το χωριό της μάνας μας, κάθε χρόνο στο πανηγύρι του χωριού που γίνεται στην αρχή της Σαρακοστής ή του Πάσχα, το φαγητό ήταν πάντα νόστιμο. Και τι καλύτερο για κείνα τα χρόνια από ταραμοκεφτέδες, ταραμοσαλάτες και, το κύριο φαγητό, ταραμοκεφτέδες με χόρτα στον φούρνο. Δυο μεγάλες λαμαρίνες μαγείρευε η θεία μας η Γεωργία για να χορτάσει τους πανηγυριώτες. Αυτή τη συνταγή θα σας μεταφέρω, όπως ακριβώς μου την έμαθε και όπως ακριβώς τη μαγειρεύει ακόμα και απολαμβάνουμε αυτό το μοναδικό φαγητό. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα όλη την προετοιμασία και το μαγείρεμα στον κυκλοθερμικό ξυλόφυρνο.
Για τους κεφτέδες:
Για τα χόρτα:
Καθαρίστε τα πράσα, αφαιρώντας τα φύλλα. Κόψτε τα πράσα πολύ ψιλά και βάλτε τα μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα. Σε σιγανή φωτιά, ανακατέψτε συνέχεια τα πράσα μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να μαραθούν καλά και να μειωθεί ο όγκος τους. Μετά απ’αυτή τη διαδικασία, αφήστε τα πράσα να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν καλά, στίψτε τα πολύ καλά και βάλτε τα σε ένα σκεύος μαζί με τον ταραμά. Ζυμώστε τα, προσθέτοντας τη ρίγανη και το λίγο πιπέρι. Αν το μείγμα δεν είναι πολύ μαλακό, προσθέστε τη φρυγανιά μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί σε μια ζύμη, με την οποία μπορείτε να κάνετε μπιφτέκια. Αφήστε για λίγο αυτό το μείγμα στο ψυγείο να ομογενοποιηθεί.
Μέσα στον θάλαμο καύσης του κυκλοθερμικού φούρνου βάλτε βαμβάκι με λίγο οινόπνευμα. Προσθέστε λεπτά και ξερά ξύλα για προσάναμμα και πιο πάνω πιο χοντρά ξύλα ξερά (το πολύ να έχουν πάχος βραχίονα). Βάλτε φωτιά και κλείστε την πόρτα.
Μέχρι να ανάψουν καλά τα ξύλα και να προθερμανθεί ο φούρνος, ασχοληθείτε με τα χόρτα. Πλύντε και κόψτε το σπανάκι σε χοντρά κομμάτια. Κόψτε και τα κρεμμυδάκια ψιλά. Βάλτε όλα τα χόρτα με το κρεμμύδι μέσα σε μια βαθιά κατσαρόλα με ελάχιστο νερό (50ml) και ανακατέψτε μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τη ρίγανη και μια πρέζα πιπέρι. Αδειάστε τα χόρτα σε ένα πήλινο σινί (ρηχό ταψί) και απλώστε τα. Πλάστε μπιφτέκια τον ταραμά με το πράσο και ακουμπίστε τα πάνω στα χόρτα. Μέσα σε ένα σκεύος με 50ml νερό διαλύστε τον λίγο ταραμά (1 φλιτζανάκι του καφέ), τον πελτέ και προσθέστε το ελαιόλαδο. Περιχύστε μ’αυτό το μείγμα τα μπιφτέκια και τα χόρτα.
Όταν ο φούρνος πιάσει θερμοκρασία 200°C και τα ξύλα έχουν γίνει θράκα, βάλτε το ταψί με το φαγητό και αφήστε το να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μείνει με το λάδι του. Βγάλτε το ταψί όταν είναι έτοιμο και αφήστε το να κρυώσει. Σερβίρετε με σαλάτα εποχής.
Καλά μαγειρέματα σε όλους!