Κοντοσούβλι χοιρινό αρωματικό σε ψησταριά κάρβουνου

Κοντοσούβλι χοιρινό, από ζώο ελευθέρας βοσκής, προετοιμασμένο και μαριναρισμένο με ένα ιδιαίτερο μείγμα μπαχαρικών, που θα δώσει ένα μοναδικό άρωμα και γεύση στο κοντοσούβλι. Ψήσαμε σε μεγάλη σούβλα αλλά και σε μικρότερη, για το μεζεδάκι μας.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 kg χοιρινό κιλότο
  • 1 kg χοιρινή πανσέτα
  • 36 g αλάτι
  • 3 g κάρδαμο
  • 6 g σκόνη σκόρδο
  • 3 g μπαχάρι
  • 4 g σουμάκ
  • 4,5 g πάπρικα γλυκιά
  • 3 g ρίγανη
  • 3 g θρούμπι
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 75 ml λευκό κρασί
  • 20 ml λευκό ξύδι
  • 150 ml ηλιέλαιο
  •  

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Προσθέστε σε ένα γουδί τα μπαχαρικά και θρυμματίστε τα μαζί με το αλάτι, ώστε να δώσουν όλο το άρωμά τους. Στη συνέχεια, τεμαχίστε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια, κατάλληλα για μεγάλη σούβλα, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο. Τοποθετήστε το κρέας σε ένα σκεύος και περιχύστε το με το κρασί και το ξύδι. Ανακατέψτε καλά, για να απορροφηθεί απ' το κρέας.

Προσθέστε σταδιακά το μείγμα των μπαχαρικών και ανακατέψτε για να πάνε τα μπαχαρικά ομοιόμορφα σε όλα τα κομμάτια του κρέατος. Προσθέστε τη μουστάρδα και ανακατέψτε. Τέλος, προσθέστε το ηλιέλαιο. Κάντε καλό ανακάτεμα και αφήστε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο για 3 ώρες, τουλάχιστον (ανακατέψτε 1-2 φορές ενδιάμεσα).

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Υπολογίστε πόσο χώρο καταλαμβάνει το σουβλισμένο κρέας (κοντοσούβλι) και ετοιμάστε ανάλογο σωρό από κάρβουνα. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, γι' αυτό και το προσάναμμα (βαμβάκι με οινόπνευμα) μπαίνει στην κορυφή. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, βάλτε τη σούβλα με το κρέας (κοντοσούβλι) σε απόσταση 20 cm απ' τα κάρβουνα, περίπου, στην αρχή. Σε πολύ λίγο χρόνο (όταν ζεσταθεί το κοντοσούβλι και ανάλογα με την ένταση της φωτιάς) κατεβάστε το κοντοσούβλι κοντά στα κάρβουνα, σε απόσταση περίπου 10-12 cm.

Θα χρειαστεί 1,5-2 ώρες για να ψηθεί, γι' αυτό καλό είναι να ψήσετε και μια μικρή σούβλα που θα βγει σε 20 λεπτά, για το μεζεδάκι της παρέας. Βγάλτε απ' τη φωτιά το κοντοσούβλι όταν έχει εσωτερική θερμοκρασία 75-80°C. Στο τελευταίο στάδιο, ψήστε σε πολύ δυνατή θερμοκρασία, ανοίγοντας τα κάρβουνα, για να πάρει χρώμα το κοντοσούβλι.

Σπεπάστε με αλουμινόχαρτο για 7-8 λεπτά για να διατηρήσει τα υγρά του. Kαλή παρέα και καλό κρασί, απαραίτητα.

 

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Μοσχαροκεφαλή σε παραδοσιακό φούρνο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ