Γύρος ατομικός - κοντοσούβλι διαφορετικό

Γύρος ατομικός ή αλλιώς ένα κοντοσούβλι διαφορετικό. Μια πάρα πολύ καλή ιδέα για ένα διαφορετικό κοντοσούβλι. Η διαφορετικότητα έγκειται στην κοπή του κρέατος. Αλλάζοντας, λοιπόν, την κοπή του κρέατος, αλλάζει η καρύκευση και το γευστικό αποτέλεσμα. Ψήνεται όπως ακριβώς ένα κοντοσούβλι, δηλαδή άμμεσα, ακριβώς πάνω απ' τα κάρβουνα. Έτσι, έχουμε ένα μοναδικό συνδυασμό γύρου (λεπτή κοπή) και άμμεσου ψησίματος (κοντοσούβλι). Δείτε και δύο διαφορετικούς τρόπους κοψίματος αυτού του γύρου.

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 2 kg μπούτι χοιρινό φιλεταρισμένο
  • 400 g λίπος χοιρινό φιλεταρισμένο (δεν το υπολογίζουμε για τα μπαχαρικά)
  • 24 g αλάτι
  • 2 g πιπέρι μαύρο
  • 2 g κιουμπέμπα πιπέρ
  • 4 g κόλιανδρο
  • 4 g δενδρολίβανο ξερό
  • 2 κουτ. σούπας γεμάτες μουστάρδα πικάντικη
  • 75 ml ηλιέλαιο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Το βασικότερο και η πρώτη σας προετοιμασία είναι η κοπή του κρέατος, την οποία καλύτερα να την κάνει ο κρεοπώλης σας. Ζητήστε του να φιλετάρει δύο κιλά κρέας από μπούτι. Όσο πιο λεπτά το φιλετάρει τόσο καλύτερα. Τεμαχίστε το κρέας και το λίπος σε μικρά καρέ 5x5 cm και μέχρι 6x6 cm, περίπου. Σε ένα γουδί, βάλτε το πιπέρι και ό,τι άλλο μπαχαρικό είναι στην αρχική του μορφή και στουμπίστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια, προσθέστε το αλάτι και το δενδρολίβανο.

Βάλτε μόνο τα κομμάτια του κρέατος (όχι του λίπους) σε ένα σκεύος. Πρώτα προσθέστε τα μπαχαρικά σταδιακά, προσθέστε και ανακατέψτε, κάνοντας μαλάξεις στο κρέας. Στη συνέχεια, προσθέστε τη μουστάρδα και ανακατέψτε ξανά καλά, κάνοντας ξανά μαλάξεις στο κρέας. Τέλος, προσθέστε το ηλιέλαιο, κάνοντας ξανά μαλάξεις στο κρέας. Αφήστε το να μαριναριστεί από 3 έως και 24 ώρες. Ιδανικό είναι 18-24, στο ψυγείο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ amber.q A

amber.q A

ΨΗΣΙΜΟ

Πριν ανάψετε τα κάρβουνα στην ψησταριά σας, ετοιμάστε και σουβλίστε τους ατομικούς γύρους. Βάλτε ένα πιατάκι γύρου στη βάση της σούβλας για να μπορείτε να συμπιέσετε τα κομμάτια του κρέατος. Αρχίστε με κομμάτι λίπους και συνεχίστε σουβλίζοντας εναλλάξ ψαχνό με λίπος, προσέχοντας να κάνετε ομοιόμορφη κατανομή του λίπους σε όλο το μήκος της σούβλας. Τελειώστε το σούβλισμα με κομμάτι λίπους.

Μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας, τοποθετήστε τα κάρβουνα σε σωρό. Βάλτε στην κορυφή το προσάναμμα (βαμβάκι με οινόπνευμα) και βάλτε φωτιά. Τα κάρβουνα ανάβουν ανάποδα, από πάνω προς τα κάτω, σε 20-25 λεπτά (ανάλογα το είδος του κάρβουνου), εύκολα, γρήγορα και χωρίς καπνό.

Όταν τα κάρβουνα έχουν ανάψει καλά, απλώστε τα μέσα στη σκάφη ψησίματος της ψησταριάς σας. Μειώστε τη θερμότητα που εκπέμπουν, ρίχνοντας λίγη στάχτη πάνω απ’ τα κάρβουνα. Ο ατομικός γύρος, λόγω του μεγαλύτερου όγκου που έχει σε σχέση με τα μικρότερα κοντοσούβλια, ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, για να προλάβει να ψηθεί πρώτα εσωτερικά και μετά να πάρει χρώμα εξωτερικά. Βγάλτε το με εσωτερική θερμοκρασία πάνω από 75°. Μπορείτε να κόψετε τον ατομικό αυτό γύρο σε λεπτές φέτες “ξυρίζοντάς” τον, ή απλά να τον κόψετε στη μέση. Σερβίρεται με κρεμμύδι και ντομάτα ως μερίδα ή σε πίτα γύρου, κομμένος σε λεπτές φετούλες. Είναι ένας γύρος που ψήνεται πολύ γρήγορα σε μόλις 40 λεπτά και μπορεί να ψηθεί είτε άμεσα, ακριβώς πάνω απ’τα κάρβουνα, είτε έμμεσα, με τα κάρβουνα στο πλάι.

Καλά ψησίματα με την παρέα σας!

Δείτε την προηγούμενη συνταγή

Προβατίνα στα κάρβουνα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ