Κοντοσούβλι χοιρινό πικάντικο με λουκάνικο

Το χοιρινό είναι ένα κρέας με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές γεύσεις. Αυτή τη φορά θα σας δείξουμε ένα χοιρινό κοντοσούβλι πικάντικο προς καυτερό. Είναι μια πάρα πολύ καλή και προσεγμένη συνταγή του φίλου μας Γιώργου Καραγιάννη, συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας και συνεργάτη του καναλιού μας. Είναι μια συνταγή με πλούσια πικάντικη γεύση, κατάλληλη για κρασομεζέ. Καλός και δυνατός στη γεύση μεζές, που απολαμβάνεται με καλή παρέα. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα αυτή την υπέροχη συνταγή, απ’την προετοιμασία μέχρι το ψήσιμο.

 • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για 1 kg κρέας:

 • 15 γρ. αλάτι
 • 2 γρ. μπαχάρι
 • 1 γρ. κόλιανδρο
 • 1 γρ. πιπέρι καγιέν
 • 2 γρ. σκόρδο γκρανουλέ
 • ½ κ.γ. θρούμπι
 • 1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
 • 70 ml λευκό κρασ
 • 30 ml ηλιέλαιο
 • 1 μέτρια ώριμη ντομάτα
 • ½ καυτερή πράσινη πιπεριά
 • Λουκάνικο παραδοσιακό με πράσο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Επιλέξτε χοιρινό κρέας από κιλότο προς νεφραμιά. Επιλέξτε παραδοσιακό λουκάνικο με πράσο, φτιαγμένο με κομμάτια κρέατος και όχι κρέας-αλοιφή. Κόψτε το κρέας σε κομμάτια για μικρές σούβλες 5x5 εκ. περίπου και τα λουκάνικα σε μήκος 5 εκ. περίπου. Στη συνέχεια, σχίστε το λουκάνικο στα δύο, ανοίγοντάς το να γίνει επίπεδο. Σε ένα γουδί βάλτε το μπαχάρι μαζί με το κόλιανδρο και χτυπήστε τα να γίνουν σκόνη. Προσθέστε το πιπέρι καγιέν, το θρούμπι και το σκόρδο σε σκόνη. Ανακατέψτε και βάλτε τελευταίο το αλάτι. Βάλτε το κρασί μέσα σε ένα σκεύος και προσθέστε τα μπαχαρικά με το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε στο μούλτι την τομάτα με την καυτερή πράσινη πιπεριά.

 

Βάλτε το κρέας σε ένα ευρύχωρο σκεύος για να μπορείτε να το ανακατεύετε εύκολα. Πρώτα προσθέστε το κρασί με τα μπαχαρικά και κάντε μαλάξεις για να απορροφηθεί όλο το κρασί. Στη συνέχεια, προσθέστε την πικάντικη μουστάρδα και ανακατέψτε, κάνοντας μαλάξεις στο κρέας. Σειρά έχει ο πολτός της ντομάτας και της καυτερής πιπεριάς. Κάντε ακόμα ένα καλό ανακάτεμα. Τελειώστε με το ηλιέλαιο, κάνοντας ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε για 8-24 ώρες στο ψυγείο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ανάψετε φωτιά, ετοιμάστε τις σούβλες. Πρώτα περάστε ένα κομμάτι απ’το ανοιγμένο λουκάνικο με το έντερο προς τα έξω. Μετά περάστε ένα κομμάτι κρέας. Συνεχίστε με λουκάνικο, με την ανοιγμένη πλευρά προς το κρέας και το έντερο προς τα πάνω. Σουβλίστε ένα ακόμα λουκάνικο, τοποθετώντας το έντερο κολλητά με το έντερο του προηγούμενου κομματιού, έτσι ώστε η εσωτερική πλευρά του λουκάνικου να είναι πάντα σε επαφή με κομμάτι κρέατος. Συνεχίστε με ένα κομμάτι κρέας και ολοκληρώστε το σούβλισμα κατ’ αυτόν τον τρόπο, τελειώνοντας με κομμάτι λουκάνικου με το έντερο προς τα έξω. Σουβλίστε κατά τον ίδιο τρόπο όλα τα κομμάτια.

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετείστε τα κάρβουνα σε σωρό. Βάλτε στην κορυφή τα προσανάμματα, σε διάφορα σημεία. Ανάψτε φωτιά και τα κάρβουνα θα ανάψουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό σε 25-30 λεπτά, ανάλογα με το είδος του κάρβουνου. Όταν ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς. Ψήστε τα κοντοσούβλια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αν τα κάρβουνα εκπέμπουν πολύ δυνατή θερμότητα, μπορείτε να τη μειώσετε καλύπτοντας τη θράκα με λεπτό στρώμα στάχτης. Ψήστε μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει 65-70°C και να έχουν πάρει χρώμα ψημένου. Σκεπάστε για 6-7 λεπτά και κόψτε το κοντοσούβλι στα δύο, κατά μήκος. Συνοδέψτε με ψητές πιπεριές, γλυκιές και καυτερές, και ψητή ντομάτα. Είναι ένας πάρα πολύ καλός κρασομεζές, για τα προκαταρτικά της παρέας πριν το κύριο ψητό.

Καλά ψησίματα με την παρέα σας!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ