Κοντοσούβλι προβατίνα vs πρόβεια μπριζολάκια

Ένα ολόκληρο μπούτι ξεκοκκαλισμένο, εκλεκτής προβατίνας, καλά σιτεμένης, ήταν η αφορμή γι’ αυτό το ψήσιμο που θα δείτε αλλά και θα διαβάσετε εδώ, λεπτομερώς. Το πρόβειο κρέας είναι καλά σιτεμένο για 15 μέρες σε ψυγείο του χασάπη. Ένα μέρος του, περίπου 1 kg, κόπηκε σε φέτες και έγινε μπριζολάκια για ψήσιμο σε σχάρα και το υπόλοιπο κόπηκε σε κομματάκια για να ψηθεί σε μικρά κοντοσούβλια με περιστροφή. Η μαρινάδα ίδια και στα δύο, το ψήσιμο διαφορετικό και το τεστ της γεύσης ξεκινάει!

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 kg μπριζολάκια από πρόβειο μπούτι
  • 1.5 kg μπούτι πρόβειο, ξεκοκκαλισμένο σε μικρά κομμάτια

Για το μαρινάρισμα στα μπριζολάκια:

  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τέσσερα
  • 1 κλωναράκι μικρό φρέσκο δεντρολίβανο
  • 2 γραμ. πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Θυμάρι

Για το μαρινάρισμα στο κοντοσούβλι (για 1,5 kg)

  • Ελαιόλαδο (εξαιρετικό παρθένο)
  • 5 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τέσσερα
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • 3,5 γραμ. πάπρικα γλυκιά 
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Θυμάρι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πείτε στον χασάπη σας να σάς κόψει φέτες από μπούτι ξεκοκαλισμένο, πάχους 1,5 cm. Στη συνέχεια, πάρτε το υπόλοιπο από το μπούτι και τεμαχίστε το σε κομμάτια 5x5 cm περίπου, κατάλληλα για κοντοσούβλι. Με το ειδικό εργαλείο, κάντε τρύπες στο κρέας για να πετύχετε μέγιστη τρυφεροποίηση και στα μπριζολάκια και στα κομματάκια για το κοντοσούβλι. Έτσι, θα πετύχετε πιο μαλακό και τρυφερό πρόβειο κρέας.

Στη συνέχεια, μέσα σ’ ένα σκεύος ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στη βάση του σκεύους, μετά στρώστε μια στρώση τα φιλετάκια και περιχύστε με ελαιόλαδο. Κάντε επιπλέον στρώσεις μέχρι να έχετε τακτοποιήσει όλα τα κομμάτια του κρέατος, με το λάδι να τα σκεπάζει. Σε κάθε στρώση, βάλτε λίγο απ’ το σκόρδο και το δεντρολίβανο. Υπολογίστε το λάδι που θα χρειαστείτε και διαλύστε μέσα στο λάδι την πάπρικα. Για μετά το ψήσιμο της προβατίνας, ετοιμάστε ένα μείγμα από 1 κουτ. της σούπας καλό θαλασσινό αλάτι, ½ κουταλιά του γλυκού πιπέρι μαύρο και ½ κουτ. σούπας θυμάρι. Μαρινάρετε για 2 ώρες εντός ψυγείου.

Την ίδια διαδικασία ακολουθείστε και στα κομμάτια για το κοντοσούβλι, με τη διαφορά ότι εδώ καλό είναι να κάνετε μαλάξεις στα κομμάτια του κρέατος, καθώς θα το ανακατεύετε, για να πάνε παντού τα υλικά της μαρινάδας. Κι εδώ ισχύουν οι ίδιοι χρόνοι μαριναρίσματος.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ανάψετε φωτιά, βγάλτε το κρέας απ’ το ελαιόλαδο και αφήστε το σε τρυπητό να στραγγίσει. Λίγο πριν ανάψουν καλά τα κάρβουνα, αρχίστε να περνάτε τα κομμάτια του πρόβειου κρέατος στις μικρές σούβλες. Για ν’ ανάψετε τα κάρβουνα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, συγκεντρώστε τα κάρβουνα σε σωρό κατά μήκος της σκάφης ψησίματος. Τοποθετείστε τα προσανάμματα στην κορυφή απ’ το σορό (βαμβάκι με οινόπνευμα) και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος. Ψήστε σε δυνατή φωτιά με λίγα γυρίσματα για τα μπριζολάκια, γιατί είναι λεπτά, και αφήστε την περιστροφή να περιστρέφει τα μικρά κοντοσούβλια. Όταν ψηθούν, βγάλτε τα απ’ τη φωτιά και αφήστε 6-7 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους. Πασπαλίστε με μπόλικο μείγμα αλατιού-πιπεριού και θυμαριού. Απολαύστε τις γεύσεις απ’ τους δυο διαφορετικούς τρόπους ψησίματος. Το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό, όπως και η υφή και η τρυφερότητα των κομματιών. Αλλάζοντας τον τρόπο ψησίματος, αλλάζει και το γευστικό αποτέλεσμα. Η γευστική σύγκριση, δική σας. Δοκιμάστε το!

Σερβίρετε με ψητές ντομάτες, ψητές κόκκινες και πράσινες πιπεριές αλλά και καλό κόκκινο κρασί. Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Κοντοσούβλι παλαμίδα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ