Κοντοσούβλι ψαρονέφρι χοιρινό ιδιαίτερο

Το ψαρονέφρι είναι ένα ιδιαίτερο χοιρινό κομμάτι κρέατος, μαλακό αλλά στεγνό. Ο φίλος και συνεργάτης του καναλιού, Γιώργος Καραγιάννης, με μια εμπνευσμένη σύνθεση και με τον δικό μας τρόπο ψησίματος, έδωσε στο ψαρονέφρι ιδιαίτερη γεύση και μπορέσαμε να το ψήσουμε στη σούβλα. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και, τολμώ να πω, είναι ό,τι καλύτερο έχω ψήσει ως τώρα! Απίστευτα ζουμερό, με μπουκέτο γεύσης μοναδικό, τέλειος κρασομεζές. Απολαύστε το με την παρέα σας! Καλά ψησίματα σε όλους!

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • Ψαρονέφρι από μεγάλο χοίρο
  • Γραβιέρα πικάντικη σε φέτες, όσο και το ψαρονέφρι
  • Ντομάτες μέτριες
  • Τα μπαχαρικά είναι για 1 κιλό κρέας
  • 12 g αλάτι (ανθό αλατιού)
  • 1 g πιπέρι μαύρο
  • 2 g σκόρδο σκόνη γκρανουλέ
  • 1 g κρεμμύδι αποξηραμένο νιφάδες
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ σούπας μουστάρδα απαλή
  • Μπόλια χοιρινή
  • Για το σερβίρισμα
  • Κρεμμύδια ψητά
  • Πιπεριές ψητές
  • Ντομάτες ψητές

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Δυο-τρεις ώρες πριν το ψήσιμο, κόψτε το ψαρονέφρι σε ροδέλες 2cm πάχους, περίπου. Μέσα σε ένα γουδί ετοιμάσετε τα μπαχαρικά και προσθέστε τα στο κομμένο ψαρονέφρι. Προσθέστε τα μπαχαρικά σταδιακά λίγο-λίγο, ανακτεύοντας ταυτόχρονα. Με τη σταδιακή προσθήκη των μπαχαρικών πετυχαίνετε πιο ομοιόμορφη κατανομή τους. Τελευταία προσθέστε την μουστάρδα και ανακατέψτε για μια ακόμα φορά πολύ καλά. Μαρινάρετε για 2 ώρες εκτός ψυγείου ή για περισσότερες ώρες εντός ψυγείου. Πριν το ψήσιμο και όταν το κρέας έχει μαριναριστεί, ετοιμάστε τις σούβλες πριν ανάψετε την φωτιά.

Περάστε στη σούβλα εναλλάξ πρώτα ένα κομμάτι ψαρονέφρι, ένα κομμάτι γραβιέρα, αφού κάνετε ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο για να περνάει η σούβλα, και μια φέτα ντομάτα 1 cm, περίπου, πάχος. Συνεχίστε έτσι μέχρι να γεμίσει η σούβλα, με το τελευταίο κομμάτι όπως και το πρώτο να είναι ψαρονέφρι. Τυλίξτε το κοντοσούβλι με μπόλια χοιρινή και δέστε στα άκρα αλλά και σε άλλα σημεία με σχοινί, για να στερεώσετε την μπόλια, όπως δείχνουμε στο παραπάνω βίντεο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Αφού έχετε ετοιμάσει τα κοντοσούβλια, είναι ώρα να ανάψετε τη φωτιά. Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, απλώστε τα κάρβουνα σε σωρό, τοποθετήστε στην κορυφή βαμβάκι με οινόπνευμα και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά, απλώστε τα μέσα στην σκάφη ψησίματος και αν εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα ρίξτε πάνω τους στάχτη. Ψήστε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία μέχρι να πάρουν χρώμα και να έχουν εσωτερική θερμοκρασία 60-65°C. Μαζί με τα κοντοσούβλια, ψήστε και πιπεριές Φλωρίνης, αλλά και καυτερές πράσινες, κρεμμύδια στη σούβλα με περιστροφή, αλλά και ψητές ντομάτες.

Όταν ψηθούν, αφήστε τα στην άκρη για 6-7 λεπτά να ξεκουραστούν. Εν τω μεταξύ, στρώστε πάνω στον πάγκο σερβιρίσματος τις ψητές πιπεριές, τα ψητά κρεμμύδια και τις ντομάτες και κόψτε εκεί πάνω τα κοντοσούβλια. Η γεύση είναι μοναδική! θέλει καλό κρασί και καλή παρέα. Και μην ξεχνάτε να συνοδεύετε τα ψητά σας πάντα με ψητά λαχανικά ή ωμές σαλάτες

Καλά ψησίματα σε όλους!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ