Hanger steak (χελιδόνι) μοσχαρίσιο

Hanger steak ή χελιδόνι για τους δικούς μας χασάπηδες: ένα και μοναδικό κομμάτι για κάθε μοσχάρι. Βρίσκεται εσωτερικά στο τελείωμα των μεγάλων πλευρών του στήθους. Είναι πολύ μαλακό κομμάτι κρέατος με αρκετό ενδομυϊκό λίπος. Μια άγνωστη κοπή κρέατος στην Ελλάδα, πολύ γνωστή στο εξωτερικό, ψήνεται στη σχάρα το πολύ μέχρι medium. Εμείς όμως θα το ψήσουμε στη σούβλα σαν μικρό κοντοσούβλι, αρωματίζοντάς το με μοναδικά αρώματα με λάδι τρούφας. Πάμε να δούμε παρακάτω πως θα το καρυκεύσουμε και πως θα το ψήσουμε.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1-2 κομμάτια Hanger steak (1.5 kg περίπου)
  • 15 g καλό θαλασσινό αλάτι
  • 150 ml ηλιέλαιο
  • 3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
  • 3 g πράσινο πιπέρι χοντροσπασμένο
  • 2.5 ml λάδι τρούφας

Για μετά το ψήσιμο:

  • 30 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 ml λάδι τρούφας
  • 1 πρέζα ρίγανη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πείτε στον χασάπη σας να σας το χωρίσει σε δυο κομμάτια και να βγάλει τις χοντρές ίνες· αυτός ξέρει. Τεμαχίστε κάθετα σε μικρά κομμάτια 5x5εκ. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα πέτρινο γουδί σπάστε το πιπέρι, να παραμείνει χοντρό και προσθέστε και το αλάτι.

Μέσα στο ηλιέλαιο βάλτε τις σπασμένες σκελίδες σκόρδου και το λάδι τρούφας. Αυτά μπορούν να γίνουν μερικές ώρες πριν και να είναι σε βαζάκι που κλείνει για να μην χαθούν αρώματα.

Πρώτα προσθέστε στα κομμάτια του κρέατος το αλάτι με το χοντροσπασμένο πράσινο πιπέρι, κάντε ομοιόμορφη κατανομή και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε το αρωματικό λάδι και κάντε μαλάξεις στα κομμάτια του κρέατος. Μαρινάρετε για 2 ώρες περίπου, ανακατεύοντας 1-2 φορές.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας τοποθετήστε όσα κάρβουνα θα χρειαστούν για να χωρέσουν οι μικρές σούβλες. Τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό. Στην κορυφή βάλτε τα προσανάμματα, γιατί τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω. Σε 20-25 λεπτά τα κάρβουνα θα έχουν ανάψει, εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό. Ώσπου να ανάψουν τα κάρβουνα σουβλίστε το κρέας σε μικρές σούβλες. Κάντε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο σούβλισμα. Όταν τα κάρβουνα ανάψουν καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος. Ψήστε σε δυνατή φωτιά και ψήστε με περιστροφή για ομοιόμορφο ψήσιμο. Ψήστε μέχρι medium ανάλογα το πώς σας αρέσει το μοσχαρίσιο κρέας. Το θερμόμετρο θα βοηθήσει. Όταν έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, βγάλτε τα απ’ την φωτιά και αφήστε τα σκεπασμένα να έρθουν σε κατάλληλη θερμοκρασία. 6-7 λεπτά είναι αρκετά. 

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη σος με το πορτοκάλι, το λεμόνι, τη ρίγανη, το λάδι τρούφας και το ελαιόλαδο. Χτυπήστε τα όλα μαζί στο μπλέντερ για να γίνουν ένας αραιός πολτός.

Μετά το πέρας της ολιγόλεπτης αναμονής, ξεσουβλίστε το μοσχαρίσιο κοντοσούβλι. Δοκιμάστε το όπως είναι ή κάντε μια μικρή βούτα μέσα στη σος. Και οι δυο γεύσεις είναι μοναδικές, όπως  μοναδική είναι η συνταγή του Γιώργου Καραγιάννη.

Συνοδεύεται με καλό κόκκινο κρασί. Η καλή παρέα, το μυστικό της επιτυχίας. Καλά ψησίματα με την παρέα σας!     

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ