Φασολάδα σε παραδοσιακό φούρνο

Ήταν μια κρύα μέρα του χειμώνα. Εκεί μέσα στο βάθος του παραδοσιακού φούρνου (ξυλόφουρνος), μέσα σε ένα πήλινο τσουκάλι, κόχλαζε αργά-αργά μια φασολάδα. Τι το ιδιαίτερο μπορεί να έχει αυτή η φασολάδα; Είναι η φασολάδα των φοιτητικών μου χρόνων στη Φλώρινα. Μια φασολάδα με εξαιρετικά φασόλια Πρεσπών, με τον ιδιαίτερο τρόπο που τα μαγειρεύουν στη Φλώρινα. Φασολάδα έτρωγαν και οι αρχαίοι αλλά όχι με αυτό το λευκό φασόλι που ξέρουμε σήμερα (δεν υπήρχε τότε). Τα γνωστά λευκά φασόλια ήρθαν στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, πρώτα στην Ισπανία, μετά στη Γαλλία και τέλος στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας. Στη μυθολογία αναφέρεται πως γυρνώντας ο Θησέας απ’ την Κρήτη, μετά τη μάχη του με τον Μινώταυρο, σταμάτησε στη Δήλο και, μη έχοντας τίποτα καλύτερο να προσφέρει στους θεούς, μάζεψε ό,τι όσπρια υπήρχαν στο καράβι (κουκιά, ρεβίθια, λούπινα, φασόλια μαυρομάτικα κ.λ.π.), τα μαγείρεψε όλα μαζί, κάνοντας έτσι την πρώτη γνωστή φασολάδα, προσφορά στους θεούς. Πριν το 1820, η φασολάδα με λευκά φασόλια ήταν λευκή, γιατί η ντομάτα ήρθε εκείνη την εποχή στην Ελλάδα μαζί με την πατάτα και καλλιεργείται εντατικά μετά το 1925. Πιστεύω θεωρείται το εθνικό μας φαγητό, γιατί κράτησε στη ζωή γενιές Ελλήνων, σε πολύ δύσκολες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, μιας και η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη. Μόνο που τα φασόλια είναι λίγο δύσπεπτα και δημιουργούν αέρια και χρειάζεται πάνω από 24 ώρες για να εκτονωθεί ο «ατμολέβητας», από κει και το φασολάδα τρομερή, κάθε βήμα και... Και εδώ την διαφορά θα την κάνει το αργό μαγείρεμα. Πάμε να τα δούμε όλα αυτά!

  • Μοιραστείτε το:

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1kg φασόλια Πρεσπών  
  • 2 κουτ σούπας αλάτι  θαλασσινό
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτή πιπέρι μαύρο 
  • 2 κουτ. σούπας κοφτές μπούκοβο γλυκό
  • 1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά) 
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 3 καρότα μέτρια
  • 250g καθαρισμένο κρεμμύδι ξερό
  • ½ ματσάκι σέλινο με τα κοτσάνια
  • 1 κομμάτι μικρό σελινόριζα
  • 300ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας γεμάτες πελτέ ντομάτας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η προετοιμασία αρχίζει 4-5 ώρες πριν το μαγείρεμα, με το πλύσιμο των φασολιών. Στη συνέχεα, βάλτε τα φασόλια σε χλιαρό νερό να μουσκέψουν. Τα καλά, βραστερά φασόλια δε θέλουν παραπάνω χρόνο να μουλιάσουν. Αφού έχουν μουσκέψει καλά και σχεδόν έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, προσθέστε μέσα στο πήλινο σκεύος που έχουν μουλιάσει το καρότο κομμένο σε ροδέλες, το κρεμμύδι χοντροκομμένο μαζί με το σέλινο και την σελινόριζα. Προσθέστε το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά και τον πελτέ ανακατεύοντας καλά για να λιώσει. Βάλτε τελευταίο το ελαιόλαδο και φροντίστε όλα τα υγρά να είναι 3 δάχτυλα πάνω απ’ τα φασόλια. Αν χρειάζεται, συμπληρώστε τώρα. Και είναι έτοιμη η φασολάδα για το αργό μαγείρεμα στον παραδοσιακό φούρνο.

ΨΗΜΕΝΟ ΜΕ Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

Παραδοσιακός ξυλόφουρνος

ΨΗΣΙΜΟ

Αρκετή ώρα πριν ολοκληρώσετε την προετοιμασία με την προσθήκη όλων των υλικών, ασχοληθείτε με το άναμμα του παραδοσιακού φούρνου. Μέσα στο θάλαμο ψησίματος του παραδοσιακού φούρνου, βάλτε ξερά και λεπτά προσανάμματα μαζί με βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα. Πιο πάνω, βάλτε χοντρά ξερά ξύλα και ανάψτε φωτιά. Αφήστε για λίγο την πόρτα ανοιχτή για να ανάψουν καλά τα ξύλα. Όταν ανάψουν καλά, κλείστε την πόρτα βάζοντας την στην εξωτερική θέση και αφήνοντας την καμινάδα εσωτερικά.

Όταν έχουν καεί τα ξύλα και έχουν γίνει θράκα, ο θόλος του παραδοσιακού φούρνου θα έχει ασπρίσει. Βγάλτε την θράκα απ’ τον φούρνο, με το μεταλλικό φτυάρι φούρνου και μ’ αυτή τη θράκα μπορείτε δίπλα στην ψησταριά σας να ψήσετε μεζέδες και συνοδευτικά λαχανικά για την φασολάδα.

Αφήστε το φούρνο να ωριμάσει με κλειστή την πόρτα. Όταν η θερμοκρασία πέσει στους 220-240°C, βάλτε την πήλινη κατσαρόλα βαθειά μέσα στο φούρνο. Κλείστε και αφήστε να κοχλάσει αργά-αργά για 2 ώρες περίπου, ίσως και λίγο παραπάνω. Βγάλτε το σκεύος απ’ τον φούρνο και αφήστε να πέσει η θερμοκρασία σιγά σιγά. Τρώγεται ζεστή, αλλά και κρύα είναι πολύ καλή. Συνοδεύεται με βραστά χόρτα και ψητές σαλάτες εποχής. 

Μια ιδιαίτερη φασολάδα για τις κρύες μέρες του χειμώνα. 

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ