Κοντοσούβλι κοτόπουλο αρωματικό σε ψησταριά κάρβουνου

Κοντοσούβλι κοτόπουλο από φιλέτο στήθους, με προσεγμένη τη σύνθεση των μπαχαρικών και της αναλογίας τους αλλά και την ποσότητα του κάθ’ ενός, για να πάρουμε ένα γευστικό και πάνω απ’ όλα αρωματικό κοντοσούβλι κοτόπουλου. Σημαντικό όταν καρυκεύουμε ένα κρέας είναι να μην σκεπάζουμε τη γεύση του αλλά να την αναδεικνύουμε.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 kg στήθος κοτόπουλου
  • 24 g θαλασσινό αλάτι (κατά προτίμηση ανθό αλατιού)
  • 3 g πιπέρι λευκό
  • 2 g κάρδαμο
  • 1 g κόλιανδρο
  • 1 g αγρικύμινο
  • 2 g σκόρδο γκρανουλέ
  • 2 g πάπρικα γλυκιά
  • 60 ml ηλιέλαιο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Για ένα καλό κοντοσούβλι, τον πρώτο λόγο έχει η πρώτη ύλη, δηλαδή καλό είναι να χρησιμοποιήσετε στήθος κοτόπουλου από κοτόπουλα που εκτρέφονται με φυτικές τροφές και είναι ελευθέρας βοσκής. Κόψτε σε κομμάτια 5x5 cm, περίπου, το στήθος, για να είναι κατάλληλα για σούβλισμα στις μικρές σούβλες. Στη συνέχεια, βάλτε όλα τα μπαχαρικά μέσα σ’ ένα γουδί και χτυπήστε μέχρι να θρυμματιστούν πολύ καλά, για να βγάλουν όλο τους το αιθέριο έλαιο και να δώσουν όλο το άρωμά τους. Τελευταίο, βάλτε το αλάτι και χτυπήστε να ενσωματωθεί με τα μπαχαρικά και να πάρει το άρωμά τους. Εισχωρώντας, το αρωματικό αλάτι, στο εσωτερικό του κρέατος, το αρωματίζει σε βάθος. Προσθέστε σταδιακά τα μπαχαρικά στα κομμάτια του στήθους και ανακατέψτε καλά να πάνε ομοιόμορφα παντού. Μπορείτε να βάλετε το κρέας σε σακούλα μαριναρίσματος και να μαριναριστεί στο ψυγείο για 18-24 ώρες. Ανακινήστε ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος στην ψησταριά σας, συγκεντρώστε τα κάρβουνα σε σωρό. Στην κορυφή τοποθετήστε βαμβάκι με οινόπνευμα και ανάψτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, εύκολα, γρήγορα, και χωρίς καπνό. Ώσπου να ανάψουν καλά τα κάρβουνα στην ψησταριά, έχετε όλο το χρόνο που θα χρειαστείτε για να σουβλίσετε το κρέας. Φροντίστε για όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο σούβλισμα, για να έχετε σωστό και ομοιόμορφο ψήσιμο.

Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στην σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας και, αν εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα, ελαττώστε την, ρίχνοντας στάχτη πάνω στα κάρβουνα. Ψήστε σε μέτριας έντασης θερμοκρασία. Η περιστροφή θα σας δώσει ένα άριστο αποτέλεσμα. Ομαλή περιστροφή, για ομοιόμορφο ψήσιμο: ο κοχλίας μπορεί να προσφέρει ομαλή περιστροφή.

Βγάλτε όταν η εσωτερική θερμοκρασία είναι 75°C και έχουν πάρει χρώμα. Προσοχή να μην στεγνώσουν, λόγου έλλειψης λίπους. Κατά διαστήματα αλείψτε με πινέλο τα κοντοσούβλια, όσο ψήνονται, με το λάδι της μαρινάδας που έχει περισσέψει. Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο και τα βγάλετε, σκεπάστε τα για 6-7 λεπτά, για να διατηρήσουν τα ζουμιά τους. 

Κόψτε και απολαύστε με την παρέα σας αυτό το αρωματικό και ελαφρώς πιπεράτο κοντοσούβλι. Συνοδεύεται με κρύο λευκό κρασί. Η καλή παρέα επιβάλεται.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ