Γύρος κοτόπουλο με κάρυ για ψαγμένους ψήστες και επαγγελματίες

Γύρος κοτόπουλο με κάρυ για ψαγμένους ψήστες, για επαγγελματίες που θέλουν να διαφοροποιηθούν αλλά και ένας γύρος κοτόπουλο για το σπίτι. Ο γύρος κοτόπουλο είναι ένας ιδιαίτερος ελληνικός γύρος. Παρασκευάζεται από ολόκληρο ξεκοκκαλισμένο κοτόπουλο, φιλεταρισμένο και ανοιγμένο κατάλληλα. Η συνταγή που σας παρουσιάζουμε είναι του Γιώργου Καραγιάννη, σεφ και συγγραφέα βιβλίων γαστρονομίας. Το μαρινάρισμα είναι ιδιαίτερο όπως και το μιξ των μπαχαρικών στο δικό μας αρωματικό κάρυ (https://youtu.be/UikMPXNowIU ) που χρησιμοποιούμε εδώ. Λίγα, διαλεγμένα μυρωδικά και υλικά θα δώσουν μια ιδιαίτερη γεύση στον γύρο. Όλα είναι τόσο προσεγμένα και μελετημένα που το τελικό γευστικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό και δεν ανιχνεύεται κανένα απ’ τα 15 μπαχαρικά που συμμετέχουν στη σύνθεση του αρωματικού κάρυ, ή κάποιο από τα υπόλοιπα. Το μεγαλείο της σύνθεσης μπαχαρικών είναι εδώ.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 κοτόπουλα ξεκοκκαλισμένα με το δέρμα τους (2kg συνολικά)
  • 20g αλάτι
  • 14g αρωματικό κάρυ (https://youtu.be/UikMPXNowIU)
  • 3 κουτ. γλυκού γεμάτες μείγμα από ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι (σε ίσα μέρη)  
  • 2 κουτ. σούπας γεμάτες μουστάρδα απαλή
  • 2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης (συσκευασμένες σε υγρό) πολτοποιημένες
  • 3 κουτ. σούπας γεμάτες γραβιέρα πικάντικη τριμμένη 
  • 10 φέτες μπέικον καπνιστό σε στρογγυλή μορφή
  • 180ml σησαμέλαιο

Συνοδευτική σος:

  • 300g γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη 
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • ½ κουτ. γλυκού κοφτή αλάτι 
  • 3 κουτ. σούπας γεμάτες ρόκα ψιλοκομμένη 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ξεκινήστε απ’ την πρώτη ύλη που είναι το κοτόπουλο. Το κοτόπουλο θα πρέπει να είναι ξεκοκκαλισμένο με το δέρμα του. Φιλετάρετε το στήθος να γίνει πιο λεπτό και κρατείστε το χωριστά απ’ τα υπόλοιπα κομμάτια του κοτόπουλου.

Σε ένα γουδί αναμείξτε τα μπαχαρικά και το αλάτι, πολτοποιήστε τις πιπεριές στο μπλέντερ και συγκεντρώστε ό,τι άλλο χρειάζεστε. Μέσα σε ένα απλωτό σκεύος κάντε μια στρώση με τα κομμάτια κοτόπουλου (μην μπλέκετε το στήθος με τα υπόλοιπο για να μην το ψάχνετε μετά). Προσθέστε πρώτα μέρος των μπαχαρικών στη στρώση και μετά κάντε μια επάλειψη με μουστάρδα και με τον πολτό πιπεριάς. Τέλος, προσθέστε και λίγο απ’ την τριμμένη γραβιέρα. Γυρίστε τα κομμάτια απ’ την άλλη πλευρά και επαναλάβετε. Τέλος, προσθέστε μέρος απ’ το σησαμέλαιο. Συνεχίστε με δεύτερη στρώση και με όσες στρώσεις χρειαστεί για να τελειώσετε με όλα τα κομμάτια κρέατος. Υπολογίστε να γίνει ομοιόμορφη κατανομή μπαχαρικών και υλικών. Τέλος, προσθέστε σησαμέλαιο μέχρι ίσα που να καλυφθούν τα κομμάτια. 

Μαρινάρετε στο ψυγείο για 12 ώρες (λεπτομέρειες στο παραπάνω βίντεο). 

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Ψησταριές amber.q A

Ψησταριές amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Ασχοληθείτε πρώτα με το σούβλισμα του γύρου. Στην ειδική σούβλα για τον γύρο περάστε εναλλάξ και ομοιόμορφα κομμάτια κοτόπουλου από στήθος και μπουτάκια. Μοιράστε ενδιάμεσα τις φέτες μπέικον (λεπτομέρειες στο παραπάνω βίντεο). Πιέστε με το μεεταλλικο πιατάκι της σούβλας απ’την πάνω πλευρά. Ο γύρος κοτόπουλο αλλά και όλοι οι γύροι σε οριζόντιο ψήσιμο θέλουν μεταλλικό πιατάκι πίσω και μπρος. Τέλος, τυλίξτε με μεμβράνη και κρατήστε τον γύρο κοτόπουλο στο ψυγείο μέχρι την ώρα του ψησίματος.

Ανάψτε φωτιά μέσα στο ειδικό καλάθι για τα κάρβουνα, που βοηθάει να έχετε κοντά τη φωτιά στον γύρο. Ψήστε με περιστροφή κοντά στην φωτιά. Κάντε το πρώτο κόψιμο (ξάκρισμα) μόλις πάρει χρώμα ψημένου. Συνεχίστε ψήνοντας πάρα πολύ κοντά στη φωτιά αυτή τη φορά και κόψτε όταν πάρει το χρώμα που σας αρέσει. Συνοδέψτε το πιάτο σας με πολλά λαχανικά, με κυρίαρχο την πράσινη πιπεριά. Βάλτε και λίγη απ’ την σος, αφού πρώτα αναμείξετε όλα της τα υλικά και τα χτυπήσετε όλα μαζί να γίνουν αλοιφή. Ψήστε πίτες και απολαύστε έναν δικό σας πεντανόστιμο γύρο, πάντα με καλή παρέα μικρών και μεγάλων.

Καλά ψησίματα σε όλους!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ