Κοντοσούβλι αγριογούρουνο

Κοντοσούβλι αγριογούρουνο, φίλος κυνηγός μας έφερε κρέας αγριογούρουνου απ’ την πρόσφατη κυνηγετική του εξόρμηση. Το αγριογούρουνο έχει ιδιαίτερο κρέας και αρκετά σκληρό, γιατί όλη μέρα τρέχει. Θέλει, λοιπόν, ιδιαίτερη μεταχείρηση και ως προς την καρύκευση -για να δώσουμε άρωμα και γεύση- και ως προς το ψήσιμο, για να βγει μαλακό και να μπορούν όλοι να το φάνε. Την καρύκευση την ανέλαβε ο φίλος μας Γιώργος Καραγιάννης και το δύσκολο ψήσιμο εμείς. Πάμε να δούμε πώς έγιναν και τα δύο.

 • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 • 2 kg κρέας από αγριογούρουνο (μπούτι ή μπριζόλα)
 • 30 γρ. αλάτι
 • 6 γρ. πιπέρι μαύρο, λευκό, πράσινο (σύνολο)
 • 6 γρ. κόλιανδρο
 • 6 γρ. σκόρδο σκόνη γκρανουλέ
 • 2 κ.γλ. μείγμα θρούμπι-ρίγανη-θυμάρι
 • 100 ml κρασί λευκό
 • 4 γρ. πάπρικα γλυκιά
 • 2 μικρές πιπεριές Φλωρίνης ψημένες (από βαζάκι)
 • 70 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
 • 200 ml γραβιέρα τριμμένη, απ’ τη χοντρή πλευρά

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ξεκινήστε με το μαρινάρισμα του κρέατος 24 ώρες πριν το ψήσιμο. Πρώτα κόψτε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια 8x8 cm, περίπου. Αφαιρέστε το λίπος και κρατήστε το χωριστά. Κόψτε το σε λεπτές φέτες για να μπει ενδιάμεσα στα κομμάτια του κρέατος κατά το σούβλισμα. Πρώτα περιχύστε το κρέας με το κρασί και ανακτέψτε για να απορροφηθεί το κράσι απ’ το κρέας. Θα χρειαστεί 10-20 λεπτά, περίπου. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να ετοιμάσετε τα μπαχαρικά μέσα σε ένα πέτρινο γουδί και να πολτοποιήσετε τις πιπεριές φλωρίνης στο μπλέντερ. Ανακατέψτε μια-δυο φορές το κρέας με το κρασί και συνεχίστε το ανακάτεμα, προσθέτοντας σιγά-σιγά τα μπαχαρικά. Επόμενο στάδιο, προσθέστε τον πολτοποιημένη πιπεριά φλωρίνης με το ζουμί της (χωρίς στήψιμο). Ανακατέψτε να πάει παντού. Προσθέστε στο τέλος το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και κάντε ένα ακόμα τελευταίο ανακάτεμα. Σκεπάστε το σκεύος και μαρινάρετε στο ψυγείο για 24-36 ώρες.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα κατά μήκος σε σωρό όσος και ο χώρος που θα καταλάβουν οι σούβλες κατά μήκος. Αν η απόστασή μεταξύ της πίσω και της μπροστινής σούβλας είναι 18 cm, τότε βάλτε τα κάρβουνα στη μέση και σουβλίστε σε δυο σούβλες. Αν η απόσταση που έχουν οι σούβλες μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη στην ψησταριά σας, τότε σουβλίστε το κρέας σε μία μόνο σούβλα και τοποθετήστε τα κάρβουνα κοντά σ’ αυτή τη σούβλα. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε διπλάσια κάρβουνα.

Όση ώρα θα χρειαστούν τα κάρβουνα για να ανάψουν, σουβλίστε το κρέας. Χωρίστε το σε 4 ίσα μέρη. Σουβλίστε το πρώτο μέρος πασπαλίστε εξωτερικά με την τριμμένη γραβιέρα και τυλίξτε με 4 φύλλα λαδόκολλας (ειδικό χαρτί για ψήσιμο). Κάντε 4 τέτοια πουγκιά.

Όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά, μπορείτε να ρίξετε στάχτη πάνω τους για να μειώσετε τη θερμοκρασία που εκπέμπουν. Έτσι το κάρβουνο θα κρατήσει περισσότερη ώρα, αλλά το βασικότερο είναι πως θέλουμε χαμηλή θερμοκρασία για να σιγοψηθεί το κοντοσούβλι μας. Θα χρειαστεί περίπου 4 ώρες ψησίματος για να μαλακώσει. Τυλίξτε τη λαδόκολλα με τέτοια φορά ούτως ώστε κατά το γύρισμα της σούβλας να μη χάνονται τα υγρά (είναι βασικό). Όταν είναι έτοιμο, αφήστε το τυλιγμένο για 20 λεπτά. Μετά ανοίξτε τα πουγκιά και απολαύστε έναν υπέροχο μεζέ, ό,τι πρέπει για καλή παρέα και καλό κόκκινο κρασί.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

Δείτε την επόμενη συνταγή

Burger μπρίσκετ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ