Κοντοσούβλι χοιρινό αρωματισμένο με βανίλια

Όταν μπαίνουμε για τα καλά στο φθινόπωρο, το χοιρινό κρέας είναι στα καλύτερα του, όπως και όλο τον χειμώνα. Χοιρινά κοντοσούβλια έχουμε κάνει, αλλά τόσο αρωματικό και ευωδιαστό χοιρινό κοντοσούβλι δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει! Ήταν μια δική μας ιδέα, με την οποία ο Γιώργος Καραγιάννης, με μια μοναδική σύνθεση μπαχαρικών και μυρωδικών, μας έδωσε ένα μοναδικό αρωματικό κοντοσούβλι. Ακολουθήσαμε πιστά τη συνταγή αλλά και τη διαδικασία. Οι λεπτομέρειες είναι πάντα σημαντικές και κάνουν τη διαφορά. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όλους, τον Γιώργο για τη σύνθεση κι εμάς για το ψήσιμο και την όλη διαδικασία! Πάμε να δούμε βήμα-βήμα αυτή την υπέροχη συνταγή.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 kg χοιρινό κρέας (σπαλομπριζόλα ξεκοκαλισμένη)

    Για 2 kg κρέας:
  • 5 γραμ. κόλιανδρο
  • 1 λοβό βανίλιας ή 1/2 φιαλίδιο βανιλίνη
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 2 καρπούς από κυπαρίσσι (το ξύσμα εξωτερικά)
  • 1 γραμ. μπαχάρι
  • 0,5 γραμ. μοσχοκάρυδο
  • 0,5 γραμ. κανέλα Κεϋλάνης
  • 2 γραμ. πιπέρι μαύρο
  • 2 κουτ. γλυκού κοφτό θυμάρι
  • 3 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 80 ml ηλιέλαιο
  • 30 γραμ. αλάτι
  • 30 γραμ. σκόρδο σκόνη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ξεκινήστε απ’ το κρέας. Προτείνουμε σπαλομπριζόλα ξεκοκαλισμένη με το λίπος. Κόψτε το κρέας σε ομοιόμορφα κομμάτια για σούβλισμα, 5x5 εκ. περίπου, για μικρά κοντοσούβλια. Αμέσως μετά, βάλτε το κρασί, το ξύσμα απ’ τους καρπούς κυπαρισσιού και το εσωτερικό απ’ τον λοβό βανίλιας ή τη μισή βανιλίνη. Ανακατέψτε καλά και περιχύστε τα κομμάτια του κρέατος. Κάντε καλό μασάζ και περιμένετε 20 λεπτά, ώσπου να απορροφηθεί το κρασί.

Στο μεταξύ, σε ένα γουδί ετοιμάστε τα μπαχαρικά που είναι ολόκληρα. Χτυπήστε τα μπαχαρικά στο γουδί, μέχρι να γίνουν σκόνη. Αφού απορροφηθεί το κρασί απ’ το κρέας, προσθέστε σταδιακά τα μπαχαρικά και ανακατέψτε. Αφήστε για 2-3 ώρες εκτός ψυγείου και είστε έτοιμοι για το σούβλισμα.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, συγκεντρώστε τα κάρβουνα σε σορό. Τοποθετήστε στην κορυφή βαμβάκι με οινόπνευμα και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα σε θα είναι έτοιμα σε 25-30 λεπτά, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα, έχετε όλο τον χρόνο να σουβλίσετε το κρέας.

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος. Αν εκπέμπουν πολύ μεγάλη θερμότητα, μειώστε τη ρίχνοντας πάνω στα κάρβουνα στάχτη. Ψήστε σε μέτρια φωτιά για όσο χρόνο χρειάζεται, μέχρι εσωτερικά η θερμοκρασία να είναι πάνω από 70°C και να έχουν πάρει το χαρακτηριστικό χρώμα του ψημένου κρέατος. Aφού βγάλετε τα κοντοσουβλια απ’ τη φωτιά, αφήστε τα σκεπασμένα 6-7 λεπτά, μέχρι να πέσει λίγο η  θερμοκρασία τους. Κόψτε τα και απολαύστε τα με καλό κρασί, μα πάνω απ’ όλα με καλή παρέα.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ