Κοντοσούβλι χοιρινό με πορτοκάλι και σέλινο σε ψησταριά κάρβουνου

Μερικές φορές το ψήσιμο είναι αυστηρά οικογενειακή υπόθεση. Τι κι αν είναι όμως, εμείς αναζητούμε πάντα τη γεύση. Έτσι, λίγο χοιρινό κοντοσούβλι μπορεί να αποκτήσει προσωπικότητα και μοναδική γεύση, με λίγο πορτοκάλι, λίγο σέλινο και επιλεγμένα μπαχαρικά. Βέβαια, ψήνοντας οικογενειακά το ψητό μας έχει πάντα ιδιαίτερη γεύση και είναι ο συνδετικός κρίκος, η αφορμή ας πούμε, για να βρεθούμε όλοι μαζί γύρω από ένα κοινό τραπέζι. Στόχος, η επικοινωνία. Το ψήσιμο είναι επικοινωνία. Το κρασάκι βοηθάει πάντα για να χαλαρώσουμε, να ανοίξουν οι καρδιές μας και να μοιραστούμε τη χαρά μας με την παρέα μας. Είναι για μας όλο αυτό η φιλοσοφία του ψησίματος και η δική μας φιλοσοφία. Πάμε να δούμε ένα γευστικό χοιρινό κοντοσούβλι βήμα-βήμα.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1,2 kg χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο. 
  • 15g αλάτι θαλασσινό
  • 2g πιπέρι μαύρο
  • 2,5g κόλιανδρο
  • 2g πάπρικα καπνιστή
  • 1g μπαχάρι
  • 0,25g κανέλα Κεϋλάνης
  • Χυμός από ένα πορτοκάλι 
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι 
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 
  • 2 κουτ. σούπας σέλινο ψιλοκομμένο 
  • 30-50ml ηλιέλαιο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Χρησιμοποιήστε χοιρινό λαιμό, χωρίς το κόκκαλο (μπορείτε και από άλλο μέρος του χοιρινού). Είναι μαλακό κρέας, με αρκετό ενδομυϊκό λίπος. Κόψτε το σε κομμάτια για λεπτό κοντοσούβλι σε μικρές σούβλες και πιο χοντρά για μεγαλύτερο κοντοσούβλι σε μεγάλη σούβλα. Πρώτη σας δουλειά, περιχύστε τα κομμάτια του κρέατος με το χυμό ενός πορτοκαλιού. Προσθέστε και το ξύσμα απ’ το μισό πορτοκάλι. Αφήστε να απορροφηθεί ο χυμός για 15-20 λεπτά, περίπου. Προσθέστε το σέλινο και το σκόρδο και ανακατέψτε καλά. Τέλος, προσθέστε το ηλιέλαιο, αφού πρώτα βάλετε τα κομμάτια του κρέατος σε σακούλα μαριναρίσματος. Μαρινάρετε για 18-24 ώρες.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας συγκεντρώστε τα κάρβουνα που θα χρειαστείτε. Βάλτε το προσάναμμα στην κορυφή (βαμβάκι με οινόπνευμα), βάλτε φωτιά και τα κάρβουνα θα ανάψουν σε 25-30 λεπτά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα έχετε όλο το χρόνο να σουβλίσετε τα μικρά κοντοσούβλια και θα προτείναμε και λίγες πατάτες μικρές αλλά και μανιτάρια και ότι άλλο λαχανικό είναι στην εποχή του. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος και ρίξτε λίγη στάχτη, αν εκπέμπουν πολύ μεγάλη θερμότητα.

Ψήστε μέχρι να πάρουν χρώμα ψημένου και με εσωτερική θερμοκρασία πάνω από 65°C. Προσοχή στο τελευταίο στάδιο ψησίματος, να μην τα στεγνώσετε. 

Ένα πολύ μαλακό και γευστικό κοντοσούβλι. Δοκιμάστε το και συνοδέψτε το με ψητές πατάτες και ψητά ή ωμά λαχανικά. 

Η καλή παρέα πάντα μετράει.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ