Κυκλοθερμικός φούρνος: ψάρι πλακί. Το ψάρι πλακί είναι ένα κλασικό παραδοσιακό φαγητό. Ο συνδυασμός ψαριού με κρεμμύδι και σκόρδο δίνει μοναδική γεύση. Μυρωδικά και λίγα μπαχαρικά θα σας ταξιδέψουν σε γεύσεις μοναδικές και αυθεντικές. Ο συνδυασμός και η αναλογία όλων των υλικών είναι σημαντικά, για να μας δώσουν άριστο γευστικό αποτέλεσμα. Για ψάρι, επέλεξα τον κολιό. Θα μπορούσε, αυτό το υπέροχο πλακί, να γίνει και με άλλα ψάρια της αρεσκείας σας. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα και αναλυτικά πως θα μαγειρέψετε ψάρι πλακί στον κυκλοθερμικό φούρνο. Οι λεπτομέρειες εδώ είναι δύο, το πήλινο ρηχό ταψί (σινί) και το αργό μαγείρεμα στον κυκλοθερμικό ξυλόφουρνο.
Καθαρίστε και πλύντε καλά τα ψάρια. Κόψτε τα κρεμμύδια σε χοντρά καρέ, τα σκόρδα σε μικρά καρέ, τα καρότα σε λεπτές φέτες και ψιλοκόψτε τον μαϊντανό. Ρίξτε μέσα στο πήλινο ταψί τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, την τομάτα και τον μαϊντανό. Ανακατέψτε καλά για να αναμειχθούν όλα τα υλικά. Προσθέστε το αλάτι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και ανακατέψτε. Στρώστε όλα τα υλικά καλά μέσα στο πήλινο ταψί και βάλτε από πάνω τα ψάρια. Διαλύστε, όσο καλά γίνεται, μέσα στο ελαιόλαδο τον πελτέ ντομάτας και περιχύστε πάνω απ’ τα ψάρια. Συμπληρώστε λίγο νερό, ώστε όλα τα υγρά να είναι περίπου μέχρι τη μέση των υλικών.
Τώρα το φαγητό σας είναι έτοιμο να μπει στον κυκλοθερμικό φούρνο.
Πριν κάνετε όλη την παραπάνω διαδικασία, ασχοληθείτε με το άναμμα του κυκλοθερμικού φούρνου. Μέσα στο θάλαμο καύσης, τοποθετήστε κάτω-κάτω λεπτά και ξερά ξύλα και προσάναμμα (βαμβάκι με λίγο οινόπνευμα). Πιο πάνω βάλτε χοντρά ξερά ξύλα, τα οποία θα κρατήσουν και θράκα, που είναι απαραίτητη. Ανάψτε τη φωτιά και αφήστε για λίγο ανοιχτή την πόρτα για να ανάψουν πιο γρήγορα τα ξύλα. Στην συνέχεια, κλείστε την πόρτα και περιμένετε να προθερμανθεί ο φούρνος (200°C) και να μείνει μόνο η θράκα στον θάλαμο καύσης.
Σε αυτό το σημείο, βάλτε το πήλινο ταψί με το πλακί στον θάλαμο ψησίματος του κυκλοθερμικού φούρνου. Κλείστε για 1,5 ώρα μαγειρεύοντας αργά-αργά το φαγητό χωρίς να ξαναπροσθέσετε ξύλα για ενδυνάμωση θερμότητας. Ένας καλά κατασκευασμένος κυκλοθερμικός φούρνος έχει τη δυνατότητα να ψήσει αργά-αργά ένα φαγητό με θερμοκρασία που θα πέφτει αργά και σταθερά.
Όταν το φαγητό σας είναι έτοιμο, καλοψημένο και μόνο με το λαδάκι του, τότε βγάλτε το απ’ τον κυκλοθερμικό φούρνο και αφήστε το για λίγο να κρυώσει.
Σερβίρεται ζεστό, με καλό λευκό κρασί και καλή παρέα για να το απολαύσετε.
Καλά ψησίματα σε όλους, με καλή παρέα!