Κοντοσούβλι χοιρινό με λίγο σαφράν που μούλιασε μέσα σε μισό κρασοπότηρο κρασί, επιλεγμένα μπαχαρικά και μυρωδικά και πάμε για ένα ακόμα μοναδικό κοντοσούβλι. Μπορεί πολλές φορές το ψήσιμο να γίνεται σε στενό οικογενειακό περιβάλλον αλλά δεν παύουμε να αναζητούμε νέες γεύσεις. Πολλές φορές, στο κοινό τραπέζι, με το σχολιασμό της γεύσης που έχει το κοντοσούβλι, μας δίνεται αφορμή να ξεκινήσει μια κουβέντα. Έτσι είναι, το ψήσιμο είναι επικοινωνία. Πάμε τώρα να δούμε βήμα-βήμα πώς να ετοιμάσετε αυτό το κοντοσούβλι για ψήσιμο στην ψησταριά σας.
Πρώτη σας δουλειά, να ρίξετε το σαφράν μέσα στο κρασί και να το ανακατέψετε πολύ καλά. Αφήστε το εκεί μέχρι να ετοιμάσετε και τα υπόλοιπα υλικά. Μέσα στο κρασί, το σαφράν θα βγάλει όλο του το άρωμα και το χρυσαφί του χρώμα. Χτυπήστε τα μπαχαρικά μέσα στο πέτρινο γουδί και στη συνέχεια προσθέστε και το αλάτι για να έχετε ένα αρωματικό αλάτι. Τρίψτε το κρεμμύδι και την πιπεριά στον τρίφτη και στύψτε για να πάρετε το ζουμί.
Τεμαχίστε το κρέας σε κομμάτια για μικρό κοντοσούβλι. Μέσα σε ένα σκεύος βάλτε το κρέας και περιχύστε με το χυμό κρεμμυδιού και πιπεριάς. Αφήστε για 15 έως 20 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το ζουμί. Συνεχίστε προσθέτοντας τα μπαχαρικά σταδιακά και ανακατεύοντας.
Βάλτε τα κομμάτια του κρέατος μέσα σε σακούλα μαριναρίσματος και εκεί προσθέστε το κρασί, αφού πρώτα σουρώσετε για να μείνουν απ’ έξω οι στήμονες. Προσθέστε το ηλιέλαιο, κλείστε τη σακούλα και κάντε μαλάξεις στο κρέας. Βάλτε τη σακούλα με το κρέας στο ψυγείο και μαρινάρετε για 18-24 ώρες. Καλό είναι ενδιάμεσα να αναποδογυρίζετε την σακούλα.
Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, συγκεντρώστε τα κάρβουνα σε σωρό. Τοποθετήστε στην κορυφή βαμβάκι με οινόπνευμα σε 3-5 σημεία, ανάψτε φωτιά και τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα σε 25-30 λεπτά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα, έχετε όλο το χρόνο να σουβλίσετε το κρέας στις μικρές σούβλες. Ξεκινήστε με κομμάτι που έχει λίπος και συνεχίστε με ομοιόμορφη κατανομή λίπους για καλύτερο ψήσιμο.
Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας. Αν εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα μειώστε την ρίχνοντας στάχτη πάνω στα αναμμένα κάρβουνα. Μπορείτε μαζί με τα κοντοσούβλια να ψήσετε πατάτες και μανιτάρια για να συνοδέψετε τα κοντοσούβλια. Ψήστε μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει 65⁰C και να πάρουν χρώμα ψημένου εξωτερικά. Όταν είναι έτοιμα, βγάλτε απ’ τη φωτιά. Σκεπάστε για 6-7 λεπτά και μετά κόψτε και σερβίρετε με τα ψητά μανιτάρια, τις ψητές πατάτες και ωμές σαλάτες εποχής. Καλό κρασί και καλή παρέα οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.
Καλά ψησίματα σε όλους!