Κοντοσούβλια χοιρινά - χοντρή κοπή σε ψησταριά κάρβουνου

Τεστ σε χοιρινά κοντοσούβλια έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τεστ και δοκιμές. Αυτή που θα  δείτε στο παραπάνω βίντεο είναι μια ακόμα τέτοια δοκιμή, ένα ακόμα τεστ για κοντοσούβλι σε χοντρή κοπή. Τα συμπεράσματα δικά σας, αφού κάνετε το τεστ και εσείς. Δοκιμάστε και κάνετε κι εσείς τα δικά σας τεστ, γιατί η γεύση δεν έχει τέλος. Αλλάζοντας τον τρόπο ψησίματος, αλλάζει και το γευστικό αποτέλεσμα. Δε δώσαμε βάρος στη μαρινάδα αυτή τη φορά, αλλά στον τρόπο ψησίματος.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για κάθε κιλό κρέας χοιρινό:

  • 12g αλάτι
  • 1g πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτ. γλυκού θρούμπι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η προετοιμασία είναι απλή και γρήγορη, αλλά δώστε βάση στην κοπή του κρέατος. Το τεστ που προτείνουμε αφορά μεγάλη κοπή κρέατος. Αφού κόψετε το κρέας σε μεγάλο κομμάτια, αλείψτε τα με την μουστάρδα και ανακατέψτε καλά να πάει παντού. Στη συνέχεια, προσθέστε τα μπαχαρικά σταδιακά, ανακατεύοντας. Αφήστε το κρέας για 2 ώρες εκτός ψυγείου να μαριναριστεί ή για περισσότερη ώρα στο ψυγείο. Τοποθετήστε τα κομμάτια μέσα στο σκεύος με τη σειρά με την οποία θα τα σουβλίσετε. Έτσι θα κάνετε εύκολα ομοιόμορφη κατανομή του κρέατος, που είναι σημαντική για το σωστό και ομοιόμορφο ψήσιμο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν σουβλίσετε το κρέας, ανάψτε πρώτα τη φωτιά. Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος και σε όση απόσταση θα καταλάβουν οι σούβλες με το κρέας. Στην κορυφή, τοποθετήστε βαμβάκι με οινόπνευμα σε 4-5 σημεία, βάλτε φωτιά και τα κάρβουνα θα ανάψουν εύκολα γρήγορα και χωρίς καπνό.

Στο μεταξύ, έχετε όλο το χρόνο να σουβλίσετε τις δύο σούβλες. Για να έχει σωστό αποτέλεσμα το τεστ, θέλουμε το σουβλισμένο κρέας να είναι το ίδιο και στις δύο σούβλες. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, βάλτε την πρώτη σούβλα όσο πιο κοντά γίνεται στα κάρβουνα. Ψήστε χωρίς να σταχτώσετε, σε πολύ δυνατή θερμοκρασία, για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ιδρώνει το κρέας και να παίρνει λίγο χρώμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, που είναι και το μέτρο σύγκρισης, θα δείτε αν το θωράκισμα βοηθάει στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα αλλά και στην συγκράτηση περισσότερων υγρών εσωτερικά του κρέατος.

Στο δεύτερο κοντοσούβλι εφαρμόστε το αντίθετο. Ψήστε μακριά απ’ τη θράκα απ’ την αρχή, με χαμηλότερη δηλαδή θερμοκρασία. Μετά τα 15 λεπτά ψησίματος στο πρώτο κοντοσούβλι απομακρύνετε τη σούβλα απ’ τη θράκα και ψήστε μέχρι το τέλος όπως και το άλλο. Στους 65°C κατεβάστε πιο χαμηλά και ψήστε με πολύ δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και τα δύο εξωτερικά αλλά και η εσωτερική θερμοκρασία να είναι κοντά στους 80°C. Τότε βγάλτε και τα δύο κοντοσούβλια, τυλίξτε τα για 6-7 λεπτά και είστε έτοιμοι για τη δοκιμή και τα συμπεράσματα. 

Εμείς είδαμε καλύτερα αποτελέσματα στη δεύτερη σούβλα, εκεί όπου απ’ την αρχή εφαρμόσαμε αργό ψήσιμο. Ήταν πιο μαλακό και ζουμερό άρα και πιο γευστικό. Ακολουθήστε τη δοκιμή και βγάλτε και σεις τα δικά σας συμπεράσματα.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Πατσάς μοσχαροκεφαλή σε ξυλόφουρνο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ